L’Euskalgym es torna a superar

3 minuts de lectura

El dissabte 22 d’octubre Vitòria va acollir una altra edició de la millor gala de rítmica internacional per excel·lència: l’Euskalgym. Gent de tot arreu es va aplegar al Buesa Arena per disfrutar d’una gran selecció de gimnastes, tant internacionals com nacionals; tot i que en coincidir amb la Dalia Cup es va trobar a faltar a noies com Anna Rizatdinova, Vitoria Mazur o Salomé Pazhava, que havien acudit a edicions anteriors de l’Euskalgym.

Fotografia: Maria Comabella
Fotografia: Maria Comabella

Christian Gálvez va ser l’encarregat de dirigir la gala, i a més de donar pas als participants, no es va oblidar d’agrair al públic, l’organització i la direcció tècnica. Paloma del Río i els pares d’Almudena Cid no es van quedar sense reconeixement.

L’actual campiona olímpica, Margarita Mamun; la seva compatriota Aleksandra Soldatova i l’eterna estimada Alina Maksymenko foren les grans protagonistes de la jornada. Van tornar a casa amb la maleta plena de regals, pancartes i il·lusió per part del públic. Mamun va escollir l’exercici de cinta sobre “The black swan” i el de maces, a ritme de “We will rock you”, amb els que va aixecar el pavelló sencer. A la gala es va posar un vestit llarg vermell i una capa transparent, i tot i que anava amb els turmells embenats i no va fer gaires salts i equilibris, es va acabar de consagrar com la gran estrella de la rítmica.

Fotografia: Irene da Rocha
Fotografia: Irene da Rocha

Soldatova, malgrat la seva curta trajectòria, és una de les millors gimnastes del panorama internacional i té un gran nombre de seguidors al País Basc. Tants, que al ball conjunt, ella sola va aconseguir que la gent que estava asseguda a les grades de la seva banda acabés dempeus i ballant. A més de les seves qualitats esportives, és una de les més pacients, amables i simpàtiques. En finalitzar la gala, va demanar quedar-se a firmar les desenes de seguidors que l’esperaven i agafar un taxi cap a l’hotel per anar al sopar, però per qüestions de temps i logístiques no la van deixar i es va posar a plorar.

Maksymenko, encara que es va retirar al 2013, és molt estimada pels amants de la rítmica. Ve cada any a l’Euskalgym, on és tractada com una campiona mundial, i segueix sorprenent amb els seus muntatges.

Fotografia: Irene da Rocha
Fotografia: Irene da Rocha

Moltes de les gimnastes van participar als Jocs de Rio d’aquest estiu i van fer els mateixos exercicis que a la gran cita olímpica, com les bielorusses Melitina Staniouta i Katsiaryna Halkina, la francesa Kseniya Moustafaeva, Patricia Bezzoubenko i Veronica Bertolini. Cal dir que algunes es transformen completament quan trepitgen el tapís. Durant les firmes del matí, la majoria eren tímides i tranquil·les. En canvi, a la tarda eren alegres, ballaven enèrgicament, eren molt expressives als exercicis, reien, demanaven aplaudiments… Un gran canvi, vaja.

L’organització de l’Euskalgym no es va oblidar de les grans promeses i les futures campiones. La búlgara Katrin Taseva; la segona francesa Axelle Jovenin i la israeliana Linoy Ashram van ser les grans protagonistes per un dia. Ashram no era molt coneguda a Vitòria, però va fer una actuació tan bona als exercicis i a la gala que va enamorar al públic. Va ser de les úniques que a la gala no va prescindir de grans salts, equilibris o dificultats, tot i estar gairebé a l’inici de la temporada. A aquestes joves, la “fama” els venia gran. Acostumades a no ser el centre d’atenció i a estar a la cua de les favorites, més tímides i callades que mai donaven les gràcies cada cop que algú les felicitava o els hi donava ànims de cara als Jocs de Tòkio 2020, i moltes segurament no es creien que, malgrat haver anat a molt poques competicions internacionals, ja fossin ídols d’algú.

L’esdeveniment va tenir molta representació estatal. Hi van anar les petites Noa Ros, Maria Añó, Sofía Zanón, Saioa Agirre, Paula Gómez, Salma Solaun, Teresa Gorospe, Olatz Rodríguez i Paula Serrano; i les ja internacionals Sara Llana, Alícia Fernández i Polina Berezina. A més, Almudena Cid va participar en un truc de màgia amb Jorge Blass i va fer una petita coreografia on va demostrar que encara porta la rítmica a la sang.

Fotografia: Irene da Rocha
Fotografia: Irene da Rocha

La cirereta del pastís la va posar el conjunt espanyol, recentment coronat subcampió olímpic, que va fer trontollar tot el pavelló sencer. Amb el mallot dels Jocs, va combinar l’exercici de Rio amb d’altres anteriors, que també els van fer guanyar medalles. Van fer una actuació magistral, plena d’expressió, amor, qualitat i bellesa.

Encara que el protagonisme va ser per la rítmica, no va ser l’únic esport que es va lluir al Buesa Arena. També hi va participar el duet format per Vicente Lli i Sara Moreno, campions del món de gimnàstica aeròbica, i l’equip portuguès de gimnàstica acrobàtica, que va deixar tothom bocabadat amb els seus exercicis.

En conclusió, l’Euskalgym va tornar a lluir-se un cop més en tots els aspectes, tant d’organització, com de lloc i de participants. Si voleu viure una gran tarda de rítmica, no us ho penseu i compreu les entrades quan surtin, que s’acaben ràpid!