En els darrers mesos hem fixat la nostra atenció al paper dels mitjans de comunicació que ofereixen informació esportiva, amb informes específics sobre IB3 i TV3, així com una visió general sobre el pes ínfim de les dones a les portades de la premsa esportiva de casa nostra. Més enllà de posar el focus en allò que fan els altres mitjans, a La Fosbury anem fiscalitzant de forma sistemàtica allò que publiquem tant a la revista en paper com a la web. Al consell de redacció ens marquem contínuament objectius per portar la teoria del pentàleg a la pràctica diària.
Abans de començar la jornada de vaga feminista d’aquest 8 de març, fem públiques algunes conclusions sobre Fosbury.cat arran de les dades recollides durant el 2017 per si és d’interès per als nostres lectors, subscriptors i membres del Club Fosbury:
El 44,4% de les notícies publicades o bé no tenen un gènere associat o bé inclouen informació sobre homes i dones protagonistes des de l’esport. La categoria que cataloguem com a “mixta” és aquella que té més pes a La Fosbury. És una constant que perdura des de l’inici del projecte i que no és fàcil de trobar en aquells mitjans que fan un seguiment continu de l’esport professional atesa la distinció constant entre gèneres en la gran majoria de competicions.
Dit això, el predomini de l’esport masculí també és una realitat a Fosbury.cat. El 36,5% de les notícies compten amb homes com a únics protagonistes, una xifra molt superior al 19,1% de notícies protagonitzades únicament per dones al nostre portal. A la pràctica, l’esport masculí té presència en el 81% de les notícies publicades i el femení en el 63%. Aquestes xifres milloren el recompte que vam fer durant el 2016: 45,3% esport mixt, 40,9% esport masculí i 13,8% esport femení. Per arribar-hi, a la pràctica, hem augmentat el nombre de notícies en què les dones són protagonistes (especialment generant contingut des de zero, a través d’entrevistes i de perfils) i hem reduït lleugerament el nombre de notícies protagonitzades per homes.
Les xifres, encara que caminen cap allà, no compleixen els objectius que ens havíem marcat per aquest 2017: un 20% mínim per a les dones esportistes, un 33% màxim per als homes esportistes. Considerem que és saludable exposar-ho públicament i recalcar el compromís de la redacció en assolir-ho aquest 2018.
Les xifres no generen cap obligació, sinó una forta motivació a l’hora de generar un periodisme esportiu amb referents de tota mena i que deixi cada cop més enrere la idea tan clàssica com masclista que l’esport només és cosa d’homes. Recordem, també, que segons l’idescat el nombre de llicències esportives a Catalunya compta amb un fort desequilibri de gènere: de 608.658 concedides el 2015 (últimes dades disponibles), només 138.106 corresponen a dones. Els periodistes també som responsables en aconseguir que les dones siguin cada cop més protagonistes a l’esport del nostre país.
Per a fer-ho possible, també volem deixar patent una mancança fefaent: els redactors i col·laboradors que escrivim a La Fosbury som, de forma molt majoritària, homes. Treballem per incorporar altres mirades al projecte com hem començat a fer al paper amb les Laures, les Maries, l’Helena, l’Eva o la Marta i celebrem les aportacions de la Mercè, l’Ampa i la Maria a la web durant el passat 2017. Reiterem, en aquest sentit, que tenim les portes obertes a qualsevol tipus de col·laboració a redaccio@fosbury.cat.
Amb vocació de parlar de l’esport del nostre país i d’allò que passa arreu del món, La Fosbury ens fixem també (sense objectius específics) en la distribució territorial de les nostres notícies. Més del 50% de les notícies fixen l’atenció en l’esport català per donar veu als protagonistes de casa nostra. La xifra s’enfila pràcticament fins al 80% si ens referim al conjunt dels Països Catalans, amb un pes de més a menys per al País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord i Andorra. Volem ressaltar que el marc territorial de les notícies sovint és compartit per més d’un estat, nació, regió o continent.
La resta de territoris que també tenen presència a La Fosbury són, també per ordre de més a menys rellevància, Europa (15%), els EUA, Àsia, Àfrica, l’estat espanyol, Amèrica Llatina i Oceania (1%).
Un dels objectius que tenim a La Fosbury és explicar la diversitat esportiva en totes les seves dimensions. Hi ha un munt d’esports als quals no hem fet ni una sola referència des que va néixer el projecte i d’altres que, de ben segur, els seus practicants que alhora són els nostres lectors consideren que no tractem prou sovint. El cert és que des de la redacció sempre hem procurat que les nostres fílies i fòbies no influeixin més del compte en allò que oferim als lectors. Volem ser l’espai de tot l’altre esport i estem molt contents d’anunciar que el 2017 hem publicat notícies a la web sobre 101 esports diferents sense incloure totes les rareses que sovint oferim a “L’esport”.
A més, hem complert perfectament l’objectiu que cap d’ells superés el 20% del pes informatiu del projecte. Us citem a continuació tots aquells que han superat l’1% durant el 2017, reiterant que les xifres no sumen el 100% atès que en notícies com “les notes del cap de setmana” sempre ens referim, sistemàticament i simultània, a cinc esports diferents:
Ciclisme (12,59%), atletisme (8,10%), bàsquet (7,23%), handbol (4,49%), hoquei patins (4,49%), tennis (4,36%), rugby (4,11%), waterpolo (4,11%), natació (3,99%), curses de muntanya (3,49%), pilota valenciana (3,49%), arts marcials (2,74%), futbol americà (2,49%), motociclisme (2,00%), gimnàstica (1,87%), alpinisme (1,75%), ral·lis (1,62%), tennis de taula (1,50%), natació sincronitzada (1,50%), triatló (1,50%), esquí alpí (1,37%), escalada (1,25%), vela (1,25%), hoquei herba (1,25%), patinatge artístic (1,12%), biatló (1,12%) i piragüisme (1,12%).
Crítiques i suggeriments