El futbol gaèlic, un esport que creix a Catalunya

2 minuts de lectura
Per a molts, el futbol gaèlic és un esport encara desconegut. No és així per a un grup de joves que, des de ja fa tres anys, practiquen i intenten promoure aquest esport a Barcelona i a Catalunya.

Els “Gaélicos do Gran Sol”, que com el seu nom ajuda a intuir, tenen origen gallec, són un dels tres equips d’aquest esport irlandès a Catalunya (juntament amb els Barcelona Gaels i el Sitges) i un dels múltiples equips que hi ha a Espanya. La Península Ibèrica compta amb la segona concentració d’equips més gran lluny d’Irlanda, especialment a Galícia, on hi ha una lliga regular que compta amb dos divisions en categories masculina i femenina.

Aquest esport, que es podria definir com una mescla de futbol i rugby, fomenta l’esportivitat i el bon rotllo entre jugadors de diversos equips i també anima a viatjar per conèixer altres cultures i equips: “ja hem viatjat a França i a Alemanya i ens encantaria poder anar a Itàlia i Irlanda properament, a més d’organitzar una copa europea a Barcelona“, ens explica César Varela, president de l’equip. Amb la possibilitat de tocar la pilota amb els mans i amb els peus, placar no està permès en aquesta disciplina esportiva. La pilota es roba a través de reflexes o càrregues laterals, reduint considerablement l’impacte sobre el cos. “Evidentment és més intens que el futbol, però no arriba al nivell del rugby. És molt més dinàmic i ràpid, ja que amb prou feines s’atura el joc“, comenta en César.

29352090_1816830378611393_5815924695076572194_o

Com es funda un equip de futbol gaèlic a Barcelona sense la presència d’irlandesos? “Arran de l’èxit de la selecció gallega ens vam plantejar aquesta possibilitat. Després de fer un primer entrenament vam decidir anar més enllà, oficialitzar el club i començar a jugar torneigs a nivell nacional i, si ens conviden, internacionals. Hem organitzat la Copa Barcelona i hem viatjat a Marsella i a Augsburg per disputar competicions allà, de manera que esperem poder acollir-los aquí ben aviat“, continua en César, que té com a proper objectiu impulsar l’equip femení “malgrat que ja han disputat competicions, ens sembla molt important augmentar la quantitat de noies que practiquen aquest esport, així com, si és possible, augmentar la plantilla del masculí“.

Format majoritàriament per jugadors gallecs a la ciutat comtal, compten a les seves files amb catalans, alemanys, extremenys… i en el passat, amb francesos i fins i tot una noia de Japó: “com més gent, millor. Ens és indiferent la procedència. Internacionalitzar l’equip és una bona notícia per a nosaltres i per a la promoció de l’esport”.

28700824_1811936405767457_5186086165792597616_o

Voleu provar el futbol gaèlic?

Per unir-se al club només fan falta ganes de passar-ho bé i motivació per practicar un nou esport entre un grup que acollirà a qualsevol persona amb els braços oberts. Podeu contactar amb els “Gaélicos do Gran Sol” a través de la seva pàgina de facebook o via correu electrònic (futbolg[email protected]). També els podeu trobar a twitter o instagram.

Fotografies de l’article: Gaélicos do Gran Sol. Text d’Esteban González, jugador del club.