Hem determinat un top 50 amb un criteri lliure i alegre. No hi és tothom que s’ho mereix, però tothom que hi és, s’ho mereix. Segona entrega: del lloc 40 al 31!
40. Ignasi Ávila i Joan Font
Van aprofitar millor que ningú un campionat del món de ciclisme adaptat en pista improvisat i no previst al calendari del 2017. Campions del món en persecució 4km i un nou èxit al palmarès d’un tàndem que en aquell moment també era campió del món en carretera i subcampió olímpic. Ávila i Font van debutar amb un gran rendiment a la Titan Desert (14è lloc absolut amb lideratge parcial d’una etapa) i van penjar-se el bronze a la contrarellotge de la copa del món de Maniago (Itàlia).
39. Núria Vilarrubla
La palista de la Seu d’Urgell no va poder complir les expectatives al campionat del món de piragüisme en aigües braves de Pau al setembre i no va passar de les semifinals. Tampoc va poder tornar a tastar el podi europeu després de ser quarta a la final. Malgrat això, ha guanyat la copa del món de La Seu i va ser subcampiona a la copa del món de Markkleberg i es va proclamar campiona d’Espanya. Carrera en constant ascensió camí de Tòquio 2020.
38. Marcus Cooper Walz
Després del sorprenent èxit de l’estiu de 2016 (or als Jocs Olímpics de Rio), el mallorquí ha completat una temporada de transició i de treball centrat en objectius de grup amb un doble èxit notable al campionat del món de piragüisme en aigües tranquil·les. El de Santanyí es va penjar la medalla d’or al K2 500 metres i va ser una peça clau del subcampionat assolit per l’equip del K4 500, la gran aposta del combinat estatal.
37. Ariana Sánchez
En una temporada marcada pels èxits de Marta Marrero, Gemma Triay i Lucía Sainz, la jove jugadora de Reus s’ha convertit en un dels grans noms del pàdel mundial. Fent parella amb Marta Ortega s’ha proclamat campiona d’Europa per parelles i ha trencat esquemes guanyant dues proves del World Pàdel Tour (Santander i Múrcia) abans de ser finalista al torneig final de Madrid. Conclou el 2017 situada entre les 4 millors parelles del món.
36. Mateo Sanz
El regatista de Formentera ja fa temps que competeix amb la bandera de Suïssa i allà, en un país allunyat del mar però amb una extensa tradició de vela, està forjant una carrera més que prometedora. Aquest any s’ha proclamat subcampió del món de windsurf RS:X i s’ha penjat la medalla de bronze a la copa del món disputada al Japó. Els bons resultats l’han catapultat al tercer lloc del rànquing mundial.
35. Laia Sanz
Un trencament del motor en el moment més inoportú ha impedit a Laia Sanz endur-se un nou campionat del món d’enduro i escalar posicions al rànquing d’aquest any. El bronze final, però, se suma al nou títol oficiós del Dakar com a campiona en categoria femenina després d’acabar al 16è lloc final i, especialment, al tercer lloc d’una etapa al Ral·li del Marroc, el millor resultat de la història d’una dona al campionat del món de Ral·li Cross-Country.
34. Pere Roc II
Puchol II o Soro III tenien molts números d’entrar al Top 50, però hem decidit trencar una llança a favor de Pere Roc II. El pilotari ha estat un dels líders de la selecció valenciana que s’ha proclamat campiona del món de llargues i de joc internacional aquesta tardor a Colòmbia. Campió de la Lliga professional d’escala i corda i subcampió de l’individual de la mateixa modalitat, ha estat el més llorejat de l’any, amb 5 trofeus i memorials més guanyats durant el 2017.
33. Anna Ramírez
La veterana ciclista vigatana ha completat un dels millors anys de la seva carrera que amb el pas dels anys ha virat cap a la bicicleta de muntanya. Aquest 2017 s’ha mostrat intractable a la Titan Desert, repetint el triomf que ja havia celebrat el 2015. També ha estat la campiona de l’Èpica Atacama, una altra competició exigent, així com de la Jamón Bike o de la Titan Villuercas. Pràcticament no ha tastat la carretera malgrat el seu vincle amb el Lointek.
32. Adel Mechaal
L’atleta de Palamós ha deixat enrere totes les polèmiques per oferir un any esplèndid amb tres moments memorables. El primer el va coronar com a campió d’Europa en pista coberta després d’imposar-se als 3.000 metres llisos a Belgrad. El segon va ser un magnífic quart lloc al campionat del món als 1.500 metres. I el darrer, fa poques setmanes, el subcampionat d’europa de cros (també va guanyar la plata per equips) a Eslovàquia.
31. Laura Orgué
No ha estat el millor any de l’esportista igualadina. Ho diem perquè pot sorprendre si fem un cop d’ull al seu palmarès de 2017: campiona del circuit mundial de curses verticals per sisè any consecutiu, campiona estatal de triatló d’hivern, bronze a la prova de la copa del món d’esquí de muntanya en quilòmetre vertical a la Fontblanca, rècord a Zegama, campiona a The Rut o del Ring of SteallSkyRace i subcampiona del món en modalitat Sky Classic. Sense problemes físics, la nova entrenadora d’esquí de fons d’Andorra encara hauria arribat més lluny.