Celine Van Gerner, a Glasgow, amb el seu polèmic exercici sobre 'Cats'.

La gimnasta per la que van prohibir el maquillatge teatral

1 minut de lectura
La gimnasta Céline van Gerner, una de les més rellevants en el panorama europeu actual, acaba d’anunciar la seva retirada de l’elit. Tot i que no ha estat mai entre el Top5 mundial, l’holandesa passarà a la història per un fet insòlit i molt curiós: va inspirar una prohibició contra el maquillatge teatral en la gimnàstica artística.

L’esportista de 23 anys havia de tornar a la pista després d’operar-se del taló d’Aquil·les i tenia previst participar als Jocs Europeus d’aquest estiu i buscar una plaça per als Jocs Olímpics, però ha decidit renunciar i canviar d’aires. És en la seva darrera competició, l’europeu de Glasgow 2018, on va fer història. Per al seu exercici de terra, basat en el musical Cats d’Andrew Lloyd Webber, va utilitzar el maquillatge com a eina per endinsar-se plenament en la rutina, i es va pintar la cara com un felí.

Aquí podeu veure la rutina:

Fins aquell moment, les gimnastes havien fet servir el maquillatge regular, que ressaltava una mica l’expressió i les faccions, però sense extravagàncies. De fet, Céline van Gerner va ser la primera i l’última en fer-ho, ja que va escandalitzar tant la FIG (Federació Internacional de Gimnàstica) que després d’aquell esdeveniment l’organització va prohibir l’ús de maquillatge teatral en aquest esport. I sí, en comptes de centrar-se en temes importants com els casos d’abusos sexuals cap a esportistes que han sortit en els darrers temps, ha decidit que és més important regular el maquillatge.

Modernitzar l’esport

Que a Van Gerner se li acudís modernitzar el seu esport no és estrany, ja que pertany a una selecció que amb els anys s’ha creat una reputació per portar l’artística a un altre nivell, per innovar en els moviments, aportar coreografies interessants i expressives, i dotar els exercicis de creativitat, risc i expressivitat. Les holandeses ofereixen una mirada diferent i entusiasta de la nova gimnàstica, molt més artística (malgrat la redundància).

La lesió, el detonant

L’atleta era una de les més veteranes de l’equip, on hi va estar del 2010 a l’actualitat. Va participar a tres mundials, a dos Jocs Olímpics (Londres 2012 i Rio 2016) i es va proclamar tercera d’Europa per equips en els continentals del 2015 i el 2018. Ha anunciat que es retira perquè no pot donar el seu 100% degut a la lesió del peu, i assegura que competirà per últim cop el 31 d’agost, en un torneig amistós amb Itàlia i Noruega i que servirà com a classificatori per al mundial per a  la resta del seu equip.