Els Dragons Catalans tornen a la final de la Challenge Cup 11 anys després

3 minuts de lectura
El dissabte 25 d’agost l’estadi de Wembley acollirà la final de la Challenge Cup, la competició de clubs masculina més important de rugby a 13

El rugby a 13 és una disciplina esportiva que viu a l’ombra de la magnificiència del rugby a 15 (amb algunes de les cites més seguides de l’esport mundial, com el campionat del món o el Sis Nacions) i de la puixança del rugby a 7, inclòs recentment al programa dels Jocs Olímpics. Malgrat això, el rugby a 13 compta amb competicions centenàries com la Challenge Cup, nascuda a finals del segle XIX a Anglaterra, així com la súper lliga, on des de fa anys hi destaca la presència d’un club de Perpinyà entestat a demostrar que el rugby a 13 també brilla més enllà del país anglosaxó.

Dj3zPYHWwAIkAJV

Els Dragons Catalans són un dels 12 equips que participen a la súper lliga, la competició de clubs més important del món d’aquest esport. Un equip nord-català que des de fa més d’una dècada lluita contra equips ubicats a la mateixa zona d’Anglaterra, als Yorkshires, en quatre comtats diferents i amb molt pocs quilòmetres de diferència entre els seus estadis. Un esport, doncs, que es viu en plenitud a una petita zona del món i que l’equip de Perpinyà ha fet seu amb un equip que any rere any fa mans i mànigues per mantenir-se a l’elit. Tot i que mai han guanyat el títol de campions de la súper lliga, els dragons catalans han aconseguit en diverses ocasions l’accés al top 8 final, com aquest mateix 2018.

Si la súper lliga és la competició de la regularitat i l’indicador més fiable per determinar l’equip més fort de la temporada, la Challenge Cup és l’oportunitat per destarotar els pronòstics i coronar, de tant en tant, equips més modestos. Amb un total de 86 clubs participants, la competició segueix un sistema d’eliminatòries que comença amb la presència d’una quarantena d’equips amateurs i que a mesura que avancen les rondes incorporen els equips professionals de rugby a 13. Enguany els Dragons Catalans han dut a terme una competició perfecta i s’acaben de plantar a la final, reeditant d’aquesta manera la fita històrica assolida el 2007, quan es van convertir en el primer equip no anglès en disputar la final de la Challenge Cup.

Dj5Y_rZXoAAj8Hc

Aquest 2018 les coses han rutllat de meravella a Perpinyà. Els Dragons Catalans van debutar a la cinquena ronda amb un triomf suat davant els modestos York City Knights per 22 a 34 i van posar la directa tot seguit a l’estadi Gilbert Brutus amb una pallissa (56-10) contra el Whitehaven. Als quarts de final la víctima van ser els jugadors del Huddersfield Giants (6-20) i a les semifinals, disputades a Bolton davant més de 25.000 espectadors, han donat la gran sorpresa amb un triomf nítid per 35 a 16 sobre el Saint Helens, el gran favorit al títol, després d’arribar al minut 50 de partit amb un marcador d’escàndol (29-0). A la final els esperen els Warrington Wolves, un equip amb qui aquest any han perdut a casa (0-26) i han empatat a fora (22-22).

Una rebuda memorable

El petit aeroport de Perpinyà-Ribesaltes va ser l’escenari de la primera trobada dels jugadors amb els aficionats del Rosselló, que no van dubtar en omplir el vestíbul amb banderes, càntics i proclames de tota mena per rebre els jugadors que han fet possible la classificació per a la final de Wembley. Com és lògic, els aficionats van entonar els Segadors, l’himne present als partits de l’equip de Perpinyà que haurà de disputar un parell de partits del Top 8 abans de concentrar tots els seus esforços en la cita del 25 d’agost, el dia que poden fer història si assoleixen el triomf: serien el primer equip no anglès de la història en alçar el trofeu més preuat del rugby a 13.

La classificació per a la final de Wembley ha despertat l’interès dels aficionats, que ja comencen a organitzar-se per assistir a la final londinenca, que acostuma a aplegar més de 60.000 espectadors per viure la final de la Challenge Cup. El club ha anunciat que aquest dimarts donarà a conèixer als seus seguidors les millors opcions per viure en directe el partit més important de la història dels Dragons Catalans.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!