El nom propi del Quilòmetre Llançat al sud d’Europa

2 minuts de lectura
La del Quilòmetre Llançat és una de les disciplines més espectaculars de l’esquí. Quelcom molt tècnic, pura rapidesa, un descens vertiginós en el sentit literal on la velocitat ho és tot i que requereix de pistes específiques. A Andorra ja fa temps que Grandvalira es posiciona com a destí mundial de l’especialitat. I quan les coses es fan bé, és normal que tinguin premi.

El Quilòmetre Llançat” o simplement “KL” (Speed Ski en anglès) és literalment esquí de velocitat. És probable que bona part del gran públic no n’hagi vist tot i que cada cop és més popular en els programes d’esport alpí. Com és lògic, amb la calorada d’inicis de juny i els darrers blancs del Pirineu més amunt que les pròpies pistes, sembla estrany parlar-ne ara. Però és que precisament és ara quan es comença a preparar la propera temporada, que arribarà amb novetat. Serà bona anyada a Andorra.

D’on prové?

La KL és una disciplina que combina velocitat, tècnica, material i destresa de l’esquiador. Aquesta modalitat és una de les quals compta amb més història en el món de l’esquí des que fa més de 100 anys, treballadors de les mines d’or i fusta van començar a organitzar trobades i competicions a les muntanyes Rocoses americanes. EL 1930 es va organitzar la primera competició oficial en Saint Moritz, on Leo GASPERL (Àustria) va establir un primer rècord de 139 km/h. Gràcies al desenvolupament tècnic del material d’esquí, en 1978 Steve Mc KINNEY va arribar els 200 km/h en una competició a Xile.

Dues Copes del Món

Com la dita aquella de “si no vols caldo, dues tasses”, Grandvalira se situa amb gran pes en el circuit mundial de l’especialitat. El sector Grau Roig de Grandvalira i la seva pista Riberal seran  l’escenari els pròxims dos anys de més competicions de primer nivell del KL. La disciplina de velocitat de la FIS serà al Principat d’Andorra els pròxims 2, 3 i 4 d’abril de 2020 amb la celebració de dues Copes del Món.Així mateix, s’ha concedit a Grandvalira la realització també d’una Copa del Món i els Campionats del Món de KL per a la temporada següent, al 2021, i amb unes dates que encara estan per concretar.

Imatge d’arxiu d’una prova de KL a Grandvalira

Única al sud europa

El sector Grau Roig de Grandvalira i la seva pista Riberal, l’única homologada al sud d’Europa, van acollir aquesta temporada i per vuitè any consecutiu la Copa del Món d’aquesta disciplina de velocitat. Va ser, a més, la tercera vegada que rebia les Finals de la Copa del Món. Ara la FIS ha tornat a atorgar més competicions del màxim nivell a l’estació andorrana, avalada per la feina realitzada durant tots aquests anys.