Ian continua demostrant que està a un nivell superior. FOTO: Pau Molins

Ian, Canari i Ricardet dominen la final i aconsegueixen la seua primera Lliga Bankia

7 minuts de lectura
Les dues lligues ja han finalitzat. Crònica de Pilotaviu de les finals de raspall i d’escala i corda

Ian, Canari i Ricardet (Ajuntament de Senyera) són els nous campions de la Lliga Bankia de Raspall. Ho han aconseguit després d’un campionat que han dominat del cap a la fi. Els seus rivals en la final disputada a Bellreguard, Moltó, Tonet IV i Lorja (Ajuntament de Barxet) només han sigut capaços de fer un joc, en una partida que començava a decantar-se al tercer parcial, després d’un inici igualat amb alternatives per a les dos formacions. El trio de Senyera al complet aconsegueix el seu primer títol de lliga. Moltó perd el seu tron també en la màxima competició per equips i Tonet IV i Lorja hauran d’esperar.

El primer joc només tindria un quinze de «tanteig». De seguida els dos equips començaven a demostrar els seus poders. Els rojos disposarien del primer val, després d’una poderosa volea de Ian que anava directa a la llotgeta. Però els blaus es refeien, complint a la perfecció amb la feina entre els tres. Lorja culminava el primer joc de la final amb una pilota parada des del 6.

Moltó i Tonet IV esperen la pilota davant de la llotgeta. FOTO: Ulisses Ortiz
Moltó i Tonet IV esperen la pilota davant de la llotgeta. FOTO: Ulisses Ortiz

Els rojos començaven dubitatius el segon parcial, els de Barxeta es posaven 0-30. Però la treta de Ian començava a carburar amb l’ajuda dels seus companys, especialment de Ricardet, que calfava a l’equip treballant i acabant els quinzes des de la punta. Després d’un val blau, els rojos s’estrenaven en el marcador, en errar Tonet IV la restada que buscava amb l’esquerra. 5-5.

Arribava el primer joc clau de la partida. Els rojos aconseguien trencar el traure de Moltó, al primer val de què disposaven. Canari li deia a Ian «ara, ara has tret el geni!», i efectivament, el campió de l’Individual ja havia tret la sang per a fer-se amb la seua primera Lliga. 10-5

Iniciava el quart parcial de la final amb els blaus tocats psicològicament. Moltó no podia tornar la treta de Ian al rebot, i Tonet IV errava el segon quinze. Però la reacció dels blaus els feia posar-se a dos, amb un quinze de Moltó a la galeria que responia Ian enviant la pilota directa al tamborí amb la treta. Això sí, ni la salvada in extremis de Tonet IV els permetria guanyar el joc. Els de Senyera guanyaven el joc als de Moltó demostrant en plenitud els seus poders. 15-5.

Ian continua demostrant que està a un nivell superior. FOTO: Pau Molins
Ian continua demostrant que està a un nivell superior. FOTO: Pau Molins

Semblava que el desenllaç de la final ja estava escrit. Ian espentava des de darrere, i Canari i Ricardet es repartien la feina. Posaven des del rest el 20-5 en el marcador. Passaven al dau confiats de guanyar el títol.

I així seria. Per la via ràpida, amb un joc net, Ian, Canari i Ricardet culminaven, amb el resultat de 25-5, una Lliga Bankia que han dominat des del començament, demostrant una clara superioritat sobre els seus rivals.

https://www.youtube.com/watch?v=_tPEr-s4enM

Pere Roc II, Jesús i Carlos, campions de la XXVII Lliga Bankia d’Escala i Corda

Pere Roc II, Jesús i Carlos, eixos són els noms dels jugadors que han assolit la glòria en la XXVII Lliga Bankia d’Escala i Corda representant a l’Ajuntament de Benidorm. El rest i el mitger aconsegueixen el seu segon títol de lliga, mentre que el de la Costera ha eixit victoriós de la seua primera final. Altres dos debutants com Francés i Bueno, s’han quedat a les portes d’aconseguir-ho amb el seu capità, el veterà mitger de Massalfassar, Javi. Això sí, la batalla no ha faltat al trinquet de Pelayo. El públic, que l’abarrotava ha vist una enorme partida per part dels sis protagonistes. Un duel jugat a ratxes, en què cada equip ha anat encadenat tres i quatre jocs consecutius fins a arribar al 50-50. Els dos últims jocs els guanyava l’equip de Benidorm, posant el 60-50 definitiu en el marcador, després de més d’hora i mitja de partida.

El públic ja estava calent des de la presentació, ovacionant a tots els jugadors i cridant cadascú als seus. Els blaus començaven fent el dau. En la galeria del rest alguns aficionats demanaven un «tranquimacín» de bon començament.

El duel s’iniciava ambb pilotejades més o menys llargues, i els blaus es posaven val i 15, però els rojos feien a dos. Bueno, acabava un gran quinze, demostrant que la pressió de la final li havia durat molt poc. Al quart val, els blaus aconseguien el primer joc de la final. Els sis jugadors ja presentaven les seues credencials, amb alguna errada inclosa, pròpies de la tensió. 15-20.

Carlos aconsegueix traure una pilota complicada. FOTO: Ulisses Ortiz
Carlos aconsegueix traure una pilota complicada. FOTO: Ulisses Ortiz

Precisament amb errades començava el segon joc. Errava Jesús i errava Francés. Però a Javi sí que li somreia la sort i feia el quinze amb una volea porrada que trencava en l’escala. Un quinze de ferida d’Oltra posava en safata el segon joc per als blaus. A Bueno li queia la pilota de l’escala i jugava, amb coneixement, per a posar el 15-25 en el marcador. Els blaus estaven molt bé, amb Javi agafant joc, com li agrada i ha fet durant tota la competició.

Seguia la tònica en el tercer parcial. Els blaus sempre apretant i els rojos a remolc. Amb el primer quinze de Francés el públic de Petrer bramava. Amb val i 15, la restada de Carlos es topava amb la corda . Es posaven 15-30.

A l’inici del quart joc, dos quinzes de Javi i dos de Pere Roc II posaven als dos equips a dos. Finalment era Carlos, qui culminava el primer joc per als de Benidorm, llevant-se l’espineta de l’anterior errada. Per primera vegada els rojos agafaven la iniciativa en els quinzes. 20-30. Des de la galeria del rest emergien els primers crits de “Pere Roc!”

Els blaus responien, Javi posava el val en el marcador amb un impressionant bot i braç en el cinqué parcial. Però Jesús culminava la remuntada en el joc. El mitger de Silla ja estava de ple en la partida. I si l’afició de Benidorm i del Genovés s’encorajava amb el 25-30, encara ho faria més amb la igualada. Pere Roc II, Jesús i Carlos responien al gran inici dels blaus 30-30.

Passaven al rest els de Benidorm, i Carlos feia dos grans quinzes amb una gran defensa de Jesús. Javi agullonava les pilotes i el mitger de Silla arribava al milímetre exacte. Al següent quinze, l’escala es posava en peu després d’un intercanvi llarg que acabava amb la pilota parada al set i mig. La defensa dels rojos, amb un Jesús superlatiu es veuria recompensada amb el joc. 35-30.

Els blaus havien de frenar la inèrcia de la partida. Dos quinzes de Bueno, agafant molt de joc, una errada dels rojos i un rebot de Francés q trobava la llotgeta, servien per a tallar l’hemorràgia amb un joc net. 35-35.

Començava la seua série, els tocava a ells. Desorés de guanyar un altre joc, caminaven amb determinació cap al rest, des d’on s’anotaven el tercer parcial consecutiu . 35-45 i renaixia el públic de l’equip de Vila-real, a crit de “Petrer!”.

El rest de Petrer, Francés, juga una pilota parada davant el públic que omplia l'escala. FOTO: Ulisses Ortiz
El rest de Petrer, Francés, juga una pilota parada davant el públic que omplia l’escala. FOTO: Ulisses Ortiz

Al següent joc, els rojos treien la garra, escenificada en la reacció de Pere Roc II, que en acabar l’últim quinze alenava al públic. Havien superat un joc clau, sense massa brillantor però amb efectivitat. 40-45.

Era el moment de mostrar-se esplèndids. Primer Pere Roc II dibuixava el dau, i després els tres es defenien a la perfecció dels atacs blaus, especialment Jesús, q alçava una pilota de Javi que li venia a mil per hora. Els rojos tornaven a igualar. 45-45.

Tenia la ratxa el trio de Benidorm, que aconseguia el tercer joc consecutiu a la segona oportunitat, desplegant un repertori de colps impressionant sobre les lloses. 50-45.

A l’inici del següent parcial, Francés era el protagonista. Després de no poder tornar un rebot, aconseguia els tres següents quinzes i posava el val en el marcador. Però es recuperaven els rojos amb polèmica. Un coixinet parava la pilotada justa de Javi, que es cabrejava molt amb la situació. No els destorbaria este fet. Al quart val, aconseguien igualar. 50-50.

Errava Bueno en el primer quinze del que seria el penúltim joc, quan es disposava a rematar el quinze. Després Francés no aconseguia passar un rebot complicat. 30-0. El següent quinze seria per a emmarcar. Acabava tenyint-se de roig però ben bé podria haver-se decantat per a qualsevol bàndol. Els sis jugadors acabaven de demostrar tota la seua vàlua en un altre gran quinze, però el joc acabava net per als rojos, que passaven al dau tocant la glòria. 55-50

En el que seria el parcial definitiu, començava Javi enfadant-se amb Francés per no entrar-li a l’aire. En el segon, el de Massalfassar l’enviava a la galeria llarga i en el tercer errava Bueno. En l’últim quinze, tornava a errar-la Javi i s’acabava la partida amb el 60-50 final.

https://www.youtube.com/watch?v=-JYKVnebEbo

Gran partida i brillant victòria de Pere Roc II, Jesús i Carlos sobre un trio que ha fet una enorme lliga. El de Massalfassar es queda a les portes de nou demostrant que és un gran. Francés i Bueno ja saben el que és jugar i poder guanyar. Al final, tots, més o menys, tenen motius per a passar un feliç dia de Sant Josep.

Entre els encarregats d’entregar els premis de campions han estat Enric Morera, president de les Corts Valencianes, i Ximo Puig, president de la Generalitat.

Els campions amb els seus trofeus. FOTO: Ulisses Ortiz
Els campions amb els seus trofeus. FOTO: Ulisses Ortiz