Dos anys després de l’inici de la pandèmia del coronavirus la situació és lluny de ser estable per als organitzadors de grans esdeveniments esportius. Mentre la Xina ultima els preparatius per acollir els Jocs Olímpics d’hivern d’aquí a uns dies, hi ha esports que no troben la tecla per mirar endavant i recuperar un calendari “normalitzat”. Un dels casos més sonats, per història i prestigi de les disciplines que inclou el seu programa, és el campionat del món d’esports aquàtics: el 2022 torna a saltar del calendari i haurem d’esperar com a mínim fins el 2023 per gaudir de l’esdeveniment que aplega les grans estrelles de la natació, el waterpolo o la natació artística.
L’any 2013 Barcelona va tancar el campionat del món de natació amb l’anunci de les seus que acollirien l’esdeveniment el 2019 i el 2021. Corea del Sud va ser l’escollida per a la primera data i Budapest per a la segona. Dos anys més tard, però, els problemes econòmics van obligar Mèxic a renunciar a acollir els mundials de 2017 a Guadalajara. La FINA va decidir avançar la candidatura de Budapest cap a aquell any i el buit per al 2021 va rebre l’interès de diverses seus fins que el 2016 es va anunciar que Fukuoka era la ciutat escollida i Doha s’enduia l’edició de 2023. Aquest fil històric marcat per l’entrebanc mexicà va quedar en no res amb l’esclat de la pandèmia i l’anunci de l’ajornament dels Jocs Olímpics de Tòquio.
El canvi d’any olímpic va comportar de forma automàtica l’endarreriment del campionat del món d’esports aquàtics fins el 2022. Fukuoka i la FINA van anunciar les noves dates de competició per al mes de maig d’enguany (del 13 al 29), amb l’esperança de recuperar el ritme original l’any 2023 a Qatar. Ara, però, les xifres rècord de contagis arran de la variant òmicron han tornat a posar en dubte la celebració del mundial aquest 2022. De fet, diverses veus i la seu organitzadora ja donen per fet un nou ajornament atès que diversos països no han pogut (ni podran) garantir un procés de classificació just per als seus esportistes i que el país amfitrió no vol tornar a topar contra la mateixa pedra dels Jocs.
El calendari “impossible” 2023-2025
Fukuoka té l’assignació de l’esdeveniment per contracte i no té previst renunciar-hi malgrat les restriccions que el Japó manté actives i que dificulten que un nou gran esdeveniment aterri al país després de l’experiència dels Jocs Olímpics i de l’intens debat social i polític que va provocar. La idea de cercar un emplaçament alternatiu que faciliti la celebració del mundial aquest 2022 no és una opció plausible. Així doncs, el campionat del món d’esports aquàtics salta de nou un any fins el 2023, a l’espera de concretar les dates, però no canvia de seu.
Caldrà veure quin és l’efecte dominó d’aquest nou ajornament que no ha de trigar a fer-se oficial. El més lògic és que els mundials de Qatar (previstos per al novembre de 2023) passin a celebrar-se durant el primer trimestre de 2024, deixant un calendari “Tourmalet” impressionant: mundial el 2023 (juliol), mundial el 2024 (gener), Jocs Olímpics el 2024 (juliol-agost) i mundial el 2025. Mentre tot plegat no es confirma, el que queda clar és que l’actual generació de nedadors haurà viscut un buit de quatre anys entre mundials que ens remet al calendari existent als anys 80.
El 2022, any d’Europeu
Mentre la FINA rumia la celebració d’un esdeveniment mundial alternatiu aquest mateix 2022 que permeti als esportistes tenir una gran cita a l’horitzó proper (especialment als dels EUA, sense alternatives), els nedadors europeus intueixen que la gran cita de la temporada es viurà a Roma de l’11 al 21 d’agost. La capital italiana organitzarà el campionat d’Europa i res fa preveure que aquest esdeveniment canviï de dates. De la seva banda, els jugadors de waterpolo tindran la seva cita continental a Split, a Croàcia, del 27 d’agost al 10 de setembre. El torneig previst inicialment a mitjans d’estiu es va endarrerir unes setmanes per deixar més descans des del mundial. Al final, el canvi de calendari no haurà servit per a res.