Omara Durand, la primera paratleta en baixar dels 11 segons als 100 metres llisos?

2 minuts de lectura

Tot i que no surti als mitjans aquests dies s’estan disputant a Doha, el Qatar, els Mundials d’Atletisme per a discapacitats, i un dels noms a tenir en compte és el de Omara Durand. La cubana Omana Durand, de Santiago de Cuba, per a ser més concrets, ha aconseguit trencar tres vegades el rècord del món en les tres especialitats en les que ha competit fins ara: 100, 200 i 400 metres llisos en la categoria T12, és a dir, amb una discapacitat visual que corre amb un guia. Amb tot, el que fa més extraordinària la participació de Durand és que els entesos la veuen com la primera dona amb discapacitat capaç de trencar la barrera dels 11 segons a la distància reina de la velocitat.

Durand, de 24 anys i que a causa de la maternitat no va participar als Mundials de Lió 2013, era la favorita per reeditar la triple corona que ja es va endur a Christchurch, Nova Zelanda, el 2011. I ho ha aconseguit. La primera victòria va ser als 400 metres quan va aconseguir travessar primera la línia de meta amb un temps de 53.05, deixant sense opcions a la ucraïnesa Oxana Boturchuk (54.92) i a la moçambiquesa Edmilsa Governo (58.68) i aconseguint el primer rècord del món.

Instagram @paralympics
Font: Instagram @paralympics

Dos dies després va tornar a impressionar al cronometrar 23.03 segons en la final de 200 metres, un nou rècord del món, i rebaixar encara més la seva pròpia plusmarca de 23.38 feta a les preliminars i relegar la ucraïnesa Oxana Boturchuk (23.98) i la azerbaidjanès Elena Chebanu (24.54), a les medalles de plata i bronze, respectivament.

Ahir, Durand, que competeix a la categoria T12, on l”atleta pot reconèixer la forma d’una mà, i té capacitat per percebre clarament fins a un màxim de * 2/60 (Una persona pot veure a dos metres el que normalment es pot veure a 60m), va aconseguir el tercer or i rècord del món al marcar un 11.48 als 100 metres, un registre que l’apropa més a trencar una barrera dels 11 segons que semblava inassumible per a algú que corre amb un guia.

El diari Granma recull els motius els possible motius de l’èxit de Durand de la boca de la mateixa protagonista. “He trobat el meu pes ideal en els 56 kg, guanyant força i velocitat. El treball amb el meu guia Yuniol Kindelán ha portat excel·lents resultats. Ara em sento més completa, sòlida en els finals de carrera i amb una bona arrencada“, va dir uns dies abans de llançar-se a conquerir Qatar. El seu guia, per altra banda, afirmava que “Durand és molt sòlida, respon en qualsevol tram, posseeix un ritme envejable, és coordinada en les corbes i es lliura d’una manera fenomenal. És un gust compartir les pistes amb ella“. La participació d’ambdós, doncs, no ha pogut ser millor. Ara van a la recerca d’una nova fita. Vèncer els 11 segons.