‘Estar a la lluna de València’ és una expressió preciosa. Se li diu a qui està absent o badant, d’aquella persona que no està pel que toca. Quan algú bada de mena li pots dir “ep, estàs a la lluna de València” i pel que es veu l’expressió té l’origen en aquells que feien tard al tancament de les muralles de la capital valenciana. La darrera porta que tancava era la de Serrans, la de les dues torres més conegudes de la ciutat. Qui en quedava fora, passava la nit sota la lluna. Havia badat. S’estava a la lluna de València.
Estar-se a la lluna de València és la darrera cosa que necessiten les seleccions espanyoles d’hoquei herba de cara a aquest cap de setmana. Els equips, que altre cop podrien passar per ser pràcticament a la totalitat seleccions catalanes, es juguen el ser o no ser de tota la temporada i ho fan a la capital del Túria.
A ningú se li escapa que l’hoquei herba és habitualment una de les bases esportives de la delegació espanyola en cada edició dels Jocs Olímpics. Però per anar a Tòquio 2020 cal passar per València. Encara que aparentment sigui fer volta. Les i els ‘red sticks’ saben que afronten la cita més important abans que el peveter s’encengui, ja que sense vèncer en el torneig preolímpic és impossible aspirar a les medalles.
Final a vuit períodes
Tindran el públic a favor i això hauria de ser sinònim de tenir el camí aplanat. Però també farà acte de presència la pressió de les grans ocasions La selecció femenina s’enfronta a Corea mentre que la selecció masculina es veurà les cares davant França. En tots dos casos es dóna per favorits als equips espanyols per nivell i rànquing i per tenir el camp i el públic a favor. El sistema és anada i tornada, d’un dia per l’altre. Sense marge d’error. Una final a vuit períodes.
El camp d’hoquei del poliesportiu Verge del Carmen-Beteró tornarà a convertir-se en l’escenari en el qual totes dues seleccions disputin a doble partit el seu bitllet al Japó. El terreny de joc és conegut i fetitxe. Som en un 2019 en el qual València ha celebrat les competicions oficials de la FIH Pro League, l’Hoquei Sèries Finals i el EuroHockey Júnior, i ara tornarà a acollir un nou esdeveniment esportiu internacional d’hoquei herba continuant amb la seva ferma aposta per l’esport de l’estic. La Terrassa del sud, li podrem dir!
Una vegada més, el camp de Beteró tornarà a ser el búnquer de la selecció nacional on s’han gestat recentment els títols internacions aconseguits per la sub-21, campiona d’Europa, i la selecció femenina absoluta, campiona de les Hockey Series Finals.