Minigolf: l’esport més enllà de la diversió

3 minuts de lectura
De les activitats recreatives que podem associar al turisme familiar també en pot sortir un esport amb tots els seus ets i uts.

El minigolf és sinònim de diversió per a molta gent que l’ha provat alguna vegada. Una activitat apte per a totes les edats i ideal per a perdre els nervis quan la pilota no ressegueix el camí dibuixat des de la nostra ment. De vegades mal cuidats i decadents, però també amb alguns terrenys de jocs en bon estat i ben originals, els 18 forats que acostuma a tenir un minigolf sovint comencen amb un primer repte sense obstacles i recte i ben aviat apareixen dificultats que poden incloure túnels, pujades i baixades, espirals o ziga-zagues decorades amb més o menys encert. Als llocs que cuiden aquest espai és fàcil llogar-hi els pals i la pilota per jugar per un preu mòdic i disposar d’un paper i llapis per anar apuntant el nombre de cops necessaris per completar cada forat i el temps realitzat.

Més enllà d’associar aquesta activitat amb la diversió i les vacances, el minigolf és un esport consolidat des de fa dècades que compta amb federacions nacionals i internacionals, campionats oficials de tota mena (de clubs, de seleccions, individuals) i aplega els millors especialistes en les seves cites continentals o mundials. Sí: hi ha gent especialista en jugar a minigolf i que no dubta a l’hora de fer milers de quilòmetres per disputar un campionat del món durant un cap de setmana allargassat i defensar el seu prestigi, el seu lloc al rànquing o les opcions de victòria del seu país.

Un esport reglat i amb milers de jugadors federats

Nascut com una “solució” per tal que les dones accedissin a la pràctica d’una mena de golf adaptat per a elles a l’Escòcia de primera meitat del segle XIX, el minigolf va començar a agafar volada durant el segle XX, especialment a partir dels anys 30, per la seva facilitat d’accés i cost reduït envers els camps de golf de tota la vida. La creació d’estructures úniques i originals i la popularització de l’activitat en espais vacacionals va ajudar al seu auge popular per a tota la família, però també va contribuir a la creació d’un circuit competitiu de primer ordre amb milers de jugadors federats i especialitzats en aquest esport de precisió.

El darrer campionat del món de minigolf es va celebrar el 2019 a la Xina amb la participació de 48 dones i 128 homes. El torneig va combinar la competició per equips, amb Alemanya i Suècia fent bo el favoritisme que les ha convertit en les seleccions a batre des de fa anys, el torneig per parelles, així com el torneig individual, amb una primera ronda classificatòria i una fase final que va comptar amb les victòries de l’italiana Anna Bandera i el suís Beat Wartenweiler, en una sorpresa majúscula. Com és lògic, el torneig compta amb vídeo, narració de la final i tota la tensió ambiental que es pot pressuposar per a un mundial:

El rànquing mundial està encapçalat actualment per la germànica Vanessa Peuker (1994) i el suec Fredrik Persson (1981), que ha agafat el relleu a una llegenda com Carl-Johan Ryner (1976). Tots ells han brillat amb les seves seleccions però també han participat en competicions de clubs, ja siguin específics de minigolf o bé seccions de clubs poliesportius amb equips d’altres disciplines esportives. De fet, en països com Alemanya hi ha una àmplia diversitat de clubs arreu del territori i un bon nivell competitiu que sempre porta els guanyadors de la lliga a ser considerats un dels màxims favorits a guanyar la lliga de campions de clubs de minigolf.

Malgrat que la tradició competitiva es viu principalment a una vintena de països europeus, el rànquing mundial inclou la presència de jugadors de Japó, els EUA, la Xina o Nova Zelanda, així com de golfistes de Tailàndia, Iran o Ghana, un país que és referent en aquesta disciplina al continent africà.

Minigolf: per a tots els públics

El coneixement de cada circuit de divuit forats pot arribar a ser determinant a l’hora de definir els guanyadors i hi ha diverses empreses dedicades a construir minigolfs especialment atractius, molt exigents o ambientats en una temàtica concreta. De fet, hi ha algun camp nocturn i altres que incorporen les noves tecnologies com a part del joc. En general, però, a les competicions oficials els forats acostumen a tenir una dificultat i una estètica força similar.

Un minigolf indoor que juga amb les llums

Més enllà dels grans campionats, sense protagonistes de casa nostra, també hi ha torneigs famosos oberts a tothom que es disputen en un camp de minigolf concret i amb una fama especial i torneigs amateurs per posar en valor la trobada social d’aquest joc. Un exemple al nostre país d’aquest darrer model és el de Les Preses, a la Garrotxa, on els darrers estius previs a la pandèmia van organitzar diversos campionats de minigolf com a element de diversió per a tota la família.