Allau de retirades a l’equip espanyol de natació sincronitzada

2 minuts de lectura

La selecció espanyola de natació sincronitzada torna a viure un canvi generacional. La no classificació de l’equip per als Jocs de Rio, entre d’altres factors, ha acabat abans d’hora amb més nedadores del que s’havia previst.

Les primeres en penjar el banyador van ser les veteranes Clara Basiana i Paula Klamburg, tal i com anunciàvem fa uns mesos. Les dues han sigut grans pilars de l’equip al llarg de la seva trajectòria, arribant a guanyar diverses medalles mundials i europees i un bronze olímpic.

La joveníssima Itzíar Sánchez-Guardamino (CN Kallípolis, 18 anys) ha sigut la següent en deixar la natació, tot i que segueix vinculada al món de l’esport però d’una manera diferent, dedicant-se al ballet. És l’única que no ha anunciat oficialment el seu adéu. Destaca per la seva gran flexibilitat i les seves cames i era una de les candidates a saltadora quan Alba Cabello es retirés.

FINALES DE LA TÉCNICA INDIVIDUAL DE NATACIÓN SINCRONIZADA-0511TCGM.jpg-

Gemma Mengual també va anunciar la seva retirada, després de nedar el duet als Jocs de Rio amb Ona Carbonell. Mengual, de 38 anys, va tornar a la sincronitzada a finals de 2015 per acompanyar a Pau Ribes en un gran moment històric, l’entrada dels homes en competicions internacionals d’aquest esport. En acabar el Mundial de Kazan, va passar a formar part del duet que aniria als Jocs, i un cop finalitzada la seva tercera experiència olímpica, va acabar dient adéu.

Cristina Salvador, després d’estar diversos mesos de baixa a causa d’una asma bronquial que l’ha allunyat de la piscina, ha penjat el banyador. La granollerina, tot i no haver acudit a cap cita olímpica, ha tingut una presència molt important a la selecció espanyola, arribant fins i tot a ser la solista en competicions júniors i sèniors, com en l’últim Europeu (Londres 2016). Era un diamant en brut que han anat polint al llarg dels anys, i amb unes de les cames més boniques de l’equip. Els vuit anys com a membre de l’equip nacional i el gran treball que han fet li han permès consagrar-se com una de les millors nedadores actuals d’Espanya, a més de sumar set medalles internacionals, tretze europees i més de vint internacionals.

saralevy

Fa una setmana la barcelonina Sara Levy va anunciar la seva retirada a través d’un post al seu compte d’Instagram, on feia un repàs de la seva trajectòria, passant del Club Natació Kallípolis a la Blume i posteriorment al Centre d’Alt Rendiment, i on agraïa el recolzament rebut al llarg dels anys. Levy es va estrenar com a membre de la selecció a casa, durant el Mundial de Barcelona 2013. Aviat es va fer un lloc en l’equip, i amb l’arribada d’Esther Jaumà, va passar a ser un dels pilars de la selecció i una de les nedadores fixes en les competicions més importants.

sincronitzada
De dalt a baix i d’esquerra a dreta: Paula Ramírez, Ona Carbonell, Txell Mas, Clara Basiana, Sara Levy, Cristina Salvador, Alba Cabello (sota de Carbonell), Ceci Jiménez, Paula Klamburg

Per últim, després de tota una vida dedicada a l’esport, Alba Cabello també s’ha retirat. La més veterana de l’equip ha passat onze anys a la piscina del CAR de Sant Cugat, on ha vist passar nedadores, etapes, entrenadores, Jocs Olímpics… Cabello, madrilennya coneguda com La Saltimbanqui, al llarg dels anys ha sigut l’encarregada de fer els salts més sorprenents, difícils i famosos.

Les lesions no l’han respectat les últimes temporades, i per aquest motiu, s’ha vist obligada a passar per quiròfan en més d’una ocasió, però sense perdre la il·lusió. Tal i com deia ella, després dels Jocs de Londres tenia l’espatlla penjant, fet que la va fer parar durant uns mesos per recuperar-se i tornar amb més força al Mundial de Barcelona, on va brillar a ritme d’Elvis o de La Cumparsita. Fa uns dies va publicar una carta al seu Facebook on s’acomiadava de la selecció, tot i que continuarà vinculada al món de la sincronitzada, com moltes nedadores acaben fent.