Que ve el llop

2 minuts de lectura
Després d’unes setmanes de cert optimisme contingut, l’esport mundial viu amb preocupació la tornada a les competicions.

Després d’una aturada quasi total de l’esport arreu del planeta durant la primavera, aquest mes de juny diverses competicions nacionals i internacionals s’han reprès i n’hi ha moltes més que ho aniran fent al llarg de l’estiu. Mentre tots plegats comencem a pair les imatges de grades buides, competicions modificades i les mesures d’higiene i seguretat associades a la pràctica esportiva d’alt nivell, aquests darrers dies els casos de covid-19 i noves cancel·lacions de grans esdeveniments han sigut una plantofada de realitat: el món és molt lluny de passar pàgina del coronavirus.

Novak Djokovic és possiblement el cas més sonat dels darrers dies. Cara visible de l’Adria Tour, el serbi ha donat positiu per coronavirus com també ho han fet Dimitrov, Coric o Troicki després de participar en un torneig criticat des del primer moment per l’absència de protocol per evitar la propagació del covid-19. Definit com a “xou de l’horror” i marcat per una festa nocturna amb la presència d’altres grans noms del tennis mundial, l’Adria Tour és un exemple que tot es pot complicar ràpidament. De moment no es qüestiona el nou calendari proposat per l’ATP, però hi ha preocupació sobre la salut dels jugadors i la incertesa continua planant d’una manera o altra sobre l’US Open del tram final de l’estiu.

El PGA Tour és un altre dels circuits que ha tornat a la competició i ha viscut casos positius per coronavirus. De moment se n’han comptabilitzat sis, alguns d’ells de jugadors nord-americans, i el temor principal a hores d’ara és que s’hagi estès entre altres jugadors que competien amb ells com el castellonenc Sergio García. Cal dir que s’han fet més de 2.700 testos i la resta han sigut negatius, però el PGA és conscient que la continuïtat de la competició depèn que les seves estrelles estiguin en condicions de competir. D’altra manda, el golf ja sap amb certesa que la Ryder Cup s’ajorna davant la pandèmia.

Sense abandonar els Estats Units, la NBA ha preparat un torneig concentrat a les instal·lacions de Disney a Florida amb la participació de 22 de les 30 franquícies de la lliga. Un calendari modificat que inclou un protocol i una extensa normativa quan els equips arribin a les instal·lacions i que ha optat per donar llibertat als jugadors en la decisió de participar o no a la competició. Mentre alguns ja han anunciat que no ho faran, la tornada als entrenaments implica passar el test del coronavirus i els primers anuncis de positius. L’estel·lar Nikola Jokic ha sigut el primer gran nom en una llista en què també hi ha el base titular dels Pacers Malcom Brogdon, dos jugadors dels Phoenix Suns de Ricky Rubio o tres més dels Kings de Sacramento. En qualsevol cas, el gran problema per a la NBA seria que es detectessin diversos positius un cop els equips estiguessin concentrats a Florida.

Fa pocs dies l’OMS alertava que el coronavirus entrava en una nova fase i detallava que s’havia registrat el major nombre de positius per covid-19 arreu del món en un sol dia. La constatació que la pandèmia no va a la baixa malgrat les evidents millores en diversos països europeus ha sigut determinat per què els responsables de les emblemàtiques maratons de Nova York i Berlín acabin d’anunciar la cancel·lació de l’edició de 2020, que confiaven poder organitzar amb certa normalitat a la tardor.

Sense cap situació alarmant a hores d’ara, el cert és que tot plegat són tocs d’alerta per a totes les competicions que compten amb participació internacional i que tenen un enorme repte per davant per intentar tirar endavant els calendaris anunciats sabent que el covid-19 pot fer acte de presència en qualsevol moment. L’esport mundial, aquest 2020, continua penjant d’un fil.