Andorra enviarà 49 esportistes als Jocs dels Petits Estats d’Europa

2 minuts de lectura

Des de l’any 1985 els Jocs dels Petits Estats d’Europa uneixen els esportistes de països amb poques possibilitats d’èxit en les grans cites internacionals. L’objectiu és competir contra rivals que disposen d’estructures similars i promoure la pràctica esportiva al màxim nivell possible. Actualment aquests Jocs Olímpics a petita escala compten amb la participació del 9 països. 5 d’ells formen part dels microestats europeus: Andorra, San Marino, Liechtenstein, Malta i Mònaco. El Vaticà, fins ara, ha optat per no assistir a la cita. Els altres quatre són països una mica més grans i acostumen a tenir preponderància al palmarès: Islàndia, Xipre, Luxemburg i Montenegro. Andorra és el sisè país més poblat entre els participants.

Del 29 de maig al 3 de juny fins a 49 esportistes i 12 tècnics andorrans viatjaran cap a San Marino per afrontar la dissetena edició dels Jocs dels Petits Estats d’Europa. Aquest 2017 hi ha 13 disciplines esportives al programa oficial. Totes elles formen part del programa olímpic del COI excepte una, la petanca, que compta amb una forta tradició en alguns dels països participants. La resta són disciplines força clàssiques: atletisme, natació, tennis, ciclisme, tir olímpic (amb dos modalitats), tir amb arc, tennis de taula, judo, bàsquet, voleibol o voleibol platja.

En la darrera edició, celebrada a Islàndia el 2015, Andorra va tornar a casa amb 11 medalles, ocupant el penúltim lloc del medaller. Lluny queda l’exhibició feta a casa, el 2005, amb més de 30 podis, que difícilment es podrà repetir d’aquí a quatre anys, el 2021, l’any en què el país dels Pirineus tornà a convertir-se en l’amfitrió de la competició.

Laura Sallés torna a la competició

20160809_day4_GJuan_00015_Laura Salles Lopez (AND)
Laura Sallés, durant els Jocs Olímpics de Rio / Judo Inside – Gaby Juan

La judoka andorrana va ser la banderera dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, una cita en què també van competir-hi l’atleta Pol Moya, la tiradora Esther Barrugués i el nedador Pol Arias. Dels 4, només Arias faltarà a la cita de San Marino. Sallés, que ja no competeix en l’elit, intentarà revalidar l’or aconseguit fa dos anys a Islàndia. Pol Moya, Clàudia Guri i Marcos Sanza en atletisme, Xavi Folguera i Geni da Silva en vòlei platja, la selecció masculina de bàsquet, Laurent Recourdec en tennis.. múltiples opcions de medalla per a un equip que ha treballat de valent per assolir el màxim nombre de mínimes possibles per a viatjar a San Marino.

Les grans estrelles sorgides de cada país no acostumen a assistir als Jocs dels Petits Estats d’Europa. El 2015, entre els noms més destacats, brillava el del pivot de bàsquet Blagota Sekulic. Fa un parell d’edicions, en ciclisme, l’actual corredor del BMC Stefan Küng destacava amb un or a la contrarellotge defensant els colors de Liechtenstein. I el 2011 era el luxemburguès Bob Jungels, un dels protagonistes de l’actual Giro d’Itàlia, l’encarregat d’aconseguir un doblet triomfal malgrat tenir 19 anys.