Fotografia: José Luis Gómez

Irene Mestre, colors submarins

1 minut de lectura

Que les fotografies siguin espectaculars i que hi apareguin el màxim nombre d’espècies diferents. Aquestes són les dues premisses del Campionat d’Espanya de fotografia subaquàtica en apnea que han fet guanyar el títol, per segon any consecutiu, a Irene Mestre, fotògrafa de l’SPAS de Mataró.

“Les aigües de Gomera, a les illes Canàries, són espectaculars”, afirma Mestre, que parla d’espècies poc conegudes de peixos, de colors, de racons amagats i d’escenaris únics que després d’un “clic” queden capturats. “La idea és fer composicions boniques, saber on s’amaga cada espècie, pensar quin fons hi haurà darrere de cada peix”, afirma.

Fotografia: José Luis Gómez
Fotografia: José Luis Gómez

“Tot va començar el 2008, com una experiència aïllada amb la meva parella, a qui vaig acompanyar a fer pesca submarina”, recorda Mestre. Però la manca de coneixements sobre el món marí la va animar a formar-se en aquest camp: “En un curs vaig veure que hi havia gent que en comptes del fusell portava la càmera i llavors tot va canviar”.

Amb experiència ja en la fotografia terrestre, Mestre es va llançar de cap a la fotografia en apnea i ja fa vuit anys que els colors, la varietat d’espècies i els racons del mar la van enamorar. “Ha estat un camí força autodidacta”, admet Mestre, que s’ha nodrit a través de llibres, blogs i sobretot, hores sota les aigües del Mediterrani.

En un minut o minut i mig, que és el que la capacitat pulmonar de Mestre li permet estar sota l’aigua, ha de decidir què fotografia, com i per què. “És magnífic perquè et permet estar en constant aprenentatge sobre el fons marí”, explica la fotògrafa, que ja espera amb il·lusió la pròxima destinació per a cabussar-se i seguir fotografiant tots els secrets del mar.

Espècies exòtiques

Contràriament al que la gent pot pensar, la majoria de les fotografies interessants es poden extreure a profunditats que no passen dels deu metres, segons Mestre. “A Canàries, per exemple, hi hem pogut veure peixos exòtics com trompetes, jardineres, peixos globus o tamborins”, remarca.

* Mireia Biel / Text publicat originalment a El Tot Mataró