El debut de l’UTMB a la Vall d’Aran genera expectació

3 minuts de lectura
Del 3 al 5 de juliol la nova cursa impulsada per l’UTMB debutarà al Pirineu.

Una de les grans novetats de les curses de muntanya per aquest 2020 és la presència per primera vegada en territori català de l’Ultra Trail del Mont Blanc. L’Ultra trail més famosa del món ja fa anys que ha fet ús de la seva marca UTMB per exportar el seu producte d’èxit arreu del món i enguany l’aposta arribarà per primera vegada al Pirineu. La Vall d’Aran és el territori escollit per estrenar una prova de triple recorregut que té tots els números de convertir-se ràpidament en una de les curses de referència al nostre país al costat de cites tan reconegudes com la Buff Epic Trail (que enguany acollirà el campionat del món) o l’Ultra Pirineu.

L’auge de les curses de muntanya, que el 2019 van estrenar retransmissió televisiva a Catalunya amb l’aposta de TV3 per l’Olla de Núria, queda reflectit amb la nova proposta en terres araneses. Replicant bona part del model que omple Chamonix amb milers de corredors i aficionats cada any al tram final de l’estiu, el primer cap de setmana de juliol la Val d’Aran by UTMB farà el seu debut amb tres curses exigents que emularan la UTMB, la CCC i l’OCC, tres de les curses més mítiques de la cita dels Alps.

Val d'Aran by UTMB
Val d’Aran by UTMB, un gran repte entre muntanyes / José Miguel Muñoz

Tres curses amb paisatges espectaculars

Quan falten més de cinc mesos per a la cursa l’organització ha anunciat aquest dimarts que ja s’han esgotat els mil dorsals disponible per a la prova més curta del cap de setmana, la Peades dera Aigua. Aquesta cita ofereix un recorregut equivalent a l’OCC amb 55 quilòmetres i 3.100 metres de desnivell positiu. Partirà del Pla de Beret i recorrerà l’última part de la VDA, en una cursa que es preveu ràpida i que començarà el dissabte a les 6:30h del matí.

Precisament és la Torn dera Val d’Aran (VDA) la cursa estrella de la Val d’Aran by UTMB, amb 162 quilòmetres i 10.600 metres de desnivell positiu (superior fins i tot als de la cursa del Mont Blanc). Donarà una volta circular a la vall amb punt d’inici i final a Vielha, amb 17 punts d’avituallament, i començarà el divendres 3 de juliol a les 18:30h. Es preveu que el primer corredor pugui completar el recorregut amb un temps d’unes 22 hores. Tant aquesta cursa com la Camins de Hèr (CDH) compten actualment amb un 70% de les inscripcions ja plenes.

Les inscripcions continuen obertes i es poden realitzar a través de la pàgina web fins l’1 de juny de 2020 o fins que s’esgotin les places disponibles.

La CDH sortirà de Les i recorre els últims 105 quilòmetres de la VDA, de manera que acaba a Vielha. Al llarg del recorregut destaca el pas per la Vall de Toran i per circ lacustre de Colomèrs en el tram final del recorregut, amb el pas per més de 20 llacs. Serà la primera cursa del cap de setmana en començar divendres a les 8:30 del matí.

Patrimoni natural i arquitectònic seran protagonistes a la Val d'Aran by UTMB
Patrimoni natural i arquitectònic seran protagonistes a la Val d’Aran by UTMB / José Miguel Muñoz

Jordi Gamito, ambaixador

Un dels corredors que ja sap el que és brillar a la mítica Ultra Trail del Mont Blanc s’ha convertit en el nou emblema de la cursa a la Vall d’Aran. L’atleta de Platja d’Aro, tercer classificat a l’UTMB el 2018 i subcampió de l’Ultra Trail World Tour el mateix any només per darrere de Pau Capell, és el nou ambaixador de la Val d’Aran by UTMB i serà un dels primers grans noms en córrer la cursa de llarga distància. Segons Xavier Pocino, director de la nova prova, comptar amb ell és un autèntic luxe:

“La notícia no és que Jordi Gamito vulgui venir a la prova, és que en Jordi vol venir a establir el primer rècord de la prova, a escriure el seu nom en el nostre saló de la fama. Li fa molta il·lusió que sigui als Pirineus, la seva casa, on es realitza la prova”.
Més enllà del nom de Jordi Gamito els organitzadors confirmen l’interès internacional per la cursa. Entre els inscrits actuals ja hi ha corredors de 67 nacionalitats diferents, amb més de la meitat dels corredors procedents de fora de l’estat espanyol. Segons Pocino, “això és una bona notícia per als Pirineus“.

El camí més curt cap a l’UTMB

Un dels grans al·licients de la cursa serà l’oportunitat d’aconseguir directament les “Running Stones” per participar a l’Ultra Trail del Mont Blanc sense haver de passar pel temut sorteig que cada any determina qui s’endú un dorsal per participar a alguna de les curses alpines de finals d’agost. Sigui com sigui, hauran d’acabar la prova i els corredors no ho tindran fàcil atesa la duresa del recorregut. La cursa més llarga atorga 18 “Running Stones” i la més curta 9.

Més enllà de les curses el cap de setmana estarà marcat pel naixement del Baqueira Beret Trail Festival al Pla de Beret, que acollirà curses per a esportistes de totes les edats i activitats familiars de tota mena. També serà el punt de partida de la cursa curta i un zona de pas de la prova més llarga del cap de setmana.