Nil Llop, primer català al podi d’uns Jocs Olímpics d’hivern

2 minuts de lectura
El tercer dia de competició als Jocs de Lausana 2020 han comptat amb una actuació històrica per a l’esport català.

Arribar i moldre. La presència de Nil Llop als Jocs Olímpics de la Joventut de Suïssa ha generat força expectativa a casa nostra pel potencial del jove talent del Baix Llobregat en el patinatge de velocitat sobre gel. Mig any després de proclamar-se campió del món de la seva categoria als World Roller Games, Llop ha assolit un altre èxit de gran envergadura en proclamar-se subcampió olímpic en 500 metres a la prova disputada al llac gelat de Saint Moritz.

Llop és el primer esportista català de la història (i també de l’estat espanyol) en pujar al podi d’uns Jocs Olímpics d’hivern de la Joventut. De fet, cap esportista català ha aconseguit una fita similar en la història dels Jocs Olímpics d’hivern més enllà dels fenòmens sorgits des de les comarques nord-catalanes com Martin Fourcade i només és en els Jocs Paralímpics on trobem precedents d’èxits hivernals com el cas d’Astrid Fina fa només dos anys a Corea del Sud. El podi de Nil Llop té un precedent en clau andorrana amb la medalla de bronze assolida per l’esquiador Joan Verdú el 2012 en la primera edició dels Jocs d’hivern de la Joventut.

Si no ho heu fet encara, llegiu la Guia dels Jocs Olímpics d’hivern de la Joventut.

Tot i que Nil Llop havia completat uns primers mesos de temporada hivernal excel·lents la seva medalla de plata no era senzilla de preveure i ha arribat després de completar una actuació extraordinària. Amb un registre de 36.60, Llop ha deixat enrere per ben poc el xinès Xue (36.67) i només ha estat superat pel japonès Yamamoto (36.42).

“Ha sigut una cursa força dura, sobretot mentalment. He fet una sortida nul·la i estava molt nerviós. Si n’arribo a fer una altra hagués estat desqualificat. La competició s’ha disputat en un llac i mai havia competit en una superfície com aquesta. El gel i la sensació tèrmica són molt diferents del que estic acostumat. No obstant això, m’he pogut aclimatar molt bé amb només dos dies d’entrenament. M’ha tocat competir amb Zhiwen Xue, un company força dur i amb millors temps que jo. Sabia que havia d’anar per davant en els primers 100 metres perquè no m’atrapés en l’últim gir”.

Èxits majúsculs després de l’accident

Després de començar a pair la fita assolida a Saint Moritz, Nil Llop també ha tingut paraules d’agraïment per al seu entorn més proper, recordant el terrible accident que va patir fa un any i mig i que va posar en qüestió la continuïtat de la seva incipient trajectòria esportiva:

“Estic molt content. Vull donar les gràcies a tota la gent que m’ha donat suport, als que han estat amb mi cada moment des que vaig patir l’accident. Va ser el moment més dur de la meva vida i ara estic vivint un autèntic somni“.

En els propers dies Nil Llop tornarà a competir en tres proves més a Saint Moritz. Ho farà en els 1.500 metres, en l’esprint per equips del combinat mixt olímpic i en la sortida en massa. El jove talent entrena des del mes de setembre als Països Baixos per perfeccionar la seva tècnica en l’autèntic motor esportiu d’aquesta disciplina i intentarà repetir l’èxit assolit en el seu debut olímpic.

Sabies que… en els primers dies de competició hi ha hagut actuacions destacades d’altres esportistes catalans? En esquí de muntanya Ot Ferrer ha debutat amb un 5è lloc als Jocs Olímpics.