Juny tancarà la temporada dels Jocs Esportius Escolars

2 minuts de lectura
Durant les tres primeres setmanes del mes de juny se celebraran les finals i trobades nacionals dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, l’esdeveniment esportiu en edat escolar més important del país. Enguany, se’n celebraran una vintena en diferents seus arreu territori i comptaran amb la participació de més de 2.500 infants i joves que durant aquest curs 21-22 han participat en les lligues organitzades pels Consells Esportius de cada comarca.

Els Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC) és un programa planificat per la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Consell Català de l’Esport i el Departament d’Educació, que té com a objectiu principal impulsar un model d’esport escolar educatiu i participatiu que inclogui també els vessants recreatiu i competitiu. Els destinataris en són els infants i joves de Catalunya que representin el centre educatiu, l’associació esportiva escolar o l’associació de mares i pares d’alumnes del centre educatiu en el qual estiguin matriculats. Jaume Domingo, president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, explica que el principal propòsit dels JEEC és que “qualsevol nen i nena del país, sigui de la comarca que sigui pugui fer esport sense cap mena de discriminació. No busquem el rendiment esportiu sinó el dret a què tothom pugui participar”.


En tot el curs fins a 100.000 nens i nenes de primària i secundària de tot Catalunya han participat en l’edició d’enguany, però ja fa més de fa 40 anys que existeixen els JEEC. Durant tot l’any cada Consell Esportiu ha fet la seva lliga comarcal i els millors de cada territori accedeixen a les finals nacionals que es disputen ara al juny. Podria dir-se que és un campionat de Catalunya d’esport base no federat per comarques. Domingo aclareix que “òbviament el format és de competició, però als Jocs Esportius Escolars tots els nens i nenes tenen el dret de participar-hi una estona cada partit, no es pot quedar ningú tota l’estona a la banqueta”.

Hi participen nens, nenes i joves de totes les comarques catalanes, d’entre 8 i 18 anys en disciplines d’equip com el bàsquet, futbol 7, futbol sala, voleibol, handbol o l’hoquei patins. També hi són presents esports individuals com l’esquí, atletisme, gimnàstica, escacs, natació, patinatge artístic, ciclisme, karate, judo o tennis taula. El resultat no va en funció dels gols sinó en funció de les parts, quarts o períodes guanyats. Hi ha una cinquena part en què s’avalua el comportament dels esportistes i del públic i aquesta cinquena part s’inclou en el resultat del partit. “Si un equip ha empatat a dues parts amb un altre però no ha tingut una bona actitud se li donarà el partit per perdut”, declara el president.

Es vol integrar al resultat purament numèric del matx o competició els valors de l’educació, amb el component pedagògic que això comporta. “A les fases finals que es jugaran arreu del territori hi trobarem equips de totes les comarques el país i poden venir equips d’escoles o clubs sempre que tinguin llicència de consell esportiu”, aclareix Domingo, que acaba dient que es busca “que tothom jugui, sigui d’on sigui, també que els nens i nenes aprenguin que l’esport no és només competir per quedar primer”. Tot i això, a final de curs hi haurà un campió de cada classe d’edat i disciplina esportiva en categoria masculina i femenina.

Imatge de portada: @UCECcat