Una lliçó d’inclusió amb plena naturalitat

2 minuts de lectura
La Pia, la Marta i l’Àngela han completat una primera temporada de gimnàstica artística que és, en si mateixa, una lliçó. De valors associats a l’esport, d’il·lusió, de perseverança, d’equip. Aquestes tres gimnastes han competit en la Copa Catalunya amb tota la naturalitat. I sí, tenen discapacitat. Però competint i entrenant al circuit convencional subratllen un missatge potentíssim: no són menys que ningú. Més aviat tot el contrari.

La Federació Catalana de Gimnàstica valora de forma més que satisfactòria aquesta experiència que es va completar fa pocs dies. Les esportistes protagonistes havien participat en alguna competició com els Specyal Olympics però enguany han competit al costat de tota la resta de gimnastes. En les mateixes proves. Compartint-ho tot. Una lliçó i aprenentatge compartits per totes les esportistes. Elles tres sempre seran les pioneres, les que van obrir el camí de participar a les competicions oficials de la Federació. Són de dos clubs diferents: la Pia Arumí és del Gimnàstic Osona i la Marta José i l’Àngela Mora són del FEDAC Lleida. Són el trident que fa de punta de llança. Cada cop més clubs s’obren a la gimnàstica inclusiva.

Valoració molt positiva

Des de la FGC admeten que la participació de les tres gimnastes en les fases de la Copa Catalunya “només és el principi” però li donen tota la importància que té com a trenca-glaç. “Hem vist molt satisfetes a les gimnastes i tècniques i hem trobat el recolzament i el suport de les seves famílies. Creiem que treballar colze a colze, Federació, Clubs i famílies ens ha portat a assolir uns bons resultats”, expliquen. En aquest comunicat, la Federació vol “remarcar la bona tasca desenvolupada per les seves entrenadores que a part de l’ensenyament tècnic han sabut preparar-les per afrontar una competició que, fa uns anys, estava molt lluny de les seves aspiracions”.

Les tres esportistes van prendre part de dues fases i de la final i ara han de ser exemple en el qual s’emmirallin més clubs i gimnastes, que estenguin la taca d’oli de l’esport inclusiu en un sector tan tècnic i específic com la gimnàstica. En aquesta línia va l’aposta de la Federació: “Volem encoratjar a tots els clubs que treballin amb gimnastes amb discapacitat, que s’animin a competir amb nosaltres. Ja hem comprovat que és possible i amb resultats positius. I també recomanar a tots els clubs que posin les seves instal·lacions a disposició de qui vulgui fer gimnàstica. Hem d’assolir uns nivells importants de participació, la Pia, la Marta i l`Àngela han obert les portes perquè la gimnàstica inclusiva sigui una realitat”, rematen.

Els propers objectius

El camí de l’esport inclusiu per part de la Federació ve de lluny. El 2018 ja es va fer una primera proposta en gimnàstica rítmica i després del bon balanç de la temporada de la Pia, la Marta i l’Àngela ara l’objectiu és anar afegint noves modalitats amb un sistema similar. Des de la Federació tenen clar que un objectiu, també, és que hi hagi nois que treballin en les competicions i també obrir la porta a la participació de persones amb discapacitat en proves de gimnàstica aeròbica.

Fora dels paralímpics
La Gimnàstica rítmica per a persones amb discapacitat intel·lectual no està inclosa en el programa paralímpic però sí que es realitzen exhibicions i campionats nacionals en molts països. Igual que en la Gimnàstica rítmica convencional, combina elements de ballet, gimnàstica, dansa i l’ús de diversos aparells com la corda, el cèrcol, la pilota, les maces i la cinta. Les majors diferències es troben en l’apartat de la Dificultat Tècnica, no obstant això, en quant a les exigències en execució i en el component artístic la valoració de les gimnastes per part del jurat no té cap mena d’adaptació.