Balanç dels primers campionats d’Europa poliesportius de la història. Comencem amb les actuacions més destacades en categoria femenina. De Yuliya Efimova a Giorgia Villa.
1. Yuliya Efimova – Natació – Rússia
Lluny de les xiulades sofertes a Rio 2016 pel seu cas de dopatge mal resolt, Efimova s’ha erigit en els darrers dos anys en la gran dominadora de la braça mundial. A Glasgow ha aconseguit un triplet històric en la seva especialitat i ho ha donat tot per Rússia als relleus curts. Dos rècords dels campionats i una superioritat evident en les proves més llargues la convertien en una rival invencible: quan arribava el torn dels darrers 50 metres la lluita, a la piscina escocesa, era per la segona posició.
2. Dina Asher-Smith – Atletisme – Gran Bretanya
La consagració definitiva de la jove talent de la velocitat britànica. Amb 22 anys ha aconseguit el triple clàssic dels velocistes més purs i ho ha fet amb una superioritat increïble a l’estadi olímpic de Berlín. Asher-Smith ha corregut més que mai i ha aconseguit dos nous rècords nacionals i les dues millors marques mundials de l’any als 100 metres (10.85) i als 200 metres (21.89). Com un tro. Els dos propers estius tindrà un enorme repte: ratificar el seu salt endavant al mundial i als Jocs Olímpics, cites on encara no ha aconseguit pujar al podi individual.
3. Svetlana Kolenischenko – Natació artística – Rússia
És el relleu més nítid de Natalia Ischenko i ho ha demostrat amb una exhibició de recursos en la primera gran cita internacional on ha tingut l’oportunitat de liderar el sempre guanyador equip rus. Svetlana Kolenischenko ja és una “veterana” de la sincro (aquest 2018 celebrarà el seu 25è aniversari) però continua essent l’aposta més fiable de Rússia camí de Tòquio 2020. Més de dos punts de marge sobre les rivals en les modalitats individuals i encara més marge al costat de Subbotina (2001), la nova perla de l’imponent planter rus.
4. Sarah Sjöstrom – Natació – Suècia
La sueca viu el millor moment de la seva carrera esportiva i a Glasgow ha complert els pronòstics amb quatre triomfs a les proves ràpides de crol i de papallona. Sjöstrom no ha estat capaç de continuar millorant els seus registres i “només” ha aconseguit un únic rècord dels campionats als 50 lliures, la prova on sí que ha comptat amb una rival a la seva alçada en la figura de la danesa Pernilla Blume (23.74 per 23.75). Ja acumula 14 ors als europeus, una xifra que reforça la seva condició de referent de l’esport suec.
5. Daria Shmeleva – Ciclisme en pista – Rússia
Especialista en la velocitat més pura al velòdrom ja fa unes quantes temporades que ha traslladat el seu domini en categories inferiors a l’elit al costat de l’inseparable Anastasiia Voynova. A Glasgow ha acompanyat l’habitual or a la velocitat per equips amb un doble triomf individual a la velocitat i als 500 metres contrarellotge. Una actuació brillant arrodonida per un altre podi a la sempre imprevisible modalitat del keirin. Sens dubte, la gran dominadora dels campionats.
6. Nicola Spirig – Triatló – Suïssa
Tenia a l’abast fer història i no ho ha desaprofitat. Aquesta llegenda del triatló, campiona olímpica el 2012 i subcampiona el 2016 ha fet els deures a Glasgow imposant-se davant rivals molt més joves que ella i sumant el seu sisè or als campionats d’Europa, una fita única per constatar un increïble domini de la disciplina des de 2009. En aquesta ocasió Spirig ha pujat al podi per partida doble assolint al subcampionat al relleu mixt després de ser una peça clau per al trio suís.
7. Sharon Van Rouwendaal – Aigües obertes – Països Baixos
Polivalent com ningú (també té medalles internacionals en 100 i 200 esquena o en 400 lliures), l’especialista holandesa de les aigües obertes s’ha quedat a tres dècimes de completar un triplet espectacular al Loch Lomond escocès. Després de triomfar amb claredat als 5 i als 10 quilòmetres, la vigent campiona olímpica d’aquesta darrera distància va perdre un cara o creu a l’esprint davant l’ascendent italiana Arianna Bridi, a qui va superar en els darrers mundials. Van Rouwendaal torna a ser candidata al podi dels Jocs de 2020.
8. Kirsten Wild – Ciclisme en pista – Països Baixos
La velocista holandesa ha tornat a fer un salt puntual al velòdrom (és una de les millors sprínters del món a la carretera) amb un èxit incontestable. Campiona de l’òmnium, la prova combinada del velòdrom, i campiona de l’scratch. A aquests dos ors, un podi en madison i una quarta posició a la cursa de puntuació després d’arrasar a pràcticament tots els esprints però quedar-se sense guanyar una volta a diferència de les seves rivals més directes. Poder físic acompanyat de moviments tàctics excel·lents per a la vigent tricampiona del món.
9. Madelina Beres i Denisa Tîlvescu – Rem – Romania
Romania s’ha imposat al medaller del campionat d’Europa de rem amb Beres i Tílvescu com a principals responsables de l’èxit. El duo ha contribuït a sumar dues medalles d’or en el W2-, modalitat per parelles, i també a la prova reina del rem, amb 8 remeres per equip. En ambdós casos, triomfs clars amb més d’un segon de marge sobre els equips rivals que revaliden els dos èxits assolits ja el 2017 a Racice. La irrupció de la jove Tîlvescu sempre donar opcions més de podi camí dels Jocs de 2020.
10. Giorgia Villa – Gimnàstica Artística – Itàlia
Reservem una de les 10 places a un talent del futur que ha aconseguit uns resultats extraordinaris als europeus júniors de gimnàstica artística. Nascuda el 2003, Villa ha aconseguit puntuacions excel·lents per liderar l’equip italià cap al triomf i per assegurar el primer lloc en l’all around individual. A més, en les finals per equips s’ha endut un or (barra), dues plates (terra i salt) i una cinquena posició en les asimètriques, un aparell on va cometre més errades del compte i que acostuma a dominar a la perfecció. El futur d’Itàlia a la gimnàstica passa per ella.