Foto de família anterior al darrer Mundial que s'haurà jugant amb el 'Women's' davant. Foto: World Rugby

Un pas simbòlic i important per la igualtat

3 minuts de lectura
Com es diu en català, sovint el nom fa la cosa. I en esport, amb la projecció i ascendència que es té sobre la societat, encara més. El món del rugbi, conegut de forma anticipada per vetllar de forma sigil·losa i constant pel manteniment dels seus propis valors, ha fet una nova passa que de ben segur podrien imitar la resta d’esports. Si volguessin. És un canvi simbòlic, si es vol. Però és un canvi. I en clau de gènere.

La World Rugby, l’organisme internacional que mana sobre l’ovalada, ha anunciat que a partir d’ara que les competicions que organitzi com el Mundial de rugbi (rugbi XV) o les series mundials de rugbi a set, més conegut com ‘sevens’ no inclouran el gènere al seu nom. Serà Copa del Món per igual la que juguen les dones que la que juguen els homes. No n’hi ha una que hagi d’afegir res. Almenys en el nom. El canvi ha estat aplaudit de forma quasi unànime i s’ha anunciat “pel compromís amb la igualtat i la coherència d’aquest amb les marques pròpies de la World Rugby”. Estant a menys d’un mes de l’inici de la Copa del Món de Japó, de categoria masculina, el canvi pot tenir el seu recorregut.

La selecció de Nova Zelanda, vigents campiones del món. A seques! Foto: World Rugby

Pioners

En la primera vegada que una federació esportiva oficialitza una passa tan senzilla com aquesta. Així, l’any que ve a Nova Zelanda s’hi celebrarà la Rugby World Cup 2021, a seques. Seguint amb l’anglès, passa a millor vida el previ ‘Women’s’ que distingia aquesta competició que s’ha de fer l’any que ve de la que aquest any es disputa entre equips d’homes.

Així que la WR va anunciar aquest canvi va assegurar que “aquest innovador pas assegurarà que els tornejos tinguin igualtat des d’un punt de vista de la marca, més enllà que els futurs esdeveniments siguin masculins o femenins. L’objectiu és elevar el perfil del rugbi femení, alhora que s’elimina qualsevol parcialitat, inherent o percebuda, cap a les competicions d’homes en les quals tradicionalment no s’ha especificat el gènere”.

D’on surt la idea?

La decisió d’adoptar un enfocament consistent en la forma de nomenar aquests esdeveniments es va fonamentar en una recomanació elevada al Consell de World Rugbu per part del Consell de Rugby World Cup Limited (RWCL), un òrgan que pot facultar o recomanar canvis com aquest, així com d’explotació o marca. La part més esportiva o reglamentària va per un altre conducta. En el seu informa, aquest ens assegurava que es tractava de respondre a la prioritat estratègica de World Rugby d’avançar cap a la igualtat de gèneres en tots els nivells del rugbi, sota el seu ambiciós pla d’acció global, accelerant el desenvolupament global de la dona en el rugbi 2017-25.

Les dones i l’ovalada

L’anunci arriba després de la presentació de la nova campanya global de la federació internacional ‘Women in Rugby’ (Dones en el rugbi), ‘Try and Stop Us’ (“Intenta parar-nos”), llançada al maig i que vol un major creixement i inversió en el rugbi femení. La poderosa campanya fa servir imatges sorprenents i històries d’inspiració de 15 dones i nenes imparables de tot el món que van desafiar les barreres de participació i que tiren del rugbi per a superar les tanques que els va posar la vida.

Més encara, l’anunci arriba després de la implementació d’una reforma transformadora en la governança que va portar al fet que el Consell passi de no tenir dones a tenir-ne 17 en poc menys d’un any, permetent fer sentir l’agenda de la dona en el rugbi i del rugbi femení.

El President de World Rugby Sir Bill Beaumont va valorar el canvi donant-li transcendència: “ “La parcialitat de gènere no intencionada en l’esport ha estat un tema constant. Com a federació esportiva global, necessitem liderar en el tema d’igualtat. En adoptar un equilibri de gènere en com anomenem a les competicions masculina i femenina de la Rugby World Cup, estem marcant nous estàndards d’igualtat en el rugbi”. S’hi va afegir el president del Comitè Assesor de la World Rugby Serge Simon que en declaracions recollides pels mitjans de la pròpia federació internacional assegura que “això és molt més que una iniciativa – és un definició clara d’igualtat i la primera vegada que es fa en l’esport. Estic feliç amb aquesta decisió que deixa petjada; és sols el començament del camí”.
Camí dels tres milions de jugadores a nivell mundial

L’expansió del rugbi femení continua excedint les expectatives globals, amb el rugbi experimentant un creixement sense precedents. Els nivells de participació estan al punt més alt, amb 2,7 milions de jugadores a tot el món – més d’un quart de la població global de jugadors de rugbi. Això inclou un creixement del 28% en jugadores registrades des de 2017. Per segon any consecutiu, més nenes a tot el món s’han involucrat amb el rugbi que no pas nens i més del 40% de la base de simpatitzants de 400 milions que es calculen a nivell planetari són dones.