Laia Sanz i la FEEC, guardonats amb la Creu de Sant Jordi

2 minuts de lectura
Aquest dilluns el Govern de la Generalitat ha celebrat l’acte d’entrega de 28 Creus de Sant Jordi.

La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. Ja fa uns quants anys que el món de l’esport acostuma a tenir certa presència en aquests reconeixements i probablement és aquest 2020 quan ha tingut una quota més destacada. Laia Sanz i la FEEC han recollit el guardó al Palau de la Generalitat.

La pilot que ha dominat el Ral·li Dakar en les seves deu darreres edicions en categoria femenina suma un nou reconeixement al seu extens palmarès. Forjada en el món del trial i dominadora absoluta d’aquesta disciplina ja com a adolescent, la seva passió pel motor la va portar a brillar també en l’enduro abans de fer el salt al món dels ral·lis. Ningú dubta que algun dia o altre també farà el salt cap als cotxes, on ja s’ha deixat veure en proves de resistència al Circuit de Catalunya, però el cert és que acumula tants mèrits esportius que la Creu de Sant Jordi sembla més que encertada.

El Govern li ha fet entrega del guardó, concretament, “Per una carrera brillant en un àmbit extraordinàriament competitiu que inclou, entre molts d’altres, tretze títols mundials de trial femení, deu títols europeus de trial femení, sis títols al Trial de les Nacions i una novena plaça absoluta al Rally Dakar 2015“.

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya també ha rebut la Creu de Sant Jordi en l’any del seu centenari. El president Jordi Merino i el vicepresident Josep Casanovas han sigut els encarregats d rebre el guardó “en el centenari d’aquesta federació, que treballa des dels seus orígens per oferir serveis i formació de qualitat als centenars d’entitats excursionistes, les quals agrupen tots els practicants de les disciplines esportives lligades a l’excursionisme i l’alpinisme i als seus aspectes culturals”. Concretament, el motiu per premiar la FEEC aquest 2020 ha estat “Pel seu compromís amb el país, amb les accions socials, culturals i esportives i en reconeixement a la defensa dels valors de respecte i amor per la natura i el medi ambient“.

Merino i Casanovas, amb la Creu de Sant Jordi / FEEC
Merino i Casanovas, amb la Creu de Sant Jordi / FEEC

Pere Miró, premiat

En un altre àmbit de l’esport, el dels dirigents i relacions públiques, el Govern de la Generalitat també ha volgut reconèixer la tasca de Pere Miró. El director general adjunt del Comitè Olímpic Internacional va ser proposat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya que volien posar en valor la seva tasca al capdavant de Solidaritat Olímpica i del departament de relacions del COI amb els Comitès Olímpics Nacionals, amb accions tan rellevants com la proposta per facilitar el bitllet olímpic a l’equip de refugiats present als Jocs de Rio de 2016. El Govern l’ha guardonat, concretament, “Per la promoció de l’excel·lència en el món de l’esport i, molt especialment, en l’olimpisme i en la solidaritat olímpica“.

En els darrers anys esportistes com Núria Picas, Gemma Mengual o Òscar Cadiach i entitats com la Unió de Consells Esportius de Catalunya, el CN Reus Ploms o el BM Granollers també han estat premiats amb la Creu de Sant Jordi.