Entrenant a Ushuaia. Foto: FECH

Fent l’agost a la fi del món

2 minuts de lectura
Fer l’agost és una d’aquelles expressions catalanes que ens encanta. Significa treure profit, guanyar-hi molts. Normalment –i d’aquí deu provindre– s’associa al negoci puntual que fa algú, pel que sigui. Però no siguem mercantilistes ni ens obsessionem amb els duros. El profit de l’expressió pot ser vital, pot ser personal i pot ser esportiu. I avui, aprofitant els últims dies del mes que motiva la dita, ens fixem amb uns protagonistes que van, en perspectiva des d’aquí, una mica a temps canviat.

Els que estan fent l’agost, però de forma literal perquè mentre Catalunya sua la cansalada ells han d’anar protegits del fred, són els equips de tecnificació de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern. Ens fixarem, d’entre les disciplines de neu, en els esportistes d’alpí que per treure tot el suc de l’hivern austral se n’han anat allà on sovint els propis sud-americans consideraven que “s’acaba el món” per entrenar. Per fer pretemporada. Ara fan l’agost però el que realment volen és fer bona temporada.

La Terra del Foc, escenari mític
Terra del Foc és lluny de tot.  A 13.000 quilòmetres de Barcelona. Des dels inicis de l’arribada del món europeu a Amèrica, ha esdevingut la Fi del Món: l’estret de Magallanes, el cap d’Hornos… vent, tempestes, fred i naufragis. Aquesta és la imatge que la gent de l’hemisferi Nord tenim d’aquest lloc, revaloritzat pel turisme que és del que viu la regió. En certa manera els ‘stages’ esportius no deixen de ser una expressió més del fenomen turístic.  Terra del Foc (amb la seva illa principal, la Isla Grande), està dividida entre Argentina i Xile. Ushuaia a la costa del canal Beagle, és la capital de la província argentina: una ciutat moderna de més de 70.000 persones.
Entrenant a la Terra del Foc. Foto: FCEH

Estada preparatòria

És habitual veure les principals estacions d’esquí de l’Amèrica del Sud ocupades per equips procedents de diferents parts d’Europa, que busquen aprofitar les òptimes condicions hivernals per arrencar la pretemporada. I precisament això és el que estan fent els esquiadors FCEH, que van posar rumb a Ushuaia el passat 19 d’agost. Des de la pròpia Federació defineixen aquest punt –literalment a baix de tot de l’Argentina– com “un bon escenari on realitzar un pas endavant en la seva preparació  tècnica i física, en un equip format pels tècnics Ainhoa Ibarra i Maurizio Marcacci; el tècnic assistent, Edu Rabat; i el preparador físic, Jaime Hortal“.

Uns dies abans d’arribar l’equip FCEH van finalitzar la seva concentració a Ushuaia els esquiadors RFEDI, on hi constaven els catalans Quim Salarich (LMCE), Alex Puente (CAEI) i Albert Ortega (LMCE).

Quim Salarich (LMCE), Alex Puente (CAEI) i Albert Ortega (LMCE). Foto: FECH

Primers bons resultats

Tots ells van prendre part de les primeres proves de la Copa Continental Sud-americana (SAC), disputades a Cerro Catedral, El Bolsón i Chapelco (l’Argentina). I el balanç no pot ser un altre que positiu, ja que l’aranès Alex Puente lidera momentàniament la classificació general del circuit amb 250 punts, gràcies a les seves dues victòries en GS i una 4º posició en SL.

Precisament, les victòries en GS li permeten, també, encapçalar la classificació en aquesta modalitat, on suma 200 punts per 96 del seu immediat perseguidor, el suís Dionys Kippel. Resultats de valor si es té en compte que els campions del circuit obtindran el dorsal 31 per a la Copa d’Europa 2019-2020. A més de Puente,

també va aconseguir pujar al podi com a 3º classificat en la darrera competició, el GS de Chapelco. Ortega i la resta de l’equip tornaran a creuar l’Atlàntic el 12 de setembre per disputar la segona part de la Copa Continental.