Una guerra sense trets, esport i política a la ràdio

2 minuts de lectura
El programa Via Lliure de Rac1 ha comptat aquest estiu amb una secció de política i esport imprescindible a càrrec de Ramon Usall

Acostumats a viure una vinculació frenètica entre l’esport i la ràdio, amb narracions, directes, últimes hores i entrevistes que perden valor al cap de poques hores, a La Fosbury ens agrada gaudir dels espais que deixen marge a la calma i on les històries transcendeixen l’esport. Aquest estiu, una petita joia s’ha fet un espai al programa Via Lliure de Rac1 i recomanem a tots els lectors que reservin una part del seu temps a escoltar les 6 seccions emeses a càrrec de Ramon Usall, autor de diversos llibres que precisament vinculen l’esport i la política de forma apassionant.

Al Via Lliure Ramon Usall ha fixat la seva atenció en l’ús de l’esport des de la política. Amb el nom d’“Una guerra sense trets” (referència a les paraules de George Orwell), la secció emesa cada diumenge entre el 29 de juliol i el 2 de setembre ha estat una font d’aprenentatge constant amb capítols dedicats a l’hoquei sobre gel a Txecoslovàquia, el bàsquet del dream team a Barcelona 1992 o el ciclisme i el Tour de França. La darrera secció va fixar-se en els Jocs de Mèxic de 1968, que protagonitzaran les pàgines centrals de la Revista Fosbury #31 aquesta tardor.

Mèxic 1968, protagonista de la darrera secció

Usall es fixa en el moviment del Black Power, en els punys alçats de Tommie Smith i John Carlos al podi de l’estadi olímpic després de la prova dels 200 metres llisos i en el paper d’Avery Brundage, el president retrògrada del COI. També, és clar, en la història de Peter Norman, l’australià que va ser humiliat pel seu país per donar suport públicament a la lluita pels drets humans dels seus companys de podi de forma discreta.

Una lectura en profunditat, també, del context polític d’aquells mesos amb la massacre soferta a Ciutat de Mèxic 10 dies abans de la inauguració dels Jocs que perdura en la memòria col·lectiva d’arreu del món. Usall tanca la col·laboració amb el Via Lliure amb la recomanació als oients de la Revista Fosbury, cosa que li agraïm moltíssim, així com amb una menció a l’imprescindible llibre publicat a casa nostra per Sembra Llibres: “La història de John Carlos“, la biografia que també hem recomanat amb fervor en aquesta mateixa pàgina web.

Ramon Usall tanca així una secció àgil, interessant i apassionant per als amants de l’esport. Recomanem que escolteu tots els àudios, quatre dels quals els trobareu en aquest enllaç.

Recomanem la secció “Heroïnes Olímpiques”, que La Fosbury vam dur a terme a Catalunya Ràdio l’estiu de 2016.