La lluita de les germanes Phogat

3 minuts de lectura
Lluny del focus mediàtic occidental, l’Índia és un país que compta amb pocs èxits esportius més enllà de l’hoquei sobre herba. En altres disciplines, però, també obté resultats internacionals rellevants. És el cas de la lluita lliure.

5 de les 28 medalles que el país asiàtic ha aconseguit al llarg de la història olímpica corresponen a la lluita lliure, una disciplina associada a l’esport masculí fins que en els darrers anys han sorgit diverses lluitadores que no només s’han fet camí rebatent tots els prejudicis socials sinó que han assolit triomfs de mèrit al màxim nivell internacional. Sens dubte, entre totes elles, brilla la història de les germanes Phogat, les sis lluitadores que han après del mateix mestre i s’han convertit en la família esportiva més famosa de l’Índia.

Aquest dilluns Vinesh Phogat s’ha convertit en la primera lluitadora del seu país en guanyar una medalla d’or als Jocs Asiàtics. Una autèntica fita per a l’Índia, especialment per a les seves dones, i que no deixa de ser un resultat lògic atesa la progressió de l’hindú: fa pocs mesos ja es va endur l’or als Jocs de la Commonwealth i aquest any ha estat segona als campionats d’Àsia. Sigui com sigui, un nou triomf de prestigi per a les germanes Phogat, un nucli inaudit de sis joves lluitadores on totes elles compten amb resultats de mèrit al seu palmarès.

Vinesh Phogat, la campiona dels Jocs Asiàtics
Vinesh Phogat, la campiona dels Jocs Asiàtics

Geeta, Babita, Priyanka, Ritu, Vinesh i Sangita Phogat són les sis germanes que han sacsejat l’Índia. Dos d’elles, Ritu i Vinesh, són en realitat cosines de les altres quatre, però des de ben petites han crescut sota la tutela del seu tiet (al costat de Geeta, Babita, Priyanka i Sangita) després que el seu pare fos assassinat en una disputa per la propietat d’unes terres. Sis germanes (i un germà que també lluita) en el dia a dia que s’han imbuït de la lluita lliure des de ben petites, ja que la tradició familiar venia de lluny. El seu avi ja havia estat un bon especialista en lluita i el seu pare, Mahavir Singh Phogat, és qui les ha entrenat al llarg de la seva vida i qui s’ha convertit en el seleccionador nacional de l’Índia per als Jocs Olímpics.

Vides mediàtiques, èxits als pavellons

Mahavir, que havia estat deixeble d’un altre mestre hindú de la lluita que havia optat per ensenyar la tècnica a les seves filles, va decidir reiterar les passes del seu referent i va anar diversos passos més enllà portant les seves filles a l’alta competició malgrat les crítiques rebudes per part de bona part del seu entorn en un petit poble rural del nord de l’Índia. La seva trajectòria és ben coneguda al país asiàtic: compta amb una biografia autoritzada i el 2016 es va fer una pel·lícula (“Dangal”) sobre la seva vida i la de les seves filles que va trencar tots els rècords de taquilla fins al punt de convertir-lo en una de les cares més conegudes del país malgrat ser, “només”, un entrenador de lluita lliure. Un èxit acompanyat de polèmica amb diverses crides al boicot que només van fer créixer la recaptació final del film.

Amb el cabell curt com a marca de la casa de bona part de les seves carreres esportives, les germanes Phogat han sabut trencar esquemes contra el masclisme lluitant a un excel·lent nivell. Geeta Phogat, la més gran, va ser la primera en guanyar una medalla d’or per a l’Índia als Jocs de la Commonwealth de 2010 i la primera en aconseguir el bitllet olímpic en la lluita lliure. Babita (ara Kumari de cognom) també és campiona de la Commonwealth i medallista en uns campionats del món. Vinesh, que acaba de proclamar-se campiona dels Jocs asiàtics, és bicampiona a la commonwealth. Priyanka va ser medallista de plata als campionats asiàtics, Ritu campiona nacional de l’Índia i la més jove, Sangita (1998), ha guanyat diversos títols en categories inferiors que li auguren una altra carrera pròspera a l’elit.

Mary Kom, el precedent de la boxa

Les sis germanes són un fenomen social només comparable al xoc que va comportar la irrupció de la boxejadora Mary Kom a l’elit internacional. Sens dubte, sis germanes que lluiten als pavellons per unes fites que transcendeixen l’esport. Cada èxit de les Phogat, un motiu d’esperança per a les dones de l’Índia.