Vlada Nocolchenko, en acció a Barcelona. Foto: Irene da Rocha

Vlada Nicolchenko es consolida al Trofeu Ciutat de Barcelona

2 minuts de lectura
Aquest cap de setmana, el CEM Olímpics de la Vall d’Hebron ha acollit el Trofeu Ciutat de Barcelona, la competició internacional de rítmica per excel·lència del nostre territori. El torneig, que celebrava la seva cinquena edició, ha comptat amb un cartell molt interessant, malgrat coincidir amb altres competicions rellevants i situar-se al principi de la temporada.

Vlada Nicolchenko (UKR) i Boryana Kaleyn (BUL) eren les gimnastes més destacades, junt amb Anna Kamenshchikova (BIE), Yelizaveta Polstjanaja (LET), i la catalana Natalia García, la fins ara vigent campiona d’aquest torneig. Nicolchenko i Kaleyn, que arribaven en molt bona forma i han fet una competició molt regular, han mantingut durant tot el trofeu un duel molt interessant, que no s’ha resolt fins l’últim aparell. En les dues primeres rotacions Nicolchenko liderava la classificació, però la búlgara l’ha avançat al tercer exercici, i finalment la seva rival l’ha acabat superant en el darrer aparell. A banda, l’ucraïnesa s’ha emportat l’or en cèrcol i cinta, mentre que Kaleyn ho ha fet en pilota i masses.

El podi l’ha completat la gran sorpresa del torneig, Anna Kamenshchikova (Bielorússia, 2003). La gimnasta, entrenada per la mítica Marina Lobatch, és una de les grans promeses del panorama internacional, i ja va aconseguir un cinquè lloc a la classificació per equips de l’Europeu del 2018. Al Ciutat de Barcelona, a més, s’ha endut un bronze en la prova de masses.
Natàlia Garcia és l’única que ja havia competit al Trofeu Ciutat de Barcelona. Foto: Irene da Rocha

Joves valors a escena

Per la seva banda, Polstjanaja i la israeliana Michelle Segal han demostrat un gran nivell tot i la seva joventut, i són dues gimnastes a tenir en compte en els propers anys. No ha tingut tanta sort Zohra Agharimova (AZE), Rita Araujo (POR) ni Habiba Marzouk (EGY), les tres de menys nivell i que han fet una mala competició.
Natalia García és l’única gimnasta que ha repetit participació en aquest torneig. Ja hi va ser al 2017, on es va emportar l’or. Després d’aquella competició li van diagnosticar una doble lesió al maluc, que quasi l’obliga a retirar-se de l’esport d’elit.

Dos anys després d’aquest calvari ha tornat a l’alt rendiment, ha canviat d’entrenadora i té intencions de buscar una plaça per als Jocs de Tokio. De moment ha començat la temporada amb bon peu, i és que durant la competició s’ha mantingut entre el 3r i el 4t lloc, tot i que finalment s’ha quedat a les portes del podi per 0’35. Tot i això, ha obtingut un bronze als exercicis de cèrcol i de pilota. De cara a les properes competicions ha assegurat que canviarà el seu exercici de masses, i potser també el de cinta.

La gimnasta del Club Rítmica Sant Cugat, Elisa Pérez (2003), és l’altra representant catalana al Trofeu. Pérez ha sigut poc regular i ha tingut errades en quasi tots els aparells, fet que l’ha relegat fins al desè lloc.

El Trofeu ha sigut una bona oportunitat per totes aquestes gimnastes tan joves de rodar i començar a competir abans dels grans tornejos, que començaran cap al primer trimestre de l’any vinent. A més, el nombrós públic ha pogut gaudir d’aquest esdeveniment, que ja s’ha consolidat com a referent en gimnàstica artística en l’àmbit català.

Les estadístiques del Ciutat de Barcelona
  • Hi han participat 11 gimnastes de 10 països diferents, tot i que també hi havia de competir la romanesa Denisa Mailat, que va causar baixa.
  • La mitja d’edat de les participants és de 16 anys (2003), el primer en la categoria sènior.
  • La gimnasta més gran és García (1994), seguida de Boryana Kaleyn (2000) i Zohra Aghamirova (2001). La resta són menors d’edat.
  • La nota més alta de la competició la va aconseguir Vlada Nicolchenko (22.700), en l’exercici de cèrcol.
  • Natàlia Garcia és l’única que ja havia competit al Trofeu Ciutat de Barcelona.