Milers d’esportistes d’arreu del món participen en un dels grans esdeveniments esportius del nostre país.
Des del 10 de juny i fins el 9 de juliol les comarques barcelonines acullen la tercera edició de la Setmana Catalana de l’Esport, l’esdeveniment recuperat l’any passat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i la secretaria general de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya després de 87 anys. Aquella idea sorgida de l’esport republicà escapçada per la Guerra Civil es consolida enguany com una cita imprescindible per als amants de tot l’altre esport del nostre país. I és que les xifres són ben potents: 4.000 esportistes, 1.500 dels quals procedents de 45 països diferents, participen en competicions de 40 disciplines esportives. En la majoria dels casos, a més, les seleccions catalanes entren en acció per mostrar el talent i visibilitzar al món el potencial de l’esport català.
El protagonisme de la selecció catalana és innegable, amb molts fronts oberts i diverses cites internacionals reconegudes per les federacions internacionals respectives. És el cas, per exemple, de la GoldenCat d’hoquei sobre patins, que enguany s’ha celebrat a Sant Hipòlit de Voltregà amb la presència de seleccions habituades a lluitar pels podis d’europeus i mundials com Portugal, Itàlia i França. Els catalans, campions tant en categoria femenina com masculina l’any passat, han tornat a demostrar la seva competitivitat al pavelló osonenc. Des d’una perspectiva diferent, on l’experiència passa per davant del fet competitiu, sens dubte cal destacar la RIC2023 amb epicentre a Sant Joan de les Abadesses, essent una trobada internacional de canyonisme que durant una setmana ha comptat amb la participació d’esportistes procedents de més de 20 països diferents, des de Nova Zelanda fins a Iran.
Altres esports que també han mobilitzat un bon grapat de països són el billar artístic o les curses d’orientació. Els primers han reunit parelles d’onze països diferents com Japó, Turquia o Mèxic en un campiona del món oficiós a Castelldefels. Els segons han aplegat 20 corredors procedents de nou països diferents al Berguedà durant quatre jornades frenètiques de competició en què Catalunya ha aconseguit un podi en categoria femenina. Ona Ràfols, una de les referents d’aquesta disciplina al nostre país i valora molt positivament l’experiència viscuda a la Setmana Catalana de l’Esport: “Ens agrada molt portar esportistes internacionals a casa. L’any passat va ser molt xulo i aquest any torna a ser una gran experiència. Coneixen un territori molt bonic i alhora els demostrem que tenim mapes que funcionen. És un orgull de país transmetre’ls que a Catalunya també podem fer competicions molt bones”.
De seleccions actives aquests dies n’hi ha un munt més: Hoquei herba, handbol, futbol sala, beisbol, corfbol, pilota, boxa amateur, escacs, pentatló modern, dards, bàdminton, petanca, polo, ball esportiu… algunes d’elles ja van competir a l’octubre, però moltes se sumen a la Setmana Catalana de l’Esport en aquesta ocasió amb ple entusiasme. La Federació Catalana de Beisbol i Softbol, per exemple, compta amb un torneig internacional de softbol a Sant Boi de Llobregat amb la presència de la Xina i Xile com a seleccions convidades. D’altra banda, la Federació Catalana d’Hoquei ha programat diversos duels tant a Mataró com a Terrassa davant Portugal o França, el mateix mes que viurà els partits del centenari davant l’Índia. Aquest duel d’altíssim nivell és equiparable al partit entre Catalunya i Argentina de bàsquet que es viurà el 25 de juliol a Manresa, també per commemorar el centenari federatiu, i que servirà per donar continuïtat a l’explosió de competicions durant la Setmana Catalana de l’Esport amb la presència del combinat nacional.
L’esport adaptat estrena seleccions i grans torneigs internacionals
Una virtut indubtable de la Setmana Catalana de l’Esport és la capacitat per fer un programa inclusiu de tal manera que en un mateix cap de setmana els focus són compartits entre tothom. De fet, enguany hi ha cites ineludibles que passen per l’esport adaptat i el vòlei terra n’és un exemple clar. Aquesta disciplina ha viscut l’estrena de la selecció catalana amb un torneig internacional a Castellar del Vallès que comptava amb la presència, entre altres, de Bòsnia i Hercegovina, vigent campiona d’Europa i medallista paralímpica a Tòquio 2020.
Lluís Turró, un dels impulsors d’aquest esport al nostre país que ja va ser esportista paralímpic als Jocs de Barcelona de 1992, està entusiasmat amb la iniciativa: “El nostre objectiu és donar-nos a conèixer, aprendre dels que en saben i que es comenci a moure la roda. Sabíem que guanyar un partit no estava al nostre abast, perquè tot necessita el seu temps. Penseu que tenim un nano que només havia vingut tres dies a entrenar amb nosaltres i ho ha fet de conya, és un crack! El torneig ha de tenir continuïtat, és un esforç que val molt la pena”.
Una altra cita rellevant és el torneig internacional de futbol 7 per a persones amb paràlisi cerebral celebrat a Castelldefels amb la presència de Dinamarca, Japó, Finlàndia i França al costat de la selecció catalana dirigida per Iñaki Requena, que s’ha proclamat campiona: “Per als nois l’esport és una oportunitat per ser presents en la societat, és el que demanen. No volen que se’ls tracti amb compassió, només oportunitats per demostrar la seva vàlua dins la societat. Això el futbol els ho proporciona i torneigs internacionals com aquests són especialment rellevants per aconseguir-ho“.
A més, en el marc de la III Setmana Catalana de l’Esport s’ha disputat el primer partit de waterpolo adaptat entre dos combinats internacionals en tota la història. Catalunya, cara a cara davant Itàlia, en un duel pensat per obrir una nova via per a un esport que promet moltes emocions fortes en el futur i resolt a favor dels italians per 8 a 19. A tot plegat cal sumar-hi l’esport per a sords, que després de ser un dels puntals de la darrera Setmana Catalana de l’Esport torna a oferir un extens programa competitiu en diferents disciplines amb la presència de combinats d’altres països.