L'homenatge del centenari, amb vestit d'època / Marató 1910

Homenatge a la primera marató catalana de 1910

2 minuts de lectura
110 anys després, Barcelona viurà una marató real a l’illa de l’antic velòdrom Parc d’Sports.

Qui perd els orígens, perd la identitat. Una de les certeses popularitzades per Raimon ens remet a la importància del fil conductor de la història com a poble per no quedar diluïts en la voràgine inevitable del segle XXI. En el món de l’esport, aquest dijous Barcelona serà l’escenari d’un esdeveniment que aposta clarament per posar en valor les arrels d’una disciplina tan popular avui en dia com la marató. Fa 110 anys que es va disputar una cursa d’aquestes característiques al nostre país i un grup de corredors han decidit fer un nou homenatge a la primera marató viscuda el 1910.

Aquell any un velòdrom barceloní que ocupava els terrenys d’un camp on el FC Barcelona hi havia jugat uns anys abans va anunciar la seva reinauguració i va programar, entre altres activitats, una prova de marató amb quatre atletes inscrits que van ser els primers protagonistes a Catalunya d’aquesta disciplina que començava a agafar certa embranzida en altres indrets d’Europa. La primera marató té una singularitat molt especial: es va córrer fent voltes al velòdrom, de manera que els quatre esportistes no van haver de sortir de la instal·lació per completar el recorregut en tres hores i cinquanta-dos minuts, un temps realment discret però que és el primer registre recollit per la premsa en una prova d’aquestes característiques.

El segon homenatge a la primera marató

Per celebrar l’efemèride del centenari fa deu anys un grup de corredors va donar una volta a l’illa de l’Eixample on hi havia hagut el velòdrom. Si llavors el timó de la festa el va liderar Corredors.cat ara és el torn d’IPSI Runners. Aquest col·lectiu ha decidit fer una marató real de 42,195 quilòmetres fent voltes a l’illa. Es realitzarà aquest dijous 30 de gener, el mateix dia de la primera marató històrica, i comptarà obligadament amb pocs participants perquè l’espai de les voreres per on transcorrerà la prova certament no dona per més.

L’homenatge del centenari, amb vestit d’època / Marató 1910

El repte tindrà diverses particularitats. D’entrada, cada 24 voltes els corredors canviaran el sentit per evitar carregar més una cama que l’altra. A més, dos dels participants completaran la marató amb el mateix temps que fa 110 anys van fer-ho Boix i Túnica, en 3:52. Els organitzadors han demanat als participants a la marató que vagin a córrer vestits d’època i malgrat que la inscripció és gratuïta hi haurà una guardiola on fer donacions per la campanya de Corredors.cat per l’ELA.