Detingut Juan Carlos Ramos, ànima de la lluita a Catalunya

3 minuts de lectura

Juan Carlos Ramos Sánchez és un dels detinguts en l’operació policial duta a terme aquest dilluns a primera hora al barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs. Seguint les directrius del jutjat d’instrucció número 4 de Badalona, els Mossos d’Esquadra han realitzat diversos escorcolls per desmantellar una organització criminal dedicada al tràfic de drogues. Segons la policia, durant l’actuació s’han intervingut “una quantitat important de diners, armes de foc, 162 kg de plantes i 15 kg de cabdells de marihuana” d’una organització acusada de cometre delictes contra la salut pública.

En aquestes activitats delictives hi haurien participat dues persones amb càrrecs públics a l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs i del Consorci de la Mina. Una d’elles és Juan Carlos Ramos, regidor del PSC, president de l’àrea de Ciutadania i Serveis a la Persona i regidor d’esports del consistori barceloní.

ramosjuancarlos
Juan Carlos Ramos, al Club de Lluita que va impulsar, durant el rodatge d’un documental

Ramos, que també és membre del Consorci de La Mina, estaria relacionat amb el presumpte desviament de fons públics en la contractació de la vigilància de pisos oficials i podria ser el contacte del cap de la banda dedicada al tràfic de drogues a l’Ajuntament. Caldrà veure com evoluciona l’investigació policial per conèixer amb detall els motius que han portat els Mossos d’Esquadra a detenir-lo aquest matí. Més enllà de la seva faceta política, Ramos és l’ànima de la lluita a Catalunya.

Una trajectòria esportiva vinculada a La Mina

Com a esportista es va formar al Club Lluita Sant Adrià, localitat on s’havia desplaçat després d’uns primers anys a les barraques de Montjuïc. Arran de la seva progressió Ramos també s’entrenà al CAR de Sant Cugat i ràpidament es va convertir en la gran referència de casa nostra en aquesta disciplina. Va ser campió estatal en set ocasions en tres categories de pes diferents i va tenir una destacada carrera internacional participant en campionats mundials i europeus. Tot i intentar-ho en tres ocasions diferents, mai va poder culminar els cicles olímpics amb el debut als Jocs.

L’any 2001, tot just després de retirar-se, va ser un dels impulsors del Club de Lluita Olímpica La Mina. Vinculat a la Federació Catalana de Lluita i seleccionador estatal en diverses categories, és en la seva faceta com a entrenador del club on ha forjat una trajectòria amb voluntat de transcendir l’esport. En els més de 15 anys de trajectòria com a cara visible del Club, Ramos ha format diversos campions estatals i ha viscut una experiència olímpica singular com a tècnic de Taimuraz Friev, el lluitador d’Ossètia que va representar a Espanya en els darrers Jocs Olímpics de Rio per la seva vinculació amb el Club de Lluita de La Mina.

rh_foto6
Taimuraz Friev, el lluitador d’Ossètia vinculat a La Mina

El Club de Lluita Olímpica La Mina, un projecte que transcendeix l’esport

Ramos ha estat una peça clau per convertir La Mina en l’epicentre de la lluita d’alt nivell a Catalunya, amb unes instal·lacions que van créixer a partir de l’aposta de Gervasi Deferr per impulsar un centre de Gimnàstica que perseguia el mateix objectiu: generar una oferta esportiva potent com a eina educativa per a infants i joves del barri. Ramos explica sovint que la lluita és una eina de transformació per al barri: “Els valors que inculquem als joves es transmeten al barri de La Mina. Tot allò que els ensenyem es veu reflectit als carrers. Intentem millorar les seves vides, és clar, però també la vida del barri“.

El cert és que el projecte ha merescut nombrosos reportatges a fons (des de 30 minuts a Informe Robinson), ha posat La Mina al centre del focus mediàtic des d’una connotació positiva i ha rebut un munt d’elogis que han transcendit la lluita i la tasca de base d’un club (per exemple, el Premi Esperit Esportiu de 2003 a la Gala de l’Esport Català).

https://www.youtube.com/watch?v=09fc9xphuSQ

L’esport com a eina de transformació social amb un lema senzill: “Lluitar i respectar“. La feina feta es constata en les desenes de llicències federatives vinculades al club per part de lluitadors de moltes nacionalitats diferents que han trobat al Lluita Olímpica La Mina un nexe d’unió i amb una escola de lluita que és la més nombrosa de casa nostra.

El centre de tecnificació, un nou pas endavant

El bagatge ha servit perquè fa tot just un mes el Govern aprovés una subvenció de 360.000 euros per a l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs per tal de crear el Centre de Tecnificació Esportiva de Lluita i Gimnàstica La Mina que ha de desenvolupar programes d’alt rendiment en aquestes dues disciplines en els propers anys, amb aportacions anuals de 90.000 euros fins al 2020 per part del govern català per fer-ho possible.

Juan Carlos Ramos, amb samarreta groga, durant un entrenament
Juan Carlos Ramos, amb samarreta groga, durant un entrenament

Juan Carlos Ramos, com a regidor d’esports i membre de la federació catalana de Lluita, ha estat una peça clau en la pressió per dur a terme aquest nou centre de tecnificació. La seva detenció no té cap vinculació amb la tasca duta a terme al club. Caldrà veure, però, quin impacte té aquesta investigació i la detenció de Ramos en un projecte que durant 16 anys ha estat un dels motius d’orgull d’un barri estigmatitzat.