Poques vegades al llarg de la història el conflicte polític entre Espanya i Catalunya ha estat més viu que ara. Per aquest motiu un enfrontament entre ambdós països, fins i tot en l’àmbit esportiu, sempre crida l’atenció. Això va passar aquest passat estiu a Bamberg, on els dos combinats es van confrontar als Campionats Europeus de Quidditch.
De fet, l’enfrontament entre ells no és inèdit, ni en aquest esport ni, com a mínim, en 20 més. Els últims cara a cara més rellevants entre Catalunya i Espanya s’han viscut a la Copa del Món de Futbol Sala masculina el 2007, que va acabar amb victòria catalana per 5-3, o a la Copa d’Europa de Tamborí, el 2008. També hi ha hagut enfrontament entre ells en un esport tan conegut com és el futbol, un total de tres vegades, al 1924, 1934 i 1947, l’últim en plena dictadura franquista.
En el cas del Quidditch, des del naixement de les dues seleccions el 2015, aquests duels s’han donat un total de cinc vegades: als europeus de 2015, dos als de 2017, aquest de 2019 i un altre durant el Mundial de 2016.
A Bamberg, Catalunya va ser l’única selecció del quadre que té representació pròpia sense ser un Estat reconegut políticament. Però els motius s’allunyen del que és merament polític, sinó que es remunten a quatre anys enrere, quan es va implantar l’esport a la Península Ibèrica. Ho explica Yeray Espinosa Cuevas, ex president de la Asociación de Quidditch España:
Tot i aquesta divisió, la relació entre les NGBs, en general, és considerada bona. Ho confirma Marc Alcalá-Ramos, president de l’AQC:
Aquest últim cara a cara va ser, a més, l’últim partit d’ambdues seleccions al torneig, el que els creuava per a decidir en quina posició acabarien a la classificació final. A diferencia del partit de 2017, aquesta vegada Catalunya va aconseguir la victòria i li va prendre la novena plaça a Espanya, que va acabar desena.
“Diria que va ser un partit força ajustat i un dels avantatges que vam tenir respecte a Espanya és que vam poder mantenir el cap més fred durant el matx. En aquest sentit, vam dominar una mica més la concentració dins del camp i no ens vam ofuscar. Però va ser un partit molt ajustat i es va decidir per snitch“, explica Álvaro Gallego Puerta. El jugador català afegeix:
Els Barcelona Eagles, representants de Catalunya a escala internacional
El club degà de Catalunya és el Barcelona Eagles Quidditch Club. Tot i haver tingut competència local al llarg dels anys, l’equip ha estat, en totes les edicions, campió de la Copa Catalana de Quidditch i, per tant, el representant del país a nivell internacional.
En la darrera temporada la victòria a la Copa els va donar la possibilitat de jugar el passat mes de maig a la Divisió 1 de la European Quidditch Cup a Harelbeke, Bèlgica, davant rivals europeus de gran escala.
“La sensació durant el torneig va ser bona, ja que vam fer un bon paper i l’últim partit el vam perdre per un error arbitral. En quant a la resta, vaig sortir una mica ‘mosca’. Tot i ser els representants de Catalunya, un mes sencer abans de la EQC no es va entrenar i això ens va afectar a nivell esportiu“, diu Jonatan Perdrosa Latorre. El jugador dels Barcelona Eagles afegeix:
En aquest sentit, José María Ibáñez Suárez, natural d’Andalusia, ha jugat pels Barcelona Eagles aquesta passada temporada abans de fitxar pels Sevilla Warriors, i es mostra molt content amb el paper de l’equip la passada Copa:
El quidditch, aquell esport inspirat en un món màgic de Harry Potter i que lluny d’aquest món segueix enderrocant murs a tots els nivells per a unir i convertir aquesta màgia en un esport ja no utòpic, sinó integrador, honest i esportiu.