El màdel presenta credencials a Barcelona

2 minuts de lectura
Les instal·lacions del Club de Natació Barcelona han acollit aquest cap de setmana el Campionat de Catalunya de Frontball.

El Frontball és una nova modalitat de pilota a mà creada al 2008 i reconeguda el 2015 per la Federació Internacional de Pilota Basca (FIPV), que poc a poc va guanyant en adeptes. La segona edició d’aquest torneig ha aplegat prop de 40 jugadors disposats a fer créixer una modalitat que segons la FIPV “té unes característiques intrínseques que la fan idònia per penetrar a la societat i en l’àmbit escolar”. De fet, el món de la pilota aposta fort per aquesta disciplina com a mètode per a tenir més impacte a Catalunya i arreu del món, atès que el Frontball es pot practicar en qualsevol frontó.

Un dels protagonistes d’aquest campionat de Catalunya ha sigut Ricard Sentandreu, responsable de Pilotaviu i col·laborador habitual de la Fosbury. Ens explica que aquesta modalitat té un altre punt fort a l’hora d’afavorir l’entrada de nous practicants respecte a les modalitats tradicionals de pilota basca i de pilota valenciana: «Un element clau és que no cal preparar-se les mans. En les modalitats tradicionals els jugadors poden estar una hora posant a punt les mans per poder competir i això és un hàndicap evident per què hi hagi més jugadors». Sentandreu situa el Frontball entre les modalitats recreatives d’aquest esport: «És molt similar al One Wall, que és la disciplina que s’intenta potenciar al País Valencià. Allà també tenim altres modalitats recreatives com el frare, la pilota grossa o el màdel, amb facilitat per arribar a tots els públics tal com fa el Frontball».

Precisament és el màdel el que ha fet un pas molt important aquest cap de setmana a Barcelona. Aprofitant la seva presència al campionat català de Frontball, Ricard Sentandreu i el seu germà Guillem han presentat aquest esport al CN Barcelona i han impulsat partides d’exhibició inèdites fins ara a la capital catalana:

Al llarg de la competició, els germans Sentandreu, jugadors i coordinadors del Circuit Intercomarcal de Màdel, Ricard i Guillem Sentandreu (segon i tercer classificats respectivament), van tenir l’oportunitat de presentar el màdel als participants del torneig, així com als representants del club amfitrió i de la Federació Catalana de Pilota, i tingueren l’ocasió de disputar algunes partides amistoses en les pistes del Club, on destacaren principalment els jugadors de la Casa de los Navarros de Barcelona, club que manté viva la pràctica de la pilota a mà a la capital catalana.

Al finalitzar la jornada, els jugadors participants, el club organitzador i els representants de la Federació Catalana de Pilota, amb el seu president Agustí Brugués al capdavant, van manifestar la voluntat de realitzar pròximament alguna competició de la modalitat de màdel, a l’espera de la millora de la situació de la pandèmia, al considerar-lo com a un recurs vàlid que cal aprofitar per a aproximar a nous practicants cap a l’esport de la pilota.

Els jugadors Ricard i Guillem Sentandreu amb el president de la Federació Catalana de pilota Agustí Brugués durant el Campionat de Catalunya de Frontball. Foto: Madelpilota
Els jugadors Ricard i Guillem Sentandreu amb el president de la Federació Catalana de pilota Agustí Brugués durant el Campionat de Catalunya de Frontball. Foto: Madelpilota

Cal recordar que el màdel ja havia tingut presència a Catalunya temps enrere gràcies al grup de valencians per terres Catalanes anomenat Pilotaris Encalats, que des de fa uns anys realitzen quedades puntuals per a poder practicar la pilota valenciana, i que amb la nova normalitat volen reprendre la seva activitat.

Sabies que… el màdel està competint al Campionat del món virtual d’Esports Alternatius? Vora 100 esports participen al Congrés Mundial d’Esports Alternatius. Aquest dimarts es disputarà la ronda dels vuitens de final, amb el màdel intentant avançar ronda cap als quarts de final. Es podrà votar a les històries d’aquest compte d’instagram.