El K4 500 competint. Foto: RFEP

Quatre medalles en quatre Jocs? Una animalada!

2 minuts de lectura
D’esportistes que tenen tres o quatre medalles olímpoques n’hi ha poquíssimes. La llista no és llarga però contempla noms com Andrea Fuentes, Gemma Mengual, Mireia Belmonte, Gervasi Deferr o Arantxa Sànchez-Vicario. Són noms que tothom sap qui són. A un dels il·lustres integrants d’aquesta llista se li ha posat dins el cap de sumar-ne quatre, sí, però en quatre Jocs diferents. Tota la resta han competit en tres. Heus aquí el repte. Una autèntica animalada.

Saül Craviotto no necessita presentacions. És el millor piragüista català de la història, natural de Lleida, competidor nat. La seva trajectòria esportiva podria motivar una sèrie. Cada cicle olímpic podria ser una temporada, amb els seus diferents capítols. El guió a vegades es torça però el protagonista torna a les pantalles. De fet, la metàfora esdevé real: un esport com el piragüisme il·lustra a la perfecció el que experimenten moltes disciplines minoritzades i sembla un esport jacent fins que de cop arriben els Jocs Olímpics i sí, tenen quota de pantalla.

Per això Craviotto és, segurament, l’únic cognom que sona al públic generalista. Per això Craviotto és, també, el protagonista d’una nissaga que prossegueix i que arribarà l’estiu de l’any vinent a les aigües olímpiques de Tòquio.

Un currículum excel·lent

Saül Craviotto es va presentar davant del gran públic amb 23 anyets als Jocs Olímpics de Pequín i ho va fer penjant-se la medalla d’or del K-2 500 metres al costat deCarlos Pérez Rial. Al llarg de la seva carrera ha guanyat sis medalles en el Campionat del Món de piragüisme, entre les quals dues medalles d’or. Als Jocs Olímpics d’estiu de 2012, realitzats a la ciutat de Londres, va aconseguir guanyar la medalla de plata en la prova de K1 200 metres, en solitari. Als Jocs Olímpics d’estiu de 2016 a Rio de Janeiro, va aconseguir la medalla d’or en la prova de K2 200 metres, al costat de Cristian Tor i la de bronze en la prova K1 200. Amb aquesta herència, projecta sobre Tòquio el salt al K4.

Foto de família al podi del K4 500m

El pas al K4

El de Lleida s’ha marcat aquest “quatre medalles en quatre Jocs” com una repte personal tot i que en una de les lliçons de l’esport l’haurà de batallar al costat dels seus tres companys del K4 500 metres. L’equip espanyol ve de guanyar la medalla de plata i, per tant, el bitllet per als Jocs Olímpics de Tòquio. Al costat de Craviotto: Carlos Arévalo, Marcus Walz Cooper i Rodrigo Germade.

En declaracions a EP després de la competició, Craviotto assegurava que “és la primera vegada que em classifico a la primera i estic ara mateix que no m’ho crec. Jo ja he estat en tres olimpíades, tinc 34 anys, arribaré amb 35 i la gent jove puja fort… no vull anunciar la meva retirada, però fa olor de que pot ser la meva última olimpíada i m’agradaria tancar una carrera esportiva brillant allí”, va dir, abans de concloure: “La paraula que defineix aquest K4 és il·lusió, molta il·lusió”.
El final ajustat de la final, amb l’equip espanyol segon. Foto: RFEP