Sabies que… els Jocs Paralímpics de Rio són tot just els vuitens amb la seu compartida?

Els XV Jocs Paralímpics de Rio 2016, que es disputaran del 7 al 18 de setembre, són només els vuitens que comparteixen seu amb els Jocs Olímpics, una pràctica que es manté ininterrompudament des de la cita de Seül 1988.

Una idea de Guttman

L’origen dels Paralímpics va sorgir de la idea del neuròleg alemany Ludwig Guttman com a forma de promoció de l’esport entre les persones amb discapacitat. De fet, les primeres edicions s’anomenaven Jocs de Stoke Mandeville, nom de l’hospital anglès que dirigia Guttmann, exiliat a la Gran Bretanya.

stoke_mandeville

Imatge de l’origen dels Jocs Paralímpics, els Stoke Mandeville Games

A Roma van coincidir

No va ser fins als Jocs de Roma 1960 que els Paralímpics es van instaurar com a tals. Aquell any es van celebrar a la capital italiana com els Jocs Olímpics i el mateix va passar quatre anys després a Tòquio. Però, a partir d’aquí, les seus de les següents cinc edicions van ser diferents entre els dos esdeveniments.

[youtube id=”t7JUeen5Mpo”]

D’aquesta manera, mentre que els Jocs Olímpics de 1968 es van disputar a Mèxic, els Paralímpics es van fer a la ciutat israeliana de Tel Aviv. En les dues següents ocasions, els certàmens van compartir país però no ciutat. Així, després dels Jocs Olímpics de Munic, Heidelberg va acollir els Paralímpics de 1972.  En la mateixa línia, Toronto va ser la seu dels de 1976 mentre la veïna Montreal era la capital olímpica aquell mateix any. La localitat holandesa d’Arnhem, ben lluny del Moscou olímpic, va ser la seu el 1980.

paralympic_games

Logotip del Comitè dels Jocs Paralímpics. www.paralympic.org

El darrer cop separats, un homenatge

I el 1984 va ser l’última vegada que els Jocs Olímpics i els Paralímpics no van compartir escenari. Aquell any els Paralímpics es van dividir a banda i banda de l’oceà Atlàntic per disputar-se entre Nova York i Stoke Mandeville, una manera d’homenatjar aquelles aventures inicials de Ludwig Guttmann de més de trenta anys enrere. Actualment –i des de Seul 1988– l’elecció de la seu olímpica serveix per a escollir també automàticament la mateixa ciutat per fer-hi els Jocs Paralímpics.

A partir de llavors, la història més recent ja ha compartit sempre escenari. Barcelona, Atlanta, Sydney, Atenes, Pequin, Londres… i aquest 2016 Rio de Janeiro, del que en podem veure el vídeo promocional.

[youtube id=”wMyH4wE4K4o”]