El COI crea un equip olímpic de refugiats per a Tòquio 2020

2 minuts de lectura
Hi haurà un equip olímpic de refugiats als Jocs Olímpics de Tòquio 2020.

Aquesta decisió va ser presa ahir pels membres del Comitè Olímpic Internacional (COI) a la 133a sessió que es fa a Buenos Aires. La iniciativa és una continuació del compromís del COI de participar en la lluita davant la crisi mundial de refugiats i una altra oportunitat de seguir transmetent el missatge de solidaritat i esperança a milions d’atletes refugiats i desplaçats interns arreu del món.

Segons el president del COI, Thomas Bach, aquesta no és una solució que l’organisme olímpic busqués, però s’hi ha vist obligat:

“En un món ideal, no hauríem de tenir un equip de refugiats als Jocs Olímpics. Però, per desgràcia, els motius pels quals vam crear un equip olímpic com aquest abans dels Jocs Olímpics Rio 2016 continuen persistint. Farem tot el possible per acollir atletes refugiats i donar-los una llar i una bandera a la Vila Olímpica de Tòquio amb tots els atletes olímpics dels 206 Comitès Olímpics Nacionals. Aquesta és la continuació d’un viatge emocionant, humà i olímpic, i un recordatori per als refugiats, que no s’obliden”.

L’Alt Comissionat per l’ACNUR, Filippo Grandi, ha elogiat la decisió:

“El 2016, l’equip de refugiats de Rio va captar la imaginació de persones de tot el món i va mostrar el costat humà de la crisi global dels refugiats a través de l’esport. M’alegro que aquesta tradició continuï a Tòquio. Donar a aquests excepcionals joves l’oportunitat de competir als nivells més alts és admirable”.

Rio 2016, el precedent

El primer equip olímpic refugiat va néixer el 2016 a Rio de Janeiro. Mentre desfilaven a la Cerimònia d’obertura, dos nedadors, dos judoques, un corredor de marató i cinc corredors de mitja distància que originalment procedia d’Etiòpia, del Sudan del Sud, de Síria i de la República Democràtica del Congo, es van convertir en models immediats per als 68,5 milions de refugiats i desplaçats interns i veritables ambaixadors mundials per als valors de l’olimpisme

Un dels esportistes sirians, portador de la flama olímpica per als Jocs de 2016

Des dels Jocs Olímpics, el COI ha seguit donant suport a aquests 10 refugiats olímpics, així com a diversos atletes refugiats dels cinc continents a través del Programa de Suport d’Atletes Refugiats Olímpics. Mitjançant beques, que s’adhereixen a subvencions de capacitació mensual i subsidis fixos, la Solidaritat Olímpica i els seus Comitès Olímpics Nacionals d’acollida ajuden a aquests atletes refugiats a preparar-se i participar en competicions nacionals i internacionals. L’ACNUR, a través de la seva col·laboració a llarg termini amb el COI, té un paper fonamental en totes les fases de selecció, aprovació i seguiment dels atletes.