Superat l’equador de la copa del món, arriba la gran cita de la temporada: els mundials oferiran grans competicions d’esquí alpí des d’aquest dimarts fins el proper diumenge 17 de febrer. Sens dubte, aquest gran esdeveniment té un nom propi com a protagonista: Lindsey Vonn, la millor esquiadora de tots els temps, ha anunciat que es retira definitivament en veure que les seves condicions físiques no són òptimes i que cada prova de la copa del món s’està convertint en un suplici per a la nord-americana.
Enterrat el somni de superar les 86 victòries en copa del món d’Ingemar Stenmark, Vonn competirà per darrera vegada a Are el proper cap de setmana en la prova de descens. Imaginar que revifi per lluitar per un darrer podi mundialista és, a hores d’ara, gairebé ciència ficció.
Plega una llegenda i cedeix el testimoni a l’esportista que probablement acabarà superant tots els seus rècords: l’era de Mikaela Shiffrin ja és una realitat i ningú dubta que ho demostrarà al mundial de Suècia. Arriba al campionat del món amb el títol de la copa del món pràcticament sentenciat, amb el seu rècord de victòries en una sola temporada (ja en porta 13), convertida en la primera esquiadora de tots els temps en guanyar proves en les sis disciplines de l’esquí alpí i com la millor especialista en eslàlom de tots els temps.
Paraules majors per a una estrella de l’esport mundial que debuta el primer dia en el súper gegant, la modalitat on aquest curs ha aconseguit la primera victòria de la seva carrera i on ja és líder de la copa del món.
Shiffrin previsiblement competirà en totes les proves del programa i ho farà convençuda que pot pujar en tots els podis malgrat la dificultat d’un repte històric. En categoria femenina també serà interessant comprovar el salt endavant de Petra Vhlova després dels decebedors Jocs Olímpics de 2018, el rendiment d’una recuperada Sofia Goggia com a punta de llança del polivalent equip italià i la velocitat recuperada de les esquiadores austríaques.
En clau masculina un nom també preval sobre la resta: Marcel Hirscher és l’únic favorit a guanyar les proves d’eslàlom i de gegant i d’ampliar un palmarès llegendari. Kristoffersen no està aconseguint la regularitat d’altres anys i alters esquiadors com Schwarz o Pinturault, per inexperiència o veterania, semblen predestinats a lluitar pel podi. Sorprendrà el futur talent Clément Noël?
En les proves de velocitat la notícia més destacada passa per l’adéu de les pistes d’Aksel Lund Svindal, pentacampió del món d’esquí alpí i una de les grans estrelles de l’esport noruec de la darrera dècada. El suís Beat Feuz, especialista en créixer en les grans cites de l’any i líder de la copa del món de descens, sembla el candidat més ferm a la medalla d’or.
Top 30, l’objectiu dels nostres esquiadors
Els nostres esportistes tenen una gran oportunitat per aconseguir allò que a la copa del món és pràcticament impossible: classificar-se al top 30 d’alguna des les proves programades. Joaquim Salarich ja té experiència en assolir-ho i, de fet, busca el seu top 30 consecutiu en eslàlom després del 30è lloc de 2015 i el 25è lloc de 2017. No ho tindrà gens fàcil malgrat les victòries en proves FIS d’aquest curs i sembla més probable que ho aconsegueixi el basc format a la Vall d’Aran Juan del Campo, que fa pocs dies va aconseguir classificar-se per a la segona mànega de la copa del món a Schladming.
Núria Pau (98a del món en eslàlom) i Àlex Puente (108è del món en eslàlom) tindran una bona oportunitat per donar la sorpresa al millor escenari del món, encara que la seva missió passa per apropar-se als temps dels millors esquiadors i ser competitius a Suècia. D’altra banda, Mireia Gutiérrez torna a ser la carta més fiable de la delegació andorrana malgrat la seva veterania. Gutiérrez només competirà en eslàlom i serà la carta més fiable d’un equip que ha patit la lesió de Joan Verdú i compta amb el veterà Marc Oliveras i Àxel Esteve com a cartes per donar guerra a Are.