El jutjat d’instrucció número 8 de Barcelona ha rebut un escrit d’acusació per part de la Fiscalia en què Sito Pons és acusat de sis delictes diferents contra l’Hisenda Pública i en què es demana que se’l condemni a retornar a l’Agència Tributària tota la quantitat que hauria evadit com a director de l’escuderia Pons Racing els anys 2010, 2012, 2013 i 2014. A la xifra de 2,7 milions d’euros cal sumar-hi les multes associades a cada delicte de frau fiscal i que en global s’enfilen fins als 12 milions i mig d’euros. Més enllà de la multa milionària la fiscalia demana 24 anys de presó per a Sito Pons, que va ser campió del món de motociclisme en 250cc els anys 1988 i 1989.
Segons la Fiscalia, Sito Pons hauria evitat el pagament de l’IRPF i de l’Impost sobre el Patrimoni a través d’un entramat d’empreses, algunes de les quals amb seu a paradisos fiscals. A través d’aquestes societats pantalla amb seu a les Illes Verges, Xipre, Jersey, l’Illa de Man, Malta i els Països Baixos, Sito Pons hauria gestionat els beneficis obtinguts a través de la seva escuderia Pons Racing.
La Fiscalia, a més, acusa a Sito Pons de simular la seva residència a l’estranger quan durant tot el període hauria viscut a Barcelona. De fet, des de la capital catalana i des de Castellbisbal, on l’escuderia té la seva seu, és on hauria executat la major part de la seva activitat professional al capdavant de Pons Racing. La Fiscalia assegura que tenia “el desig de no tributar a Espanya” i que per aquest motiu va llogar apartaments a Mònaco entre 2010 i 2012 i a Londres a partir de desembre de 2012, on no consta que es produïssin consums d’aigua o de gas que confirmessin la seva residència allà.
L’escrit d’acusació explica que només s’ha pogut constatar la presència de Sito Pons a Mònaco i a Londres els dies que es disputaven les curses del mundial de motociclisme de Moto2 i a les World Series by Renault d’automobilisme en els països esmentats, els dos campionats on Pons Racing comptava amb equips al màxim nivell.
Segons explica Jesús Hierro, periodista que ha avançat el contingut de l’escrit d’acusació de la Fiscalia, els delictes tenen agreujants amb l’ús de societats pantalla i també per superar la xifra de 600.000 euros evadits en dos dels anys investigats. Hierro assegura que la Fiscalia va actuar en primer terme el 2016 després de detectar un delicte i que des d’ençà ha dut a terme una investigació de quatre anys fins al punt de detectar sis delictes diferents i augmentar considerablement la petició de presó i de multa econòmica per a Sito Pons.
Durant els anys que formen part de la investigació Pons Racing va obtenir un campionat mundial de moto2, l’únic de la seva història, amb la victòria del granollerí Pol Espargaró a la general l’any 2013. El mateix Espargaró va ser subcampió el 2012, Tito Rabat tercer el 2013 i Maverick Viñales tercer el 2014.
Sito Pons respon a la Fiscalia
L’ex pilot català ha emès un comunicat aquest dijous a través dels seus advocats (els despatxos Molins, Picaza i Cuatrecasas) on titlla de “desproporció evident” les penes sol·licitades per la fiscalia, a qui acusa d’utilitzar de forma il·legítima la mà dura contra Sito Pons com a exemple davant els contribuents espanyols. El comunicat parla de “persecució injustificada” des de fa anys contra el responsable de Pons Racing.
Els advocats de Pons asseguren que va residir de forma real a Mònaco i Londres i que passava llargues estades a Barcelona per veure la família i com a punt de trobada habitual de l’escuderia. També expliquen que Pons ha pagat els seus impostos al Regne Unit i que té garanties suficients per cobrir els deutes tributaris però que l’oferiment per executar-les no ha estat acceptat.
El comunicat recorda que l’any 2011 Sito Pons ja va ser acusat per la Fiscalia i l’Agència Tributària i que va ser absolt de tots els delictes.