Festival de Cinema de Muntanya de Torelló: una cita indispensable

2 minuts de lectura

Aquest divendres 11 de novembre comença el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló. Celebra la 34a edició i acumula un bagatge que el converteix en el festival de referència d’aquest àmbit arreu dels Països Catalans. Lluny del brogit de les àrees metropolitanes, el Festival aplega 38 films en la secció competitiva que s’allargarà fins el proper diumenge 20 de novembre.

Freedom under load, un dels films programats al Festival
Freedom under load, un dels films programats al Festival

Després de rebre 134 propostes, els organitzadors han hagut de filar ben prim en la tria de les pel·lícules vingudes d’arreu del món. Aquest any, de fet, bat tots els rècords amb produccions sorgides de 28 països diferents. I no és només l’origen: les localitzacions de les pel·lícules són ben diverses i permetran als espectadors gaudir de paisatges espectaculars que van des de la clàssica Himàlaia fins a Grenlàndia, passant per l’Afganistan, Sibèria, Mongòlia o la Patagònia.

El director del festival, Joan Salarich, sintetitza a La Fosbury la importància del Festival: “la majoria dels films són estrenes estatals, alguns d’ells en l’àmbit europeu i fins i tot tenim pel·lícules que es projectaran per primera vegada arreu del món“. Salarich assegura que el Festival, que atrau a molts practicants dels esports de muntanya i a molta gent de fora d’Osona, està pensat per fer gaudir a qualsevol espectador: “és un festival especialitzat, però no per a especialistes. Qui vingui descobrirà històries humanes i paisatges magnífics en pantalla gran: això agrada a tothom“.

D’entre totes les pel·lícules programades Salarich en destaca les produccions xineses i de Hong Kong: “ens fa especial il·lusió que hi siguin perquè no són països habituals del festival. Hi havien participat alguna vegada, però ja fa un munt d’anys“.

Les altres activitats del Festival

Enguany els organitzadors han fet un pas més en l’objectiu de diversificar el festival i apropar-se a la muntanya des d’altres realitats culturals. Hi haurà moltes activitats paral·leles a les projeccions, totes elles gratuïtes, com ara exposicions, conferències, presentacions de llibres i dos homenatges singulars, un a l’escalada catalana i un altre a l’escalador polonès Krzystof Wielicki. Esportistes punters de casa nostra com Núria Picas o Ferran Latorre participaran al Festival.

La cultura és el motor del Festival, com explica Salarich: “hem incrementat aquestes activitats paral·leles i les hem vinculat a la cultura, no tant al model d’oci o d’esbarjo lligat a la muntanya. Obrim les portes a totes les persones interessades, per exemple, en un llibre d’en Pep Coll i que no tenen un vincle directe amb l’esport de muntanya. Volem posar en valor la cultura més enllà del fet esportiu“.

Si voleu consultar les pel·lícules i les activitats programades durant la 34a edició del Festival us animem a consultar la seva web. Us deixem el vídeo promocional del Festival:

https://www.youtube.com/watch?v=f3_wODgx0rM&feature=youtu.be

 

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!