Els morts dels Jocs Asiàtics

2 minuts de lectura
Indonèsia és l’epicentre de la divuitena edició dels Jocs Asiàtics, la competició esportiva que supera el nombre de participants dels Jocs Olímpics.

Més de 12.000 esportistes prendran part a partir d’aquest dissabte dels Jocs Asiàtics, l’esdeveniment que compta amb més participants que els Jocs Olímpics. Amb un total de 462 proves repartides en 40 grans disciplines, els Jocs són la cita més important i el punt culminant per a la trajectòria de molts esportistes de disciplines no olímpiques. Una competició gegantina que aquest any aterra per segona vegada a Indonèsia després de l’experiència ja llunyana de 1962, en una època en què els Jocs no arribaven ni als 2.000 participants.

La policia de Jakarta, sota el focus d'Amnistia Internacional
La policia de Jakarta, sota el focus d’Amnistia Internacional

Després de llançar diversos tocs d’alerta en els darrers mesos, Amnistia Internacional ha denunciat aquesta setmana la vulneració de drets humans que ha viscut el quart país més poblat del món (261 milions d’habitants) per l’arribada dels Jocs Asiàtics. Tal com ha passat històricament amb els Jocs Olímpics (amb la ràtzia contra l’independentisme a càrrec del jutge Garzón l’any 1992 a Barcelona o les batudes policials a les faveles de Rio fa poc més de dos anys), el poder polític del gegant asiàtic ha optat per fer un ús extrem de la força policial en nom de la seguretat de l’esdeveniment. En aquest cas, Amnistia Internacional denuncia desenes de morts de “sospitosos” per trets de la policia que s’han multiplicat amb l’arribada de l’estiu.

A Jakarta i Palembang, les dues seus de l’esdeveniment, el nombre de persones assassinades per la policia s’enfila a 31. Al conjunt del país, des de principis d’any, a 77. La policia ha justificat les accions, que inclouen més de 5.000 persones detingudes (amb centenars de ferits entre elles), com a part de les operacions especials que s’estan fent per “combatre els delictes al carrer i fer front a l’amenaça de terrorisme que podria alterar la celebració dels Jocs Asiàtics“.

Policies de Malàisia presents en una de les finals dels Jocs del Sud-est asiàtic celebrats el 2017
Policies de Malàisia presents en una de les finals dels Jocs del Sud-est asiàtic celebrats el 2017

La lluita contra el jihadisme preval sobre els drets humans

L’ONG internacional pels drets humans ha exigit una investigació independent als cossos policials d’Indonèsia per esclarir tots els casos de persones mortes en mans de la policia. Amnistia Internacional detalla que no s’han obert cap tipus d’investigacions fiables i amb garanties per explicar a la població un ús de la força reservat només en casos molt concrets dels tractats internacionals. El país asiàtic, de la seva banda, ha patit diversos atacs reivindicats per grups jihadistes en els darrers mesos i vincula l’actuació policial a les tasques de prevenció del terrorisme. Durant els Jocs milers de soldats de l’exèrcit i policies estaran desplegats a les dues seus i als principals recintes per garantir la seguretat d’esportistes i espectadors.

Si fem cas de les explicacions públiques del poder polític i policial d’Indonèsia, els Jocs Asiàtics són els responsables de la mort de desenes de persones abans que comencin les competicions esportives.