Ragna Debats, campiona del món al Penyagolosa

2 minuts de lectura
Aquest cap de setmana la Penyagolosa Trails ha estat l’escenari del campionat del món de curses de muntanya de la ITRA

La prova castellonenca que transcorre principalment per l’Alcatén ha fet un salt en el seu impacte internacional aquest 2018. Convertida en l’escenari del campionat del món de la federació vinculada a la IAAF, ha viscut la seva segona edició com a prova del circuit mundial de trail amb més participants que mai. Per a una prova amb orígens que es remunten a l’excursionisme dels anys 50 i als senders històrics del Penyagolosa, sens dubte, és un canvi notable.

La prova de 85 quilòmetres (4.900 metres de desnivell) va comptar amb protagonisme català. Ragna Debats, l’holandesa que actualment resideix a Matadepera després d’aterrar al nostre país a les Terres de l’Ebre, s’ha proclamat campiona del món amb la samarreta dels Països Baixos. Un triomf nítid en els darrers quilòmetres amb un temps total de 9 hores i 55 minuts. Per darrere seu va entrar una de les corredores que va formar part del grup d’atletes que li van plantar cara durant bona part del recorregut: Laia Cañes, la corredora de Castelló, que es coneix perfectament les muntanyes fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Cañes va completar els 85 quilòmetres en 10 hores, 11 minuts i 11 segons.

És un nou títol mundial per a Ragna Debats, el primer en aquesta disciplina on acumula diversos resultats de gran mèrit en les darreres temporades. L’any passat Ragna Debats va proclamar-se campiona del món en la modalitat de raquetes de neu.

Ragna Debats, durant el mundial de Penyagolosa / Ragna Debats
Ragna Debats, durant el mundial de Penyagolosa / Ragna Debats

Paralel·lament, la prova llarga del Penyagolosa Trails també va comptar amb protagonisme català. Emma Roca va liderar la prova de 109 quilòmetres i 5.041 metres de desnivell pràcticament fins al final, quan la brasilera Fernanda Maciel va atacar i les cames de Roca només van poder resistir l’embranzida per aconseguir una meritòria segona plaça a la línia de meta en pràcticament 15 hores d’esforç continuat (14 hores, 57 minuts i 58 segons).

Dani Aguirre, navarrès afincat al Vallès Oriental, va endur-se el triomf en la prova masculina i Jordi Gamito va competir a la prova més popular de totes (la Marató i Mitja, que enguany arribava a la 20a edició) amb una magnífica tercera posició final.

Pere Aurell, triomfal a la Transvulcania

El corredor del CEM La Cameta Coixa ha aconseguit una de les victòries més importants de la seva trajectòria esportiva a la Transvulcania. La prova de les Illes Canàries comptava amb una bona nòmina de corredors de primera fila mundial, però entre tots ells ha tret el cap Pere Aurell per completar en primera posició (7 hores i 37 minuts) els 74 quilòmetres i 4.350 metres de desnivell positiu del recorregut. El català va superar al rus Dmitry Mityaev i al nord-americà Cody Reed, que havia liderat la cursa pràcticament en tot moment.

 

Pere Aurell, a la meta de la Transvulcania
Pere Aurell, a la meta de la Transvulcania