Gerard Figueras, Meritxell Budó i Sergi Mingote, protagonistes de l'acte de lliurament dels Premis Inclusius de l'Esport Català / Jordi Bedmar

Els Premis Inclusius de l’Esport Català, una aposta guanyadora

6 minuts de lectura
Aquest dimarts 1 de desembre s’ha celebrat l’acte de lliurament dels II Premis Inclusius de l’Esport Català.

Onat Foundation i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física han donat continuïtat aquest 2020 al projecte que va veure la llum fa un any i que aposta per la creació d’uns guardons en forma de beques econòmiques que volen fomentar i donar suport a la pràctica de l’esport inclusiu per part de persones, associacions i empreses compromeses en aquest àmbit. La segona edició dels “Premis Inclusius de l’Esport Català” ha tirat endavant malgrat el coronavirus i les dificultats econòmiques.

Aquest fet, per si mateix, ja és motiu de celebració, i el compromís per mantenir vius uns premis que tot just havien acabat de néixer han estat un fil conductor de l’acte. Gerard Figueras, secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, ho ha destacat en la seva intervenció: “Consolidar aquests premis amb la segona edició, en plena pandèmia, té molt a veure amb la tenacitat dels qui esteu al capdavant. Si no, això no seria possible. L’acció política té sentit per què serveix per canviar la realitat i aquests premis en són una bona mostra. Fer esport inclusiu de veritat és possible. Es tracta de donar les mateixes oportunitats a tothom“.

Sergi Mingote, president d’Onat Foundation, ha reforçat el missatge: “Fer un acte com aquest en una situació tan complexa és una aposta valenta. Però si ens havíem d’atrevir a fer algun acte, havia de ser com aquest. Els esportistes i projectes becats són molt valents amb pandèmia i sense. Ells tenen moltes dificultats i fan que les coses semblin més fàcils en el dia a dia. Però per tirar endavant els somnis fan falta recursos. Per tot plegat vull agrair l’esforç del teixit industrial del nostre país: demostreu que en moments difícils esteu al costat de la gent que més ho necessita“.

L’esportista de Parets del Vallès, que està ultimant els detalls de l’expedició hivernal al K2 en una expedició que pot fer història per a l’alpinisme a l’Himàlaia, ha remarcat en la seva intervenció la importància de donar suport a l’esport inclusiu:

“Som el paraigües de totes aquelles associacions i esportistes que necessitaven que existís alguna cosa similar a Onat Foundation. Aquestes iniciatives necessitaven tenir veu i estem molt contents de donar-la, de difondre els seus projectes més enllà de la beca econòmica que ajuda a que es facin realitat. El teixit de l’esport inclusiu del nostre país és absolutament espectacular i a Catalunya som referents en aquest àmbit. Parlo de l’esport del dia a dia, del que es fa a les escoles, als centres esportius, als clubs o a les federacions. Tots ells tenen un paper fonamental perquè l’esport és un instrument únic per generar inclusió”

La consellera de la Presidència Meritxell Budó ha posat de relleu la importància dels premis: “Posen nom i cara a aquestes persones i entitats que fan una tasca tan important. Són un exemple de superació, esforç i motivació. A través de l’esport tenim una eina molt important per garantir la integració social“.

Gerard Figueras, Meritxell Budó i Sergi Mingote, protagonistes de l'acte de lliurament dels Premis Inclusius de l'Esport Català / Jordi Bedmar
Gerard Figueras, Meritxell Budó i Sergi Mingote, protagonistes de l’acte de lliurament dels Premis Inclusius de l’Esport Català / Jordi Biedmar

Els premiats, els grans protagonistes

El 2019 es van repartir quinze beques i alguns dels seus protagonistes han participat en un vídeo inicial per explicar com els ha anat l’experiència, des de Rodamunt, un projecte que ha hagut de modificar les expectatives arran de la Covid-19, fins a Vertical Montserrat, que ha apostat per la categoria inclusiva de la prova amb atletes amb discapacitat visual o física. Enguany 30 projectes s’han presentat a la convocatòria dels Premis Inclusius de l’Esport Català i s’han repartit onze beques amb una dotació econòmica de 1.500 euros. Tots els protagonistes han intervingut a l’acte i a la Fosbury us fem cinc cèntims dels projectes guanyadors i les sensacions expressades durant l’acte:

Federació Catalana d’Esports per a Cecs i Deficients Visuals

Projecte per afavorir la pràctica esportiva entre persones cegues i amb deficiències visuals.

“Volíem agrair la tasca dels esportistes amb discapacitat visual que gràcies a la pràctica de l’esport milloren la seva condició física, mental i social. Sense les seves capacitats, esforç i superació cap projecte seria possible. Tinc la paraula capacitat subratllada, en negreta i en majúscules. Iniciatives com aquesta ens permeten avançar en aspectes com la plena inclusió i l’autonomia personal”.

Associació APRENEM

Organització de la cursa CorreBlau, referent a Barcelona en difondre la inclusió escolar de l’alumnat amb autisme.

“Nosaltres lluitem per l’escola inclusiva i ho fem a través dels valors de l’esport. Tenim cinc anys d’antiguitat i volem créixer i ser més grans per conscienciar la societat sobre l’autisme i la seva inclusió escolar. El 14 de novembre de 2021 us convidem a participar a la propera edició de la cursa”

Joan Soto

Projecte “On jo no hi veig, puja el meu cor”. Esportista amb discapacitat visual.

“Tinc el somni d’anar a l’Himàlaia a fer un 6.000 al cor de les muntanyes més altes del món. Necessito un equip gent al voltant per superar els límits que de manera autònoma no puc deixar enrere. Desitjo de tot cor que aquests guardons vagin agafant força, vagin creixent any rere any, per donar visibilitat a aquests esports tan minoritaris però que els tirem endavant amb tanta o més il·lusió que els esportistes d’elit”

B-Swim

Cooperativa que fomenta la natació adaptada i que treballa amb persones amb discapacitat física.

“El valor afegit és com enfoquem la discapacitat. No veiem una cadira: veiem persones que volen gaudir de l’aigua. No hi ha cap impediment. Tothom és lliure quan entra a l’aigua. La nostra entitat aposta per la normalització, per la mirada transparent. Ens fixem en la persona i en tot allò que l’envolta per adaptar-nos a les seves necessitats. Tenim dos pilars bàsics. El primer és l’esport per a tothom, tingui o no discapacitat. El segon és potenciar el que tenim i no el que ens falta. Són dos manaments que ens permeten transformar vides”

Equip de Tecnificació i Formació en Esports de Muntanya (ETFEM)

Projecte EFTEM sense límits per apropar l’esport i el medi natural a persones amb diversitat funcional.

“Ens trobem i fem concentracions de tres dies per conviure plegats, compartir el dia a dia, entrenaments, etcètera. L’acompanyament a persones amb diversitat funcional implica tenir més persones i més recursos al darrere. La beca dels Premis Inclusius ens ajudarà moltíssim a fer créixer la secció sense límits. Volem transmetre l’agraïment als atletes amb i sense discapacitat que fan possible aquest projecte i que s’enriqueixen plegats”

Sincro Gestió

Grup de natació artística inclusiva.

“El nostre objectiu és fer arribar la natació artística a tothom i treballem any rere any per fer-ho possible. Des de fa quatre temporades tenim un grup de joves amb discapacitat i estem molt satisfets de l’evolució i els resultats que han tingut. Volem fer créixer el projecte tant com puguem”

Associació de Dones Immigrants Subsaharianes (ADIS)

Premi Internacional. Associació que treballa en la defensa de drets humans i com a referent per a les dones.

“El projecte de futbol femení és molt important per a nosaltres i facilitarà la visibilitat de les nenes que són d’aquest país. Trencar estereotips que les dones africanes no poden jugar a futbol. Ens ajudarà a afavorir la inclusió i la cohesió social per a les noies afrocatalanes a través de l’esport”

Associació Esportiva Pibody

Treballa a través de l’esport i el joc el llenguatge expressiu i receptiu.

“Ens permet oferir activitat física controlada per un especialista. Ens dediquem a fer accessibles les activitats extraescolars a infants i adolescents amb necessitats especials. Aquest tipus de nens evolucionen lentament. Si tu hi creus, ells poden. Cada cop atenem a més nens, amb una despesa molt elevada. La beca dels Premis Inclusius ens ajudarà, per exemple, a seguir treballant per la inclusió a les estades de Nadal”

​Mahamadou Dambelleh

Nedador del Club Natació Castellfollit

“Tinc 15 anys i estudio quart d’ESO. Tinc una discapacitat visual però faig natació. Amb esforç, dedicació i compromís vull millorar dia a dia per superar i assolir els meus objectius. Avui és un dia molt especial i molt emocionant per a mi. Aquesta beca em permetrà seguir endavant en el món de la natació. Servirà exclusivament per complir els objectius i propòsits que m’he marcat”

Institut Josep Mestres i Busquets

Projecte AFIN, per a promoure l’esport inclusiu al centre educatiu.

“Hem desenvolupat un projecte d’educació física en què l’eix vertebrador és l’activitat física adaptada. Cada any rebem alumnat amb necessitats d’atenció específica. Volem que la inclusió sigui un fet diferencial del centre. L’esport ha de ser el motor que promogui la inclusió i l’acceptació de la diversitat”

Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Física

Projecte Hospi Sport.

“És salut, persistència, esport, oportunitat, qualitat de vida, cooperació, força, superació. Podem canalitzar a través d’aquest programa la nostra màxima de dur l’esport a tots els discapacitats i tots els discapacitats a l’esport. L’esport és normalitzar la vida de les persones amb discapacitat. És un programa amb 27 anys d’antiguitat i ens fa molta il·lusió que sigui reconegut”