Més enllà de la competició, una tradició esportiva que molta gent gaudeix en família. La Ciaspolada s’ha convertit en una referència mundial de les proves de raquetes de neu i en una cita ideal per combinar el talent dels esportistes d’elit amb la participació de debutants que estan molt més pendents de la neu que del cronòmetre. Sigui com sigui, és la vessant competitiva la que ha refermat l’èxit d’una idea nascuda el 1973 i que ja fa anys que compta amb esportistes catalans entre els millors classificats.
La selecció catalana de la FEEC afronta el seu primer gran compromís de la temporada, marcada per l’europeu que organitzarà a Guils de Cerdanya el primer cap de setmana de març i que serà el primer gran test de força de la nova federació internacional de raquetes de neu (ISSF) que vol oferir un calendari alternatiu al de la WSSF, l’organisme que l’any passat va decidir tirar pel dret i prohibir la presència de la selecció catalana a les seves competicions. Tot indica que l’ISSF comptarà amb el suport de les principals potències esportives del món en aquesta disciplina.
La Ciaspolada és el primer objectiu de la temporada. La cursa més multitudinària de les raquetes de neu i també una de les més ràpides de tot el calendari. I Catalunya compta amb una carta guanyadora amb Laia Andreu, la corredora que aquest 2018 busca el seu quart títol a les mutanyes del Trento.
La vigatana és una de les grans referències d’aquest esport en la darrera dècada. S’ha arribat a proclamar subcampiona del món i campiona d’Europa i té una relació d’idil·li amb la Ciaspolada, on ja es va imposar el 2012, el 2015 i el 2017. La seva gran rival pel triomf és l’italiana Isabella Morlini, que també compta amb tres victòries (2013, 2014 i 2016), però el seleccionador català Just Sociats ha alertat del bon estat de forma de la catalana en un reportatge que publica la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes:
Una selecció amb sis candidats a enfilar-se al top 10 final
Laia Andreu és el principal nom d’un equip femení que compta amb altres grans corredores. És el cas de Sílvia Leal, que ha acabat al Top 10 de la cursa en les darreres tres edicions disputades o bé de la jove Laia Aguilar, nascuda el 1997 i que va debutar-hi el 2017 amb un meritori 8è lloc final. Caldrà estar atents al paper que pugui dur a terme Sílvia Zuñiga en el seu debut a la prova italiana.
En categoria masculina la selecció compta amb dos integrants que també han tastat el top 10 de La Ciaspolada amb anterioritat. Es tracta d’Eduard Hernández i de Marc Traserra, que intentaran adaptar-se a les característiques de la prova per apropar-se a les posicions de podi.