Ja es coneixen els millors pilotaris de la temporada

4 minuts de lectura
Este diumenge se celebrarà el ja tradicional «Dia de la Pilota», que des de fa ja 27 anys se celebra en algun diumenge de setembre a la Plaça de l’Ajuntament de València.

Diumenge 23 ha estat la data escollida per a omplir el Cap i Casal de pilota, amb la celebració de les diverses activitats matutines que des dels darrers anys se venen celebrant. Entre elles, l’entrega de premis als millors pilotaris de la temporada que la Federació de Pilota Valenciana ha fet públics a través del seu canal d’instagram

 

L’escollit com a millor pilotari professional en la modalitat de raspall ha sigut Ian. El de Senyera ha fet un any pràcticament perfecte amb els èxits de l’Individual i de la Lliga Bankia. El 4 de novembre de 2017 va ser el dia en què Ian va guanyar el mà a mà contra pronòstic davant Moltó. Des d’aquell moment, el jugador de Senyera no ha parat de demostrar que el triomf en l’Individual no va ser casualitat, sinó que per fi havia arribat al cim del raspall. El seu particular duel amb Moltó també el va portar a la final de Lliga, que va aconseguir juntament amb Canari i Ricardet II, el 17 de març de 2018.

Ian va conquerir el seu primer Individual a la Llosa de Ranes. Foto: Ulisses Ortiz
Ian va conquerir el seu primer Individual a la Llosa de Ranes. Foto: Ulisses Ortiz

Tonet IV serà guardonat com a millor pilotari jove del raspall. Els aficionats habituals del raspall ja s’han acostumat a veure el jove mitger del Genovés competir entre els millors i el seu joc atrevit i agressiu els ha fet oblidar que només té 19 anys. En la passada temporada es va quedar a les portes de conquerir la Lliga Bankia després de realitzar unes partides quasi perfectes per a accedir a la partida decisiva pel títol. Ha guanyat títols com el Trofeu Filósofo o el Trofeu Mixt Fundació José Luis López.

Tonet IV està més que consolidat com un dels millors mitgers del raspall. Foto: Ulisses Ortiz
Tonet IV està més que consolidat com un dels millors mitgers del raspall. Foto: Ulisses Ortiz

En la modalitat d’escala i corda, el guardonat com a millor pilotari de l’any ha sigut Pere Roc II. El de Benidorm ha sigut capaç de revalidar el títol de Lliga Bankia amb companys diferents, en esta ocasió Jesús i Carlos. A més, va derrotar Puchol II en quarts de final de l’Individual en una partida igualadíssima al trinquet de Vilamarxant. En semifinals es va desfer de Marc i es va plantar en la final per a demostrar que ja pot parlar de tu a tu a Puchol II i Soro III, jugador que va acabar emportant-se el títol. La seua regularitat i constància el fan mereixedor del premi.

Pere Roc II suma dos títol de Lliga consecutius. Foto: Ulisses Ortiz
Pere Roc II suma dos títol de Lliga consecutius. Foto: Ulisses Ortiz

Francés va ser la revelació de la Lliga Bankia d’escala i corda i la seua bona temporada ha servit per a ser escollit com a millor pilotari jove de la modalitat. El rest de Petrer de 22 anys, amb la seua elegància i saber fer, s’ha situat entre els millors pilotaris de l’any. Es va quedar a un pas del títol de Lliga, juntament amb Javi i Bueno. Ha sigut campió del Trofeu Ciutat de Torrent, on va deixar bona mostra de la seua qualitat.

Francés, en la final de Lliga a Pelayo. Foto: Ulisses Ortiz
Francés, en la final de Lliga a Pelayo. Foto: Ulisses Ortiz

L’escollida com a millor pilotaire de la temporada ha sigut Mar. No només ha fet una gran temporada en terres valencianes, sinó que també s’ha penjat l’or europeu en One Wall. La jove de Bicorb es va proclamar campiona d’Europa en esta modalitat internacional de pilota a Franeker, Holanda. Uns mesos abans, va guanyar la Lliga Bankia amb la seua companya Victoria. Només Ana de Beniparrell la va separar de guanyar l’Individual i arrodonir una temporada perfecta.

Mar va guanyar el títol de Lliga a Gavarda. Foto: Ulisses Ortiz
Mar va guanyar el títol de Lliga a Gavarda. Foto: Ulisses Ortiz

La Federació de Pilota també farà un especial reconeixement a dos pilotaris amb una gran trajectòria: Waldo i Ana Belén. El pilotari d’Oliva, gran campió i referència del raspall, es va retirar oficialment del món professional durant la present temporada. Ana Belén, per la seua banda, continua en actiu i va ser escollida millor pilotaire del Campionat d’Europa.

Més premiats

Pel seu treball en favor a la pilota valenciana, els guardonats amb el premi de promoció Paco Cabanes “Genovés” seran: la Colla Pilotaires d’Algemesí, per la seua integració de la dona en el nostre esport; l’escola de pilota de Xaló; l’escola de pilota de Quatretonda; l’Ajuntament d’Onda, pel seu suport a la pilota en l’àmbit municipal i provincial; i a la revista Ferida, per la seua innovació en el tractament del nostre esport. Lamentablement, enguany també es donaran dos premis pòstums a figures que ens han deixat l’últim any. Un serà a Emilio Peris, emprenedor trinqueter de Gandia i posteriorment de Bellreguard; i a Miguel Royo, encarregat de formar a innumerables jugadors en les escoles de tecnificació d’escala i corda.

WZiT0OqL

Els premis als millors monitors han estat escollits pels propis tècnics de les escoles, que han decidit el següent: millor entrenadora, Mamen Santarrufina de l’EPV Meliana; Vicent Molines de l’EPV Orba, com a millor entrenador de One Wall; el guardonat com a millor entrenador de frontó serà Salva Bosch de l’EPV El Puig; Carlos Salmeron de l’EPV Montserrat, com a monitor de galotxa; respecte a llargues, el premiat es Juanma Garrido de l’EPV Ondara; Adrian Celda de l’EPV Massamagrell, ha estat guardonat en escala i corda; Daniel Vidal de l’EPV Alqueria d’Asnar, premiat en equips femenins; mentre que en raspall el guardó es per a Néstor Portes, de l’EPV Ondara.

Més activitats del dia de la pilota

Durant el dia de la pilota també gaudirem de partides d’exhibició de raspall femení, adaptat masculí i de les escoles de pilota. També hi haurà espai per a les Llargues, un clàssic de la jornada, i també de Joc Internacional. Hi hauran també tallers i stands de diferents organismes i patrocinadors, a més de la presència de Mapi, la mascota de la Federació.