Lindsey Vonn s’ha retirat amb una increïble darrera medalla de bronze a la prova del descens. Aksel Lund Svindal també ha pujat al podi en el seu adéu a l’alta competició. I dos veterans que portaven anys perseguint la glòria finalment han pogut penjar-se l’or al campionat del món: Alexis Pinturault ho ha aconseguit a la combinada i Kjetil Jansrud al descens. Fins i tot podríem incloure a la llista l’italià Dominik Paris, or al Súper Gegant al cinquè intent, i, especialment, al francès John Clarey, medallista per primera vegada amb 38 anys.
Els mundials, però, també serveixen perquè esquiadores de gran talent com Petra Vhlova facin el salt endavant definitiu en la seva carrera i que apareguin noms imprevistos al capdavant de les curses. Un d’ells passarà desapercebut, atès que el seu millor resultat a Are és un 17è lloc final al gegant. Alice Robinson, però, ha presentat la seva candidatura a estrella a Suècia i el temps dirà si la seva progressió sobre els esquís va acompanyada de podis i victòries a la copa del món.
Robinson és una desconeguda per a la gran majoria d’aficionats de l’esquí alpí. Bàsicament, per una qüestió d’edat i trajectòria: la neozelandesa té 17 anys i fa tot just dos cursos que va disputar la seva primera prova FIS. Què ens porta a fixar-nos en l’esportista nascuda el 2001? Una segona ronda memorable a la final del gegant del campionat del món. Essent una de les més joves d’aquesta cita Robinson ha completat una bona primera baixada, acabant al lloc 30è entre més de 90 participants. En la segona mànega, però, Robinson ha explotat totes les seves qualitats i ha sorprès a totes les seves rivals: Shiffrin, Rebensburg, Worley, Vhlova, Brignone… Robinson ha sigut més ràpida que totes elles, més ràpida que ningú.
La jove de Nova Zelanda ha aconseguit la baixada més ràpida de totes les esquiadores en la primera i la segona mànega. A la general, al final, s’ha enfilat fins al 17è lloc. Un resultat extraordinari per a una jove promesa de l’esquí, un esport on l’èxit abans d’arribar als 20 anys es viu amb comptagotes. Reiterem: no és un podi ni tan sols un top 10, però la lluentor de Robinson ha quedat gravada a la retina de tots els seguidors de la cursa i a partir d’avui de ben segur que serà seguida amb lupa.
Al seu palmarès ja hi brilla una victòria (i un segon lloc) recent a la Copa d’Europa i diversos triomfs a proves FIS, sempre essent la més jove de totes les participants. El mundial de Suècia no ha estat un cas aïllat, sinó la primera mostra a l’elit que Nova Zelanda compta amb un diamant de futur en una disciplina de poc bagatge al país d’Oceania més enllà d’Annelise Coberger. Recordem, doncs, el 14 de febrer de 2018: el dia que Alice Robinson va brillar per primera vegada.