Núria Picas, campiona de l’Ultra Trail del Mont Blanc

4 minuts de lectura
Núria Picas, emocionada i aclamada a Chamonix
Núria Picas, emocionada i aclamada a Chamonix

L’Ultra Trail del Mont Blanc és la cursa de muntanya més esperada de la temporada. Un recorregut brutal de 171 quilòmetres a peu amb 10.000 metres de desnivell que omple a vessar la població de Chamonix, localitat de sortida i d’arribada de la prova. Tothom vol guanyar l’UTMB i l’edició d’aquest 2017, una de les millors de la història amb 2.535 corredors, ha estat la constatació que les curses de muntanya viuen un moment molt dolç.

Núria Picas ha aconseguit complir un somni. Amb un palmarès impressionant que inclou diversos títols al prestigiós circuit Ultra Trail World Tour i triomfs en curses de tota mena (Diagonale des Fous, Ultra Pirineu, Camí de Cavalls, Transgrancanaria, Mont Fuji, Austràlia, Emmona, Templiers, Hong Kong…), la manresana tenia un repte pendent. Un objectiu treballat intensament durant les darreres setmanes d’entrenament: l’UTMB. Aquesta és la cursa per excel·lència del circuit mundial i Núria Picas l’havia disputada al màxim nivell el 2013 i el 2014. Dos anys seguits en què es va haver de conformar amb la medalla de plata.

L’enorme triomf d’aquest cap de setmana davant d’una de les millors corredores de la temporada, la suïssa Andrea Huser (campiona aquest 2017 a Madeira i a l’Eiger Ultra Trail), ha estat tan sofert com celebrat. 5a després de la primera ascensió a Le Délevret amb tot just 14 quilòmetres a les cames, ràpidament Picas va passar a liderar la prova (km 21) i va anar ampliant el seu avantatge sobre Caroline Chaverot (campiona de 2016) i Emilie Lecomte. A Arnouvaz (km 95), a meitat de recorregut i després de superar les hores nocturnes amb bona nota, Picas ja comptava amb 45 minuts de marge sobre la suïssa Andrea Huser, que havia remuntat posicions i que aprofitava l’abandonament de Chaverot.

Tot i que la distància entre Picas i Huser va arribar a ser pràcticament d’una hora al km 132, la cursa es va fer molt llarga per a la catalana. Al final, després d’un darrer descens agònic que no acabava mai, Núria Picas va poder celebrar el triomf a la meta amb només 2 minuts d’avantatge sobre Huser.

Picas i Huser, celebrant el resultat a la meta
Picas i Huser, celebrant el resultat a la meta

Una grandíssima cursa que confirma la seva plena recuperació dels incidents del Makalu. Una celebració espectacular acompanyada dels seus fills, a qui ja havia anat veient durant el recorregut.

Kilian Jornet, medalla de plata en una cursa rapidíssima

Núria Picas va completar el trajecte en 25 hores, 46 minuts i 42 segons. 6 hores i 45 minuts abans François d’Haene s’havia proclamat el vencedor absolut de la prova. Un temps de 19 hores i 1 minuts històric, però que no computa com a oficial pels canvis d’última hora al recorregut per les inclemències meteorològiques. Sigui com sigui, el més ràpid de la història en una cursa plena d’alternatives des dels primers metres. La tercera victòria al Mont Blanc del corredor francès va arribar per davant de Kilian Jornet, que no disputava la cursa des de 2011, l’any de la seva darrera victòria als Alps.

En els darrers 30 quilòmetres de la prova, les dificultats evidents d’Haene per mantenir el ritme van oferir un final intens, resolt finalment amb 15 minuts de diferència entre l’or i la plata. Una gran cursa de Jornet (19 hores, 16 minuts, 38 segons), que continua duent a terme un any memorable.

Pau Capell, que aquest any lluita per la general de l’Ultra Trail World Tour, va acabar en una sisena plaça més que meritòria per a un debutant, i encara hi va haver un altre català entre els millors. El mataroní Jordi Gamitron va entrar a meta en la desena posició.

Dos podis més en les curses “curtes”

L’UTMB no és només l’Ultra Trail de 170 quilòmetres. Els dies previs també es disputen altres proves en què els corredors catalans han competit al màxim nivell. a l’OCC de 56 km, els resultats també han estat espectaculars. Eli Gordón s’ha imposat en la cursa femenina amb un temps de 6 hores, 16 minuts i 12 segons el dia que celebrava el seu 31è aniversari i Ivan Camps s’ha enfilat al podi de la categoria masculina amb la tercera posició. Increïble les jornades viscudes al Mont Blanc.

Laura Orgué, bicampiona als Estats Units

Tot i que el pol d’atracció del Mont Blanc és immens, el cap de setmana també ens ha ofert una nova extraordinària actuació de Laura Orgué. L’igualadina ha guanyat amb solvència les dues proves disputades en territori nord-americà. En primer lloc, la cursa vertical, un terreny en què és una de les millors especialistes del món. Tot seguit, The Rut, una cursa de muntanya de 28 quilòmetres que forma part de la copa del món d’aquesta modalitat.

Amb aquest triomf Orgué se situarà entre les millors d’una general que encapçala Ragna Debats després del seu últim triomf al Matterhorn.

DIvfLFbVwAES0qg

En categoria masculina Jan Margarit també ha aconseguit pujar al podi amb la tercera posició de la cursa, per darrere el basc Aritz Egea i el suís Pascal Egli.

DIvOOtSW4AEC1k5