29 esportistes participaran a Tòquio amb l’Equip Olímpic de Refugiats

2 minuts de lectura
El Comitè Olímpic Internacional organitza de nou un equip específic per als esportistes refugiats.

L’Equip Olímpic de Refugiats tornarà a ser una realitat a partir del proper 23 de juliol a Tòquio. El COI havia anunciat la seva voluntat de mantenir viva l’aposta feta a Rio 2016 i de fet ha decidit ampliar-la seleccionant encara més esportistes per a la cita olímpica d’aquest estiu. 29 esportistes en 12 disciplines diferents participaran als Jocs amb la bandera olímpica com a emblema i amb ganes de competir al màxim nivell després de viure situacions personals i familiars especialment complicades durant la seva vida.

El dia de la cerimònia inaugural tots ells desfilaran a l’estadi en segona posició, just per darrere de Grècia, amb l’objectiu de “llançar un fort missatge d’inclusió i mostrar al món la fortalesa de l’esperit humà“. Tots els atletes escollits tenen l’estatus oficial de persona refugiada validada per l’UNHCR i han estat escollits, en primer terme, pel seu nivell esportiu, encara que el COI també ha procurat fer valer la diversitat esportiva, de gènere i de territori en la tria final.

Tegla Loroupe, que en el seu moment va arribar a ser plusmarquista mundial de marató i esportista olímpica, serà la màxima autoritat a l’equip, una responsabilitat que ja va assumir amb èxit a Rio 2016. Loroupe va ser la cara visible del llavors nou projecte del COI, que enguany comptarà amb una delegació de 20 entrenadors i amb les mateixes facilitats que qualsevol altra delegació olímpica. Els 29 esportistes seleccionats es trobaran per primera vegada el 12 i 13 de juliol a Doha (Qatar) abans d’agafar el vol cap al Japó.

Cares noves i vells coneguts

Sis dels esportistes que van formar part de l’Equip Olímpic de Refugiats a Rio 2016 repetiran experiència aquest estiu al Japó. Són la nedadora Yusra Mardini, de qui n’hem parlat a la Fosbury, el judoka Popole Misenga i els atletes Anjelina Nadai Lohalith, James Nyang, Paulo Amotun i Rose Nathike. A tots ells s’hi sumaran 23 debutants als Jocs en disciplines com el ciclisme, el karate, l’halterofília, la boxa, la lluita, el piragüisme, el bàdminton, el tir olímpic o el taekwondo. En total, 19 homes i 10 dones disposats a fer valer un dels compromisos més encertats per part de l’olimpisme en la darrera dècada.

Rose Lokonyen Nathike és una de les esportistes que repeteix experiència olímpica / COI

Thomas Bach, president del COI, ha tingut paraules per tots ells: “Parlo en nom del moviment olímpic quan dic que no podem esperar el moment de trobar-nos amb vosaltres, conèixer-vos en persona i veure’us competir a Tòquio. Quan vosaltres, l’Equip Olímpic de Refugiats, i els esportistes dels comitès olímpics nacionals d’arreu del món coincidiu a la capital del Japó, enviarem un missatge de solidaritat, resiliència i esperança al món. Us donem la benvinguda a la comunitat olímpica amb els braços oberts“.