Els campionats del món de piragüisme de La Seu d’Urgell aposten per la sostenibilitat

2 minuts de lectura
Falten quatre mesos i mig per la celebració del campionat del món de piragüisme en aigües braves a l’Alt Urgell

Sort encarrila la recta final dels preparatius per acollir el proper mes de juny el campionat del món en la modalitat d’estil lliure. Ho fa setmanes després que col·lectius ecologistes i el govern municipal arribessin a un acord per preservar la Noguera Pallaresa i el seu ecosistema al pas per la capital del Pallars Sobirà després d’un estira-i-arronsa que havia arribat a generar algun dubte sobre la configuració d’un camp de regates per al mundial a la localitat pirinenca. Finalment, l’entesa entre ajuntament i col·lectius socials va permetre fer un front comú per garantir la disputa del mundial i preservar les truites del riu amb la creació d’una comissió ambiental.

Lluny encara queda la doble cita de La Seu d’Urgell, que acollirà les modalitats de descens i eslàlom per completar la triple oferta d’una candidatura conjunta de Sort i La Seu d’Urgell que ja fa quatre anys que prepara l’esdeveniment més important de l’any entre els palistes d’arreu del món. Una cita que les disciplines olímpiques serà cabdal per aconseguir el bitllet cap als Jocs Olímpics de Tòquio.

Amb ganes de donar exemple i enfortir els lligams amb el territori, La Federació Internacional de Canoa i el Comitè Organitzador dels Campionats del Món de Descens i Eslàlom de La Seu d’Urgell han acordat treballar conjuntament en una experiència pilot per programar competicions respectuoses amb el medi ambient. Fa uns dies van aprovar el pla d’actuació ambiental que respon a aquest objectiu amb diferents mesures que sovint brillen per la seva absència en grans esdeveniments esportius. Entre elles, la substitució d’envasos i coberts de plàstic per vaixella reutilitzable de ceràmica i vidre, la reducció de l’ús del paper o la substitució dels clàssics WC químics portàtils per lavabos provisionals connectats a la xarxa.

Tant la Federació Internacional de Canoa com l’Agència Catalana de Residus faran crides per reciclar els residus generats, per eliminar totalment l’ús de plàstics i impulsar una competició “neta” per part dels participants però també del públic assistent. L’objectiu és que l’experiència pionera pugui servir de banc de proves per al Comitè Olímpic Internacional en futures competicions.

Altres mesures previstes al pla passen per implicar els responsables dels bars, que no serviran begudes envasades, la creació d’un disseny atemporal per als gots reutilitzables per tal de ser utilitzats en altres activitats, la restricció de regals promocionals lligats a l’esdeveniment, amb restriccions especialment dures a la publicitat impresa, a les bosses de paper i de plàstic. També es preveu l’ús d’ampolles reutilitzables de vidre per part dels palistes inscrits al campionat del món, la presència d’educadors ambientals així com de contenidors de recollida selectiva en què es podrà puntuar i premiar la qualitat del reciclatge dut a terme.

Un seguit de 35 mesures que poden semblar de calaix però que acostumen a ser menystingudes per part dels organitzadors de qualsevol competició esportiva.