Mollet del Vallès acollia el cap de setmana el primer Campionat de Catalunya de Marxa Nòrdica amb més de 170 participants inscrits. Després de cinc edicions del Circuit Català de Marxa Nòrdica de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), aquesta disciplina ja és una activitat competitiva de ple dret
El Club Muntanyenc de Mollet va organitzar aquesta competició debutant en el calendari. El recorregut de la prova era de 10 km, un total de 4 voltes a un circuit tancat, de 2.480 m sobre terreny natural i amb pistes de menys de tres metres d’amplada. El pendent màxim no superava el 3% i presentava un desnivell positiu de 20 m. En un itinerari pràcticament planer i que es va dur a terme íntegrament a l’espai d’interès natural de Gallecs.
La victòria a la categoria masculina va ser per Sergi Garcia integrant i fundador del Club Bendhora. Garcia va fer un temps d’1:00:57 per completar el circuit. La volta més ràpida als 2,4k km va ser de 15:02 minuts. David Desquens (Ass.Esp. Nordic Walking Catalunya) va ser segon, marcant de ben a prop a Sergi Garcia. Finalment, el del Ben d’hora va apretar als últims metres del recorregut per aconseguir la victòria i convertir-se en el primer campió nacional de la disciplina. Jorge Bello, del Club Ben d’hora, va ser tercer amb un temps d’1:03:33.
En categoria femenina es va imposar Isabel Garcia (CEM Cerdanyola) amb un temps 1:09:09, proclamant-se primera Campiona de Catalunya de la història de la FEEC. Lali Pagès (CEM Cerdanyola) va penjar-se la medalla de plata amb temps d’1:10:22. La tercera dona a meta va ser Davinia Carrillo (Ass.Esp. Nordic Walking Catalunya) amb un temps d’1:10:22.
Hem volgut conèixer les impressions de la primera campiona i el primer campió nacional de marxa nòrdica després d’estrenar el palmarès de la disciplina. La Isabel García ens comentava el següent:
“Un excompany de feina em va dir que, si provava la marxa nòrdica, m’agradaria perquè que és com fer el·líptica però caminant i tenia raó. Visc a Lliçà d’Amunt i sóc de Mollet i l’any passat vaig fer un curs d’iniciació amb el CEM Cerdanyola i vaig descobrir un esport que m’encanta, era una modalitat nova que no havia provat mai i em vaig enamorar de l’esport, em vaig enamorar de la seva gent, em vaig enamorar del club en si i del que representa i m’hi vaig quedar. Agraeixo moltíssim la feina dels instructors del club perquè sense ells jo no faria marxa nòrdica. La disciplina és novedosa, però està creixent molt i té futur i animo als joves a provar-ho perquè emocionalment i a nivell de salut és un esport molt complet.
Fa sis mesos que entreno seriosament i tenia clar que al primer Campionat de Catalunya anava a pujar al podi, però no al graó més alt. L’organització del campionat de Catalunya va ser meravellosa, la gent es va bolcar i em vaig sentir molt recolzada durant tot el recorregut. Va ser molt especial per a mi perquè jo sóc molletana i els Pinetons em porten records molt bonics de la meva infantesa.
Estic molt contenta amb el resultat i ara espero i desitjo que la FEEC faci una selecció catalana i puguem anar les tres que vam ser al pòdium, la tercera, la segona i jo als campionats d’Espanya, que són l’1 d’octubre a Sevilla i poder representar la nostra nació que és Catalunya. Si no hi ha selecció catalana, jo hi aniré igualment per deixar el llistó ben amunt”.
Per la seva banda, en Sergi Garcia fa més anys que practica la marxa nòrdica:
“Vaig començar la marxa nòrdica l’any 2011 com a sortida professional. El 2012 vaig muntar l’empresa Bendhora per dedicar-me en exclusiva a la marxa nòrdica i des d’aleshores amb Bendhora només em dedico a fer marxa nòrdica amb gent, des d’iniciacions, activitats de perfeccionament, sortides regulars, fem una mica tot el que es pot fer amb marxa nòrdica.
L’any 2017 amb Bendhora ja vam participar en les primeres competicions que hi havia de marxa nòrdica per aquí prop i jo vaig anar al Campionat d’Espanya, que era la primera edició, l’any 2017, i el mateix any es va fer una primera cursa de marxa nòrdica a Cardona, en què Bendhora va participar amb quatre integrants i des d’aleshores l’equip de competició ha anat creixent. Com que aquí a Catalunya no teníem competicions oficials competíem per Europa, a Alemanya, a Àustria, a Itàlia, a França, a diferents països, i ens ha servit per anar adquirint experiència fins que ha arribat el primer Campionat de Catalunya.
Per mi suposa un honor, és un honor molt gran ser el campió de Catalunya i ara tocarà defensar-ho la pròxima temporada. El Campionat va estar molt ben organitzat per ser la primera edició, els companys del Club Muntanyenc de Mollet han deixat el llistó força amunt. Va ser una cursa que, en ser la primera, no sabíem molt bé què podia passar.
Jo coneixia molta gent dels participants, del Bendhora érem uns quants que participàvem i ens coneixíem tots, però per exemple, del David Desquens, que va cada segon, no en sabíem res. Ha aparegut de cop a la marxa nòrdica i és una mica això, ens presentàvem a la línia de meta, que no sabíem molt bé què passaria i va ser una cursa exigent. El David em va apretar les tres primeres voltes, sobretot a la segona i la tercera, el tenia enganxat de darrere tota l’estona. Va ser una cursa maca, divertida, organització genial, l’ambient que hi havia va ser espectacular amb cada pas per meta, amb tothom animant, aplaudint va ser molt xulo“.
Imatge de portada: FEEC