El duo espanyol, després del retir de Ona Carbonell, se suposa a càrrec de Sara Saldaña i la catalana Paula Ramírez

Bitllet segellat per Tòquio

2 minuts de lectura
Un maldecap menys per l’equip espanyol de la natació artística que entrena obstinadament al CAR de Sant Cugat sempre és una molt bona notícia. Aquesta vegada no ha vingut de dins d’una piscina ni de cap jurat apreciant tècnica o expressivitat. Ha estat una bona nova de despatxos que en tot cal complau i molt el nou projecte de selecció, que fa dos mesos ja era notícia per la retirada –d’entrada temporal– d’Ona Carbonell.

La Federació Internacional de Natació (FINA) ha concedit al duo espanyol de natació artística (antiga natació sincronitzada) una plaça en els Jocs Olímpics de Tòquio que se celebraran el pròxim estiu. El màxim organisme de la natació mundial ha reculat amb la seva pròpia decisió o versió que deia que Espanya no estava classificada per als Jocs Olímpics del Japó. S’han esmenat a sí mateixos després de tornar a interpretar el reglament de classificació per la competició olímpica.

Una plaça guanyada a la piscina

Espanya aconsegueix la classificació gràcies al seu tercer lloc en la European Champions Cup, que atorga una plaça pels Jocs. La plaça olímpica en teoria era per Rússia o Ucraïna, que van quedar primera i segona respectivament. No obstant això, Rússia ja estava classificada per la plaça que atorga la Copa LEN, i Ucraïna va fer el mateix en el Mundial de Gwangju. D’aquesta manera, la plaça de la Champions Cup es pot dir que “corre” fins a Espanya.

Aquesta decisió esmena l’anterior interpretació de la pròpia FINA, que en primera instància havia dit que la plaça no “corria” i això enviava les nostres al Preolímpic. Igualment hi seran, però sense la pressió d’aconseguir plaça. No és poca cosa.
El duo espanyol, després del retir de Ona Carbonell, se suposa a càrrec de Sara Saldaña i la catalana Paula Ramírez

Amb aquesta decisió, l’equip pot preparar la rutina olímpica amb menys pressió  En el preolímpic sí que buscarà plaça l’equip espanyol, que no té garantida plaça a Tòquio. Cal recordar que altres modalitats com solo o mixt no entren en el programa olímpic de l’antiga sincronitzada. Segur que al CAR les prioritats estan una mica més clares.

 

 

Quatre medalles en dos Jocs
Quan la natació artística es coneixia com sincronitzada, Espanya va tenir la seva època d’or amb els memorables resultats de tres medalles de plata i una de bronze en dues edicions consecutives dels Jocs Olímpics. Va ser de la mà de la carismàtica i polèmica Anna Tarrés de seleccionadora i amb nedadores mítiques com Andrea Fuentes, Gemmma Mengual o la mateixa Ona Carbonell.
A Pequín 2008, el duo d’Andrea Fuentes i Gemma Mengual es va penjar la plata, igual que l’equip que formaven Alba Cabello, Raquel Corral, Andrea Fuentes, Thais Henríquez, Laura López, Gemma Mengual, Gisela Morón (reserva), Irina Rodríguez i Paola Tirados.
A Londres 2012, quatre anys després, el duo repetia plata ara amb Ona Carbonell i Andrea Fuentes i l’equip es penjava el bronze amb Clara Basiana, Alba Cabello, Ona Carbonell, Margalida Crespí, Andrea Fuentes, Thais Henríquez, Paula Klamburg, Irene Montrucchio i Laia Pons (reserva).