Folau en acció. Foto: www.davidmolloyphotography.com (CC)

Polèmica oportunitat per un homòfob no penedit

5 minuts de lectura
En termes esportius és un fitxatge destacadíssim. Una estrella, un dels millors jugadors de rugbi dels últims anys arreu del món. Un reforç. Però l’esport no es pot abstreure del context en el que es disputa i, precisament, el nom d’Israel Folau si té alguna cosa associada en clau de present és l’estigma de per què el rugbi XV del seu país el va fer fora. Els Dragons Catalans, l’equip de rugbi XIII de Perpinyà, l’ha anunciat com a incorporació destacada. Una oportunitat per a un homòfob que no es penedeix de les seves declaracions. La metxa de la polèmica ja està encesa.

Israel ‘Izzy’ Folau és segurament el millor jugador australià dels últims anys, el més decisiu. Un dels més ben pagats, més ben considerats al Super Rugby, un punyal imparable i veloç per les defenses rivals, tècnic i intel·ligent. En el sempre difícil exercici de la personalització a l’esport col·lectiu per antonomàsia, Folau és un d’aquells que infereix temença als rivals i confiança als companys. Té 30 anys i encara li haurien de quedar anys de carrera, si bé des de fa mesos estava sense equip, es va perdre el Mundial del Japó i les portes dels millors equips australians i de la federació del seu país sap que estan tancades i barrades. Per homòfob, concretament.

L’origen de la polèmica

El mes d’abril passat, Folau, la gran estrella dels ‘wallabies’, va ser acomiadat del seu club i de la selecció després d’una publicació en les seves xarxes socials d’un missatge de clar biaix homòfob i de sectarisme religiós. El que havia estat candidat al premi de millor jugador del món els anys 2015 i 2017, va publicar en el seu compte d’Instagram un missatge en el qual es podia llegir: “Borratxos, homosexuals, adúlters, mentiders, fornicadores, lladres, ateus, l’infern us espera. Penediu-vos. Només Crist salva”. Òbviament va córrer com la pòlvora aquesta equiparació impresentable. I la reacció del món de l’ovalada australiana va ser quasi immediata. La federació va posar el focus en el caràcter anti-LGTB del missatge i li va obrir expedient, a més d’apartar-lo. Les xarxes bullien entre defensors i detractors de Folau, que podem dir que no hi va posar pas massa de la seva collita per suavitzar la gravetat del que havia perpetrat.

El jugador va emetre un comunicat públic als pocs dies en el qual va afirmar: “Com a australians, naixem amb certs drets, inclòs el dret a la llibertat de religió i el dret a la llibertat d’expressió. La fe cristiana sempre ha estat part de la meva vida i és el meu deure com a cristià compartir la paraula de Déu. Mantenir les meves creences religioses no ha d’impedir que treballi o jugui per al meu club ni per al meu país”.

Òbviament Folau va ser fet fora del contracte binari que tenia amb la Federació Australiana i els Warathas, la seva franquícia. Apartat de la dinàmica de selecció. I va començar una guerra judicial i mediàtica en la que el jugador –amb prou suport popular– intentava justificar els seus postulats LGTBIfòbics emparant-se en la llibertat religiosa. El litigi segueix obert.

https://www.youtube.com/watch?v=zFucn7uO974&feature=emb_logo

L’oportunitat de Perpinyà

La sorpresa ha saltat aquest dimarts quan els Dragons Catalans, un dels millors equips d’Europa de Rugbi XIII anunciava la incorporació de Folau com a gran fitxatge. El que no deixa de ser tenir un dels millors jugadors del món competint a Perpinyà –i a la lliga anglesa– com en el seu dia vam tenir el nova-zelandès Dan Carter i el sud-àfrica Percy Montgomery a la USAP –l’equip del rugbi a 15 de la capital nord-catalana– obre la porta a un escenari inevitablement incòmode per ressò que ha tingut el cas Folau, així com per la manca de cap tipus de penediment públic del personatge més enllà d’una aplicació forçada d’aquell principi borbònic del “ho sento molt, no tornarà a passar”.

Israel Folau tornarà a la Catalunya Nord a l’esport en el que es va iniciar, la varietat a 13 –més dinàmica i veloç, menys estàtica– del rugbi. Al seu país natal ja hi havia jugat als seus inicis, abans de convertir-se en el pas al “germà gran” en un dels millors wallabies de la història, amb 37 assajos en 73 partits. La qualitat que té i el reforç que suposa per a l’equip del Gilbert Brutus –que tant de bo s’ompli més amb l’impacte de la seva incorporació– no es poden en dubte. Però el club català és el primer que intenta amainar la possible tempesta per les idees i declaracions discriminatòries del jugador i imposarà una mena de llei del silenci.

Que no es repeteixi

En el mateix comunicat fet públic pel club català el jugador intenta sortir-se’n del que ha marcat els seus darrers mesos assegurant que “reconec les opinions expressades per la Superlliga i la Rugby Football League. Sóc un orgullós cristià, les meves creences són personals, la meva intenció és no ferir a ningú i no faré comentaris públics sobre elles”. Òbviament també hi acompanya l’habitual reguitzell de declaracions elogioses sobre la nova oportunitat esportiva.
El club també se’n cobreix les espatlles. El president dels catalans Dragons, Bernard Guasch assegura en el  mateix comunicat que no toleraran que es repeteixi una situació similar

“Volem donar a Israel una nova oportunitat de brillar al terreny de joc. No estem d’acord ni estem d’acord amb les opinions controvertides i controvertides d’Israel que es basen en la seva creença religiosa sincera. No compartim ni condonem aquestes opinions i estem totalment compromesos amb que el nostre club i el nostre esport sigui obert i acollidor a tothom. No creiem que aquestes opinions s’hagin d’expressar públicament, especialment per part d’un esportista d’alt perfil. Tenim un acord signat amb la RFL. Qualsevol transgressió provocarà una rescissió immediata del contracte d’Israel i una multa substancial per al club. “
Folau en acció. Foto: www.davidmolloyphotography.com (CC)

 

A Wigan ja l’esperen: faran el Pride Day
Que el fitxatge de Folau no deixa ningú indiferent s’ha fet patent ja aquest mateix matí amb una primera reacció d’un equip rival dels Dragons a la lliga que en menys de mitja hora ha fet un anunci en clau de reacció. Els Wigan Warriors han anunciat el seu enfrontament amb Catalans Dragons el 22 de març, es convertirà el el seu Pride Day, després que el club francès confirmés la signatura d’Israel Folau. Serà el dia de l’orgull LGTBI+, vaja.
El Warrions permetran als seus jugadors usar mitjons i cordons amb els colors d l’arc de Sant Martí, mentre que els grups LGBTQ + locals seran convidats a assistir-hi. En un comunicat el seu director executiu, Kris Radlinski, ha assegurat: “Aquí a Wigan Warriors apostem pels valors bàsics de la inclusió i el respecte. La nostra fundació comunitària té una llarga història de suport a grups i iniciatives LGBTQ + locals i volem que tothom que es dediqui al nostre joc se senti benvingut, valorat i, sobretot, respectat”.
“La lliga de rugbi té una forta història d’inclusió, de trencar barreres i de ser un esport de futur. Crec que avui en dia més que és de vital importància reiterem aquest missatge. Tenim ganes de treballar amb entitats benèfiques, grups locals i esperem que siguin nacionals per aconseguir que aquest dia sigui un èxit ”, ha afegit.